reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Cześć dziewczyny, piszę z prośba o radę. W sierpniu poroniłam swoja pierwsza ciaże w 9-tym tygodniu (serduszko usłyszałam w szóstym). Wykonałam cała serie badań infekcyjnych, mutacje, tarczyca, zespół antyfosfolipidowy. Wyszła mi hiperinsulinemia (na czczo 5.5, po godzinie obciażenia aż 280, a po dwóch 120), wysoka glukoza (88 - 220 - 120). Dodatkowo bardzo zmartwiły mnie przeciwciała ANA, ktore od września urosły :( We wrześniu w Diagnostyce były 1:160, typ świecenia ziarnisty, a teraz robiłam w Instytucie Reumatologii i wyszly w mianie 1:640, typ świecenia błony jadrowej i 1:320 antycytoplazmatyczny o typie świecenia plamistym. Lekarz mowi, ze bez objawow nie ma podstaw do sterydu, ktory by mi tylko podniósł cukry. Poradźcie co robic, czy zaufać i kolejna ciażę prowadzić na zestawie acard + heparyna 0.4?

Ja najlepiej najpierw miałam obniżyć insulinę (dieta + metmorfina). Metformina również podczas starań i w ciąży.
Co do sterydu niech inne dziewczyny się wypowiedzą.

reklama
@marshia - co to znaczy „wyrzut typowy dla wcześniejszej IO”? To działaj kochana ładnie z posiłkami i trzymaj niski poziom glukozy! Ja od dwoch dni mam super niskie wyniki - po posiłkach 85-95 - az sama jestem w szoku, ale bardzo mnie to cieszy! A nadal biore 3x1/4 tabletki. Jednak jak mam czas, dobieram wlasciwie te posiłki (wychodząc poza diete od dietetyczki) to wyniki sa obiecujące!:)

Magda gratulacje córeczki [emoji8]

Destino zdrętwiałam !!! Aż mi się słabo zrobiło jak przeczytałam o twojej malutkiej Helence ;( . Kochana jestem z tobą i z Helenka .
Nawet Nie wiem co napisać ! Dużo siły wam życzę i dużo zdrówka . Helenko bądź silna !!!

@Destino - czytałam o tych wylewach u wcześniaków - ponoc bardzo czesto sie one wchłaniają i nie pozostawiają po sobie śladu! Badz dobrej mysli[emoji173]️[emoji173]️[emoji173]️ wklejam Ci tez historie, ktora znalazłam - o Franku, który urodził sie w 26tc z waga 900g. Dalej, w komentarzach, autorka pisze, ze wszystkie wylewy u niego sie wchłonęły i po 1,5 mies był juz w domku z waga Ok 3800 [emoji6][emoji8]
Link do: 26 tydzien, 900 gram - Wcześniaki - Forum dyskusyjne | Gazeta.pl

@marshia - co to znaczy „wyrzut typowy dla wcześniejszej IO”? To działaj kochana ładnie z posiłkami i trzymaj niski poziom glukozy! Ja od dwoch dni mam super niskie wyniki - po posiłkach 85-95 - az sama jestem w szoku, ale bardzo mnie to cieszy! A nadal biore 3x1/4 tabletki. Jednak jak mam czas, dobieram wlasciwie te posiłki (wychodząc poza diete od dietetyczki) to wyniki sa obiecujące!:)

Typowe czyli ze mając wczesniej IO (cukry nawet po krzywej idealne) to im wyższa ciąża, tym większe problemy z glukozą. Dużo insuliny w organizmie (tzn więcej niż u zdrowego) do tego łożysko zaczyna bruździć i robi się błędne koło. Dużo insuliny, fizjologicznie więcej glukozy, wiec znowu więcej insuliny. Dlatego ile się da to dieta, żeby „nie wlewać do pełnego wiadra wody jeszcze dodatkowej porcji wody”

@marshia a kiedy przy sterydzie najwcześniej zbadac te cukry? To chodzi o ta krzywa,tak? Trochę się zaczynam tym stresowac, czy u mnie dawka 20mg już nie narobiła jakiejś roboty...

reklama
@marshia a kiedy przy sterydzie najwcześniej zbadac te cukry? To chodzi o ta krzywa,tak? Trochę się zaczynam tym stresowac, czy u mnie dawka 20mg już nie narobiła jakiejś roboty...

Ja nie miałam cukrzycy posterydowej. Glukozę miałam standardowo zbadaną na czczo na poczatku i potem od 16 tc sama badałam ją tylko dla swojej wiedzy. W 24 tc jeszcze było super, od 25 tc zaczęło rosnąć. Obciążenie OGTT robi się 24-28 tc, bo wtedy ewentualnie pojawia się cukrzyca ciążowa (zupełnie fizjologicznie). Ja zrobiłam w 26 tc. Myslakam ze ścisła dieta (cukry wyższe, ale w normach na co dzień) nie wskaże na cukrzyce. Niedtety po godzinie od 75 G glukozy kosmos. Na czczo wyedy ok. Nuestety już po 2 tyg na czczo z glukometru codziennie ok 90.
A taka ciekawostka. Podczas badania najpierw pobierają z palca - miakam 95 (!!!). Godzinę wczesniej w domu 83. Z krwi wyszło za to 86.

Do góry