reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@roki_1991 dziekowac ze pytasz:) leze z balonem:) wczoraj sie nie udalo zalozyc bo podraznil szyjke i bylo krwawienie, dzis od 12 mam i boli i skurcze sa i od krzyza ale tak ma byc, to jeszcze nie akcja porodowa na razie tylko przygotowanie szyjki i rozwarcia. Jak bedxie dobrzd rozwarcie sie zrobi i podadza oksy i bedziemy sie tuli a jak nie to juz nie dlugo decyzja o cc bo moje dziecko jest "tluste" :D ma 4 kg. Ja 157 a maz niewysoki wiec bedziemy mieli pulpecika. Ja wiem ze to waga szacowana ale w szpitalu mowily dziewczyny zeby jeszcze dodac do ich usg :/ to troche przeraza ale w koncu jakos urodze;) mam nadzieje ze zaczynamy powolutku. @Destino mysle o was <3
Kciuki dziewczyny dla was:*

reklama
@Destino wiem ze nam łatwo mówić a ty biedna czekasz . Przytulam Cie jak tylko się da.
@smerfik88 lepeij zeby wszystko sprawdzili kilka razy zawsze to lepeij bedziesz spokojna. Ech leca tak szybko te wasze ciaze.

Cześć dziewczyny, piszę z prośba o radę. W sierpniu poroniłam swoja pierwsza ciaże w 9-tym tygodniu (serduszko usłyszałam w szóstym). Wykonałam cała serie badań infekcyjnych, mutacje, tarczyca, zespół antyfosfolipidowy. Wyszła mi hiperinsulinemia (na czczo 5.5, po godzinie obciażenia aż 280, a po dwóch 120), wysoka glukoza (88 - 220 - 120). Dodatkowo bardzo zmartwiły mnie przeciwciała ANA, ktore od września urosły :( We wrześniu w Diagnostyce były 1:160, typ świecenia ziarnisty, a teraz robiłam w Instytucie Reumatologii i wyszly w mianie 1:640, typ świecenia błony jadrowej i 1:320 antycytoplazmatyczny o typie świecenia plamistym. Lekarz mowi, ze bez objawow nie ma podstaw do sterydu, ktory by mi tylko podniósł cukry. Poradźcie co robic, czy zaufać i kolejna ciażę prowadzić na zestawie acard + heparyna 0.4?

Cześć dziewczyny, piszę z prośba o radę. W sierpniu poroniłam swoja pierwsza ciaże w 9-tym tygodniu (serduszko usłyszałam w szóstym). Wykonałam cała serie badań infekcyjnych, mutacje, tarczyca, zespół antyfosfolipidowy. Wyszła mi hiperinsulinemia (na czczo 5.5, po godzinie obciażenia aż 280, a po dwóch 120), wysoka glukoza (88 - 220 - 120). Dodatkowo bardzo zmartwiły mnie przeciwciała ANA, ktore od września urosły :( We wrześniu w Diagnostyce były 1:160, typ świecenia ziarnisty, a teraz robiłam w Instytucie Reumatologii i wyszly w mianie 1:640, typ świecenia błony jadrowej i 1:320 antycytoplazmatyczny o typie świecenia plamistym. Lekarz mowi, ze bez objawow nie ma podstaw do sterydu, ktory by mi tylko podniósł cukry. Poradźcie co robic, czy zaufać i kolejna ciażę prowadzić na zestawie acard + heparyna 0.4?
Ja nie pomogę na ana to tak średnio się znam!

@Marthi no to kolejny cykl ❤❤ z Wami!

@Oczekujaca123 dwa bąble to piękny widok. Który masz tydzień

@smerfik88 już 30 kiedy to zleciało.

@marshia wspieram wirtualnie

@Destino

Same porody ostatnio... powodzenia @Totois30![emoji6]

@Angie1989 - Witaj. A jakieś mutacje Ci wyszły? Steryd podnosi cukier, to prawda. Można nabawić się od niego cukrzycy posterydowej... aczkolwiek - czy Ty juz cukrzycy nie masz stwierdzonej? Ten wynik 220 glukozy po 1h jest dosc wysoki. Co do insuliny - to prawda masz hiperinsulinemię, tak jak ja - bez metforminy się nie obejdzie. Zadbaj o to byś ją miała przed kolejnym podejściem do ciazy. + porządna dieta z niskim ig. Mi sterydu tez z uwagi na ANA nie dawali - początkowo. Ale mam hashi, 3 poronienia juz za soba i udało mi się wydębić od lekarzy steryd po 2 poronieniu. W moim przypadku - był za nim zarówno ginekolog (on jest za dawka 7,5), endokrynolog i immunolog dr Paśnik (na podstawie badan immuno, ktore wykonałam po trzeciej ciazy biochemicznej) - oni sa za dawka 10 mg Encortonu. Zreszta ja sama chciałam wiec „napierałam” na lekarzy. [emoji6] Pozdrawiam

@Destino kochana całym sercem z Wami :( Nie ma nawet słów, którymi mogłabym Cię pocieszyć :( Mam głęboką nadzieję, ze ten wylew może nie pozostawi głębokich skutków.
@Marthi wg diabetolog na razie dieta. Wg niej 90 jest normą, tak jak 140 po. Za 2 tyg kontrola i decyzja co dalej. Niestety po OGTT wyrzut typowy dla wczesbiejszej IO. A normy to normy - czy przy diecie, czy nawrt insulinie: 90 i 140. Bo powiedziakam ze wg lekarza powinno być niżej - stwierdziła, ze to tak jakby niżej miało być od samej duety IG. Nie. Norma to norma. Nieważne jaki środek do jej utrzymania stosujesz.

reklama
Marthi, dzięki za podzielenie sie swoim doświadczeniem :) Nie wyszła mi na szczęście żadna mutacja. Lekarze skupiaja sie na hiperinsulinemii i juz dostałam Glucophage XR 1000 mg, dodatkowo mam obraz PCO na usg i te nieszczęsne ANA... Czyli Ty masz juz steryd wdrożony? Zastanawiam sie, czy isc do Paśnika, jestem zapisana na styczen, ale boje sie isc w taka cieżka immunologie :/ A jaka sie przyczyna Twoich niepowodzeń?

Do góry