reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

reklama
A jaka masz długość szyjki? I czy skraca ci się?i jest po prostu krótka?
Aktualnie jest długa, ale w moim przypadku to niewiele znaczy. Jest bardzo podatna na skurcze - mam w wywiadzie blyskawiczna reakcję na tabletke do lyzeczkowania i 2 porody sn z blyskawiczna I faza, ktora nie pisze sie na ktg (lub pisze sie bardzo slabo i na porodowce nie wierza, ze I faza dobiega konca). Pomiędzy 21 tc a 28 tc luteina byla dmuchaniem na zimne, bo krwiaka juz nie bylo, a szyjka wygladala OK. W 28tc zaczely sie cuda dziac, ktore skończyły sie podaniem sterydu. Ja dobrze toleruje luteine dopochwowa (nie mam infekcji), wiec zostwiamy ją dla mojego spokoju.

Tak pytam o ta luteinę bo jeden lekarz kazał mi odstawić, a drugi wciąż brac na szyjkę właśnie ( moja ma 3cm). A czytam, ze zdania są podzielone czy ta luteina wpływa na szyjkę czy nie. I sama nie wiem kogo słuchać ...

Faktem jest, ze mi mimo brania caly czas 2x100, szyjka zaczela sie rozwierac (zewn i wewn) i nagle skrocila z plamieniem. Po czym sie uformowala,zamknela i wydluzyla. Fakt, ze szpitala wypisali mnie w poniedzialek i wtedy samowolnie zwiekszylam dawke do 2x200, ale w srode juz bylo pozamykane, a w piątek wydluzone i przeszlam z powrotem na 2x100 (bo mi sie zapasy konczyly, a gin mi wiecej nie wypisal). Niezbyt wierze w to, ze zwiekszona dawka luteiny uratowala szyjke, raczej rezim lezenia mial znaczenie. Moje dziecko bardzo sie kreci i to bardzo nisko w macicy. Ewidentnie wyglad szyjki zalezy od tego, jak ono sie ulozy.

W poprzedniej ciazy nie wzielam ani tabl progesteronu, urodziłam nagle w 36 tc. Teraz eksperymentuje z Luteina ;)

Mnie tez jeden kazal odstawic w okolicy 25tc, ale wszyscy inni przepisuja.

@maa821 ja jestem w 25 tc i gin tez powiedzial ze zostawiamy do konca, szyjke mam 40 mm wiec teoretycznie ok, gin powiedzial ze po prostu odstawiaja i czasem cos sie dzieje, ze nie ma u mnie potrzeby ale nie zaszkodzi a moze akurat w czyms pomoze

reklama
Tak pytam o ta luteinę bo jeden lekarz kazał mi odstawić, a drugi wciąż brac na szyjkę właśnie ( moja ma 3cm). A czytam, ze zdania są podzielone czy ta luteina wpływa na szyjkę czy nie. I sama nie wiem kogo słuchać ...
Ja miałam ostawiona ok 14tc a potem z powodu szyjki spowrotem od 20tc do porodu

Ciekawostka nt metforminy w ciąży:

https://journals.viamedica.pl/ginekologia_polska/article/download/45862/32653

Klinika ginekologii i położnictwa Warszawa.
O super. Mogę to wrzucic na nasz wątek? Jak się czujesz?
@bertha @burczuś @Marthi?
@Porzeczka1234 gdzieś odpoczywasz?

Ja dziś jestem sobie w łazience i słyszę przez okno jak Karolek wola:" bocian słyszysz przynieś mi siostrzyczkę, słyszysz siostrzyczko! " :D

Do góry