reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

reklama
@iveo dziękuję Ci za wskazówki;* Metforminę brałam ale mi się skończyła(muszę iść po receptę). Mam problem zakrzepowy...i myślę że dawka 0,4 to na banka za mała dla mnie. Nie rozpisując się...mam nadwagę:/ W tej chwili nie biorę nic. ale też jeszcze się nie staram. Tutaj chyba @marshia pisała o braniu heparyny i encortonu już od owu lub od 1dc...lub od pozytywnego testu. @marshia przypomnisz proszę? Bo to miało znaczenie kto ma jakie problemy...od kiedy co brać.

@nafoczka Kochana to Ty moze za duzo bierzesz na siebie. Chlopaki, robota wiadomo ogarniecie domu i forum moze troszke odpusc tam gdzie mozesz oczywiscie. Dobre fluidy sily dla Ciebie dzielna Kobietko :*
Kotuś ja raczej byłam i jestem w stanie to udźwignąć bo ja ten typ jestem. Jak to mamusia mówi: "jedna (siostra) dostaje wszystko bo ma Anioła (mnie), a druga musi wszystko zrobić sama (żeby pomóc tej pierwszej)" :p takie zycie... ale nie o to chodzi... tylko jak mi sie posypały relacje z M i odpadł jeden klocek z mojej układanki to "zawaliło" mi sie wszystko inne. Myśle, ze dopiero opowiedzenie mu o moich "demonach" poprawiło sytuacje

@iveo - dziękuję za poradę ;*
@nafoczka - byle do przodu ;) akysz depresji!
@Maciejka78 - dzięki kochana za poradę. :* Który u Ciebie już tydzień w ogóle? :)

Kochane, kto jeszcze mi doradzi odnośnie encortonu? :) Im więcej opinii tym lepiej, będę bardzo wdzięczna <3

Co do encortonu to po potwierdzonej owulacji bezpiecznie już można wdrażać steryd. Im większy problem, tym szybciej pomoże.
Mnie osobiście Paśnik proponował brać już od 6 dc (nie od poczatku cyklu, żeby zbyt mocno nie psuć jajek, ale po moich wystraszonych oczach powiedział, ze jak się tak boję o te jajca to po owu).
Co do dawki: wg większości lekarzy wynika, ze 5 "nie pomoże, nie zaszkodzi"... 10 jest standardowa - tez nie zaszkodzi - czy pomoże - jak widać po forum często nie. W klinikach niepłodności najmniejsza dawka z jaką wchodzą to w ogole 15 mg, często 20 mg.
Co do heparyny. Mając MTHFR c i PAI1, czyli problem z zagniezdzeniem, należy stosunkowo szybko wykonać test i wdrożyć clexane + acard (to każda z nas łyka już chyba codziennie :) ). Przy PAI-u Pasnik już teraz zaleca 0,6, jeszzcze pół roku temu zalecał 0,4. Waze 61-62 kg przy 170 cm, wiec raczej nie szło o wagę, bo w normie (chociaż wiadomo wszem i wobec, ze marzę o 7 kg mniej ;) ). A co do terminu - niby od testu, ale ja zawsze wole 5 dpo już się ukłuć, niż potem żałować :).
To tak w skrócie moje obserwacje i informacje.

@marshia - jak zwykle niezawodna! ;*
Dlaczego paśnik zmienił zalecenia z 0,4 na 0,6?

@Maciejka78 - nie dziękuję kochana, by nie zapeszyć, ale miło by było gdyby się te Twoje przeczucia spełniły ;) <3
Ty już tak daleko, jejku! <3 Cudownie!
A co do wprowadzania stopniowego - co ile byś zwiększała w moim przypadku te 2,5 mg? Co 2-3 dni?

@burczuś mnie denerwuje ze on każe zachodzic po 2 szczepieniu a nie po zbadaniu mlr. A skad wie ze wzroslo jak niektorym w Krak u Sachy albo u Maliny spadło?
Clexane mi siostra tlumaczyla ze sie dobiera do masy ciala 1 mg na kg czyli np 60 mg na 60 kg.

Napisane na LG-D855 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Dziewczyny jak tak,czytam,to aż podziwiam,że tak optymistycznie podchodzicie do brania sterydów ;) Ja wróciłam własnie z hematologii. Morfologia już mi się znacznie pogorszyła i moja hematolog wypisała mi już sterydy z informacją ( taką delikatną,bo wie że ja zawsze megaaa niechętna do sterydów ), że jak mi się trochę obniżą PLT,to już wprowadzamy :wściekła/y: Moja mina była mnie więcej taka :crazy:,a odpowiedź, że nienawidzę sterydów,bo to samo zło :no:

Do góry