reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Dziewczyny dzieki za porade w sprawie mojej odrostowej czupryny :)
Ja teraz siedze znow w Luxmedzie dzis to juz druga wizyta oj nie zarobia tam na mnie :p chce skierowanie na bete bo i tak jutro mam ogolne badania z krwi zrobic i powiem Wam, ze niestety od jutra biore Zinat na moja bakterie w moczu. Dzis uswiadomila mnie moja internistka, ze kazda bakteria w ciazy powinna byc leczona bo moze doprowadzic do poronienia albo przedwczesnego porodu. Kurda Dziewczyny taka podstawa a ja o tym nie wiedzialam. W mojej II nieudanej ciazy jak wyszlam ze szpitala widzialam informacje o bakteriach w moczu ale zaden lekarz nie zwrocil mi na to juz potem nigdy uwagi. Caly czas samemu nad wszystkim trzeba czuwac.
Brzuchatki nasze kochane mialyscie doswiadczenie z bakteria w moczu?
Bralyscie zinat? Porzeczka pamietam, ze Ty kochana zurawinke popijalas ale nie pamietam dlaczego dokladnie?
@Marthi alez Ty masz goracy charakterek lubię ;)
No to mam jeszcze 45 min na czytanie co u Was :)

reklama
@Porzeczka1234 u mnie dzis 30+4 a Jagoda ma 1810 ;-).

@Ilis91 pisalas o badaniu insuliny z obciazeniem ze rece ci sie trzesly i po badaniu masz diete. Napisz jaka bo tez mam ze jak nie zjem to rwce mi lataja a insuline sama sobie zrobilam i po 2h nie spadala tylko wzrastala. @roxie123 watpie ze ktos ci da skierowanie na zbadanie insuliny po obciazeniu ja w diagnostyce placilam kolo 100zl

@roxie123 skierowanie dostaniesz na krzywą cukrową (która jak cos kosztuje grosze), na insulinową - raczej nie (ona faktycznie około 100 zł).
@Destino Ty chyba pisałaś o tej ciąży biochem, ze o niej się nie wie - tzn nie powinno w normalnych warunkach. Nue zawsze. Ja w 1 ciąży miałam w 26 dc betę 33, w 28 dc 80,4. Rokowała. Po tygodniu 20..... ja to nazywam biochem, bo taką była. Ale 80 to nie 3 czy 4, ze potem spada do <1,2. Wiec o takuej już większość kobiet mogłaby wiedzieć, bo okres by nie przyszedł w terminie (wtedy przed poronieniami miałam cykle 28 dniowe).
@Maciejka78 kciuki ciagle trzymam za wzrost bety :) jutro czekamy z niecierpliwością :*

Skierowanie na bete na jutro mam ale strasznie trudna byla ta rozmowa :mad:. Nie rozumial po co chce badac znow bhcg przeciez 2 dni temu badalam (o tej pierwszej nie wiedzial bo byla poza luxmedem). Riposta byla taka jak ciaza ma sie utrzymac to sie utrzyma. Matko Ci niektorzy lekarze to mam wrazenie sa tylko od bezproblemowych ciaz innym dziekujemy wkurzylam sie zdolowal mnie bo na moje pytanie o wynik bety pokiwal glowa z dezaprobata.
Za to internistke mam super juz mi L4 chciala dac by czegos jeszcze nie zlapac kurcze ona to nawet pamietala o mojej droznosci, ze mialam miec takze sa tez wspaniali ludzie :)

@Ilis91 dziękuję za poradę :)

Ja i tak jestem zdania , że ani jedna tutaj nie dostała żadnych innych przecudownych leków na utrzymanie ciąży... robiąc nie wiadomo jakie badania , wszystkie jada na tym samym wózku czyli clexane dupek encorton acard ewentualnie dodatkowo coś . Wykluczając ten zestaw te , które zdecydowały się na wlewy szczepienia czy in vitro . Każda ciąża nawet na lekach nie jest pewna , immunologia jest tak szeroka , że wiele przyczyn jest jeszcze nie odkrytych , a lekarze dają takie leki , które obecnie w medycynie sa dostępne i pomagają większości kobiet .
Nie chce tutaj ani nikogo obrazić , ani się kłócić .
Muszę odpocząć , nie czuję się obecnie do końca zrozumiana .
Bierzecie mnie za roztrzepańca... że będę żałować że nie zrobie tych czy tamtych badań itd. że sama nie wiem czego chce ...ale tak owszem ,nie wiem co robić i wcale mi nie wstyd ... jest to dla mnie nowa sytuacja gdzie niby zdrowy organizm wszystko funkcjonuje jak nalezy nie ogarnia utrzymania ciąży . Moje pytania wynikają z potrzeby wiedzy i przemyślenia czy ja to chcę zrobic czy nie...czasami chciałabym wiedzieć po co na co robiłyście te badania , w jakim kierunku i co wniosły w Wasze leczenie , czy faktycznie coś ...bo dla mnie wiele spraw jest obcych i nie wiem czy akurat coś wniosą aby rozwiązać mój problem i czy nie są zbędne ,o tak tylko żeby sobie zrobić , bo któraś tam robiła . Każda z nas jest przecież inna i ma ten sam problem ale z innych lub podobnych przyczyn , nie takich samych .
Przez tyle czasu ile jestem na forum widzę zaciętą walkę , widzę ile badań przechodzicie po jakich klinikach jeździcie a i tak nic nowego one nie wnoszą jeśli chodzi o leczenie no tak szczerze... są tylko te wyjścia które są , żelazny , wlewy , szczepienia , in vitro , amen ... albo ja o czymś jeszcze nie wiem bo i taka możliwość nie zaprzeczam bo rozumów nie pozjadałam i jeszcze mi dalekooo . Szczęśliwie zakończone ciąże widzę tutaj na standardzie . I wiele dziewczyn nie robiło bardzo wyszukanych badań w końcu się udało .
Nie wiem może jesteście na takim etapie o , którym ja nie chce myśleć .
Może jestem za młoda żeby postępować tak jak Wy... żeby to do końca zrozumieć .
Może tak jak same piszecie niektóre z Was goni czas i stad szukacie każdej najmniejszej przyczyny szukając najlepszych lekarzy czy badań , po prostu ja sobie nie zamknęłam drzwi i chce mimo wszystko walczyć tak jak jest , nie myślę o żadnych szczepieniach czy in vitro < na ten obecny moment >
Ja rozumiem Waszą walkę i nie dziwię się robiłabym tak samo . Tylko ja ciągle wypieram z siebie , tłumacze sobie ,że jeszcze nic się nie stało :< że biochemiczna to była reakcja organizmu na leki , puste jajo przypadek każdemu się może zdarzyć i było za szybko po pierwszej , a pierwsza nie pilnowana z tsh 10 + mutacja czyli bez kwasu foliowego w zasadzie .
Wiem , że to głupie ale tak jest chociaż dałabym się zabić za przyczynę tego koszmaru .
Nie zrozumcie mnie źle , każda walczy jak może , aby doświadczyć cudu...
Mnie na razie sytuacja przerasta i nie dlatego ,że pragnę dziecka czy stało się jak się stało ... tylko te badania wszystkie , o których ja nie mam pojęcia , a moi lekarze mówią , aby nie panikować i zadziałać z lekami , bo to nie jest tak ,że od razu będzie super lek jak będzie miał zadziałac to zadziała jesli nie to wtedy podejmujemy kolejne kroki .
I ciągle nie wiem kogo słuchać czy lekarzy , którzy mnie leczą , czy Was aby zmienić lekarza robic sterte tych wszystkich badań , czy siebie aby przestać panikować wyluzowac i próbowac dalej .

Opuszczam Was na razie , muszę sobie dać czas żeby działać i przemyśleć . Zastanowić sie nad sobą i tym czego ja chce .
I Wam czas żebyście odpoczely od moich pytań i utrapień , bo wiem ,że jestem trudnym przypadkiem , z którym się cięzko rozmawia .

Tak czy siak dziękuję za każde dobre słowo bardzo doceniam :* buziaki ;*

@roxie123 wczesniej ta Pani mowila ,ze moge u nich kupic a dzis mi mowi ,ze dostane od nich w prezencie ten pyszny trunek hehe[emoji4]
W ogole uwielbiam ten moj lab za to ,ze maja te numerki i wchodze jak lord poza kolejnoscia[emoji3]a do siedzenia jest sofa[emoji41]

@Porzeczka1234 @kas90 Wy 150 macie brac a ja 75 co drugi dzien bo sie krwiakow boje ale moze powinnam brac juz codziennie?moze te d-dery i fibrynogen by tak nie rosly?no chyba ,ze to clexane za to odpowida

@Porzeczka1234 ja dzis jadlam buleczke ,jedna polowka z szynka (bez chemii[emoji12]) druga z serem zoltym i pomidorem,do tego pol papryki bo pilnuje 500 gr warzyw dziennie i kawa latte[emoji7]mniam

@matulkaa powiem Ci nie jest to zle,ale smak jest chemiczny tej glukozy i pol dnia mi sie to odbijalo,jakby cukier z plastikiem[emoji23]no i to siedzenie jest nudne,ale zawsze mozna forum nadrobic[emoji6]
Za niedlugo Twoja kolej

@marshia mi endokrynolog mowil ,ze jak cos to mam badac tsh i ft4 ale w sumie badam samo tsh co 3 tygodnie[emoji4]

@pixi.nova u mnie anty xa chyba nie tak latwo zbadac bo to sie robi po okreslonym czasie od podania heparyny,strzelam teraz z pamiecie ,ze albo dwie albo 4 godziny po podaniu zastrzyku,tylko jak kiedy ja sie kluje o 22-23? A ten lab ,ktory to robi jest do 18.
Dlatego nie zbadalam tego.
A tak to co 3 tyg robie aptt,czas potrombinowy,inr,d-dimery,fibrynogen z krzepliwosci.

@roxie123 z problemami z twarza doskonale Cie rozumiem:/ sama widzialas przez co przeszlam,mialam tez wypryski takie bolace i duze na szyji i na plecach,czasem na dekoldzie.
Straszne to bylo dla mnie,wybierz sie moze do kosmetyczki?
Mi tez mowili a po co ci to,zaraz bedziesz w ciazy i sie samo ureguluje,ale to nie zawsze tak dziala.
Teraz jest idealna pora roku na kosmetyczke a zrobisz cos dla siebie i sie zrelaksujesz.
Ja chodzilam raz w tyg,fakt kasy duzo ale samopoczucie super mi sie poprawilo jak zaczelam widziec poprawe.

A co do Twojej sytyacji,Ty wiesz co ja mysle.
Ja bym osobicie probowala na zelaznym,ale wiadomo kazda z nas musi sama decydowac ,bo ja nawet do ciazy podeszlam bez sterydu i byla to tylko i wylacznie moja w 1000% moja decyzja.
Ani Maz ani lekarz nie pomogl mi jej podjac.
Oczywiscie pytalam dziewczyn co by zrobily ale szlam za glosem serca.
Tak na prawde nie mialas okazji sprobowac na zelaznym zestawie a ciaze biochemiczne zdarzaja sie bardzo czesto,sama taka mialam i wiesz ,ze nawet nie biore jej pod uwage.
Apropo spokoju,to nie takie latwe tak nagle go osiagnac ale musisz sprobowac,moze jakies cwiczenia ,np przed telewizorem lub jesli masz ochote w jakims klubie,wtedy wyjdziesz do ludzi i sie oderwiesz?
Wiesz ,ze zycze Ci jak najlpeiej[emoji8]
Kochana jesli potrzebujesz odpocznij od forum,jesli nie zostan tu ale idz za glosem swojego rozumu i serca.

@Marthi na pewno sie pochwale [emoji5]teraz mam z ta zmiana auta sto dylematow ,gdyby nie budowa to bym zaszalala a tak to nie moge [emoji4]narazie obstawiam tiguana co by nam sie z Asiula wygodnie jezdzilo ,ale cos nie moge znalezc takiego jak bym chciala.

Sprzedalismy wczoraj wieczorem to passerati co M cudownie zakupil,pan przyjechal z laweta i kupil[emoji4]sporo mniej w portfelu ale trzeba zapomniec:/to nie jest najwazniejsze.

@Destino Nathaniel na pewno slodko spal[emoji5]moze macica sie rozciaga lub odzywa sie Twoja endomenda(mam nadzieje,ze dobrze to napisalam)
Moja niunia czasem skacze duzo a czasem jest spokojna takze nie ma reguly,ale znam ten strach:/
Glukoze mozna robic do 28 tyg wiec spoczko.
A wklucia sa trzy wiec dobrze robisz ,ze idziesz za jednym razem.
Ja nie moglam bo M tylko w tym tyg mogl isc ze mna a sama jakos sie balam ,ze zaslabne za kierownica.
Pokazesz efekt koncowy mebelkow?
Ja dzis przegladalam neta w poszukiwaniu lozeczka i jedno nawet mi wpadlo w oko.
A Ty masz obu lekarzy prywatnie?ja chodze do mojego na nfz ,ale i tak narazie mialam od niego te pierwsze badania do 10 tyg i potem tylko raz morfologie i mocz,a tak to sama wszystko badam,co 3 tyg ok 100 ale nie place za wizyty chociaz no i zadowolona z niego jestem.

@llis91 tez mam takie odczucia ,ze czasem te kobiety sa nie interesuja sie niczym ,maja ciaze jak z bajki ,a my przechodzimy to zupelnie inaczej:/

@bea25ta moja siostra ma na imie Jagoda[emoji4]

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

@Funia90 moje zdanie znasz :* :* :*
@Ilis91 Jestem teraz w kropce ... muszę pomyśleć porozmawiać z lekarzem , mam listę z tymi lekami z pytaniami , na które chce znać odpowiedź dlatego też wypytuję po co na co jest żeby wiedziec co mam mu powiedzieć , w poniedziałek mam wizytę i obiorę plan działania . Na razie muszę odsapnąć będę zaglądać pewnie żeby wiedzieć jak się macie , ale potrzebuję przerwy ...
@bea25ta gdybyście się chciały spotkac piszcie na priva ;*

@roxie123 pamietaj ,ze tutaj zawsze dziewczyny pomoga[emoji5]rob liste i wypytuj o wszystko lekarza,ja tez robilam kartki i przynjamniej o niczym nie zapominalam[emoji4]
Zawsze mowie lekarzowi ,ze ja po prostu chce zrobic wszystko zeby urodzic dzidzi[emoji5]

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

reklama
@Porzeczka1234 buzia mi sie usmiecha jak czytam 33t waga 2300. Dla mnie to wydaje sie takie nierealne. Choc mam nadzieje ze u nas bedzie 1000 na nastepnej wizycie.

@Maciejka78 ja mialam. Dostalam monural, ale mial wymaz i okazalo sie ze na moje bakterie nie dzialal i dostalam amotaks bo bezpieczny w ciazy. Zinatu nie znam. W necie mozna sprawdzic do jakiej grupy antybiotykow nalezy.

@bea25ta 30 tc i 1810. Kurde i rycze. Super te wasze dzieciaki.

@kas90 a u ciebie jaka waga malucha?

@marshia tak, o takiej przewaznie sie wie. Biochemiczna przed okresem przewaznie jej nie widac. My wiemy bo bardzo monitorujemy cykl. Natomiast nawet lekarze kaza robic bete dopiero w dniu @ wlasnie dlatego, ze wiedza, ze tak sie zdarza, a my to bardzo przezywamy.

@Funia90 do obydwuch prywatnie. I niedlugo kardiolog do kompletu [emoji4]

@Ilis91 sama bym w pierwszej ciazy szybko u gina nie byla gdyby nie potrzeba l4. Nawet przez mysl by mi nie przeszlo, ze cos moze byc nie tak. Moja siostra w 3 razy byla u gina. Ma zdrowa piekna core. My mamy juz inne doswiadczenia. Dzis wiem, ze to, ze jutro juz 25 tc to do samego porodu pozostanie strach, czy wszustko sie uda.

Napisane na HUAWEI CUN-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry