reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Już jestem po pobraniu krwi. Zobaczymy czy wyjdzie mi zespół antyfosf.? Już sama nie wiem czy lepiej czy żeby wyszedł czy żeby nie wyszedł? Przynajmniej wiedziałabym z czym walcze...
@ nie przyszła jeszcze :-( Pobrałam hcg to zobaczę czy beta już spadła całkiem. Kiedy spodziewać się tej francy @.
W kwietniu miałam podchodzić do crio a wyszło jak zawsze do bani...
Szkoda moich 2 zarodeczków poczekam na ten lipiec i wizytę w krakowie w tej poradnii.
No chyba że wyhacze jeszcze kogoś w mdzy czasie
Teraz zakopałam się w jakimś mega dole przez tą ciążę i coś czuje że łatwo się nie pozbieram. Z każdą porażką jest mi co raz gorzej, a to jeszcze nie koniec drogi
Jeszcze się nie poddaje, choć teraz mam kryzys.
Jeszcze powalcze ostatkiem sił :tak: Córka prosi o brata nie moge jej powiedzieć za kilka lat że się tak łatwo poddałam :no:

koniecznei daj znać jak wyniki. Na p/c kadriolipinowe i tocznia będziesz musiała chyba poczekac chwilkę, ja czekałam około tygodnia, ale nie jestem z dużego miasta, więc może przyczyną było wiezienie materiału do badań do Wroclawia. Wynik niewlaściwy, dalby Ci przynajmniej informację z czym masz walczyć. Mi wyszło ok i będę teraz badała witaminę B12 i kwas foliowy. Niektore dziewczyny dają znać, ze u nich przy wczesnych obumarciach zarodka, wlaśnie winne były niedobory witaminy B. No zobaczymy.

reklama
Ja mam mutacje MTHFR C677T cały czas biorę Femibion Natal 1, Prewenit Intensiv, Kw. Foliowy 5mg, Inofem
Raczej nie powinna być wina tego. No ale kto wie???
Mam wynik białka C, biaka S jeszcze nie mam wyniku

Białko C, aktywność Białko C 83,16 % 70 140 N

Ja mam mutacje MTHFR C677T cały czas biorę Femibion Natal 1, Prewenit Intensiv, Kw. Foliowy 5mg, Inofem
Raczej nie powinna być wina tego. No ale kto wie???
Mam wynik białka C, biaka S jeszcze nie mam wyniku

Białko C, aktywność Białko C 83,16 % 70 140 N

Wiesz co, dziewczyna w innym temacie na forum ma tą samą mutację, ale mówi że genetyk wykluczył to jako przyczyny poronień. Trafiła na jakiegoś lekarza, który zlecił jej badanie poziomu witaminy b12 w organizmie - wyszeł jej niedobór i bierze kwas foliowy taki jak Ty i do końca pierwszego trymestru brała witaminę B complex. Teraz jest w 22 tygodniu ciąży i bierze już tylko witaminy dla ciężarnych.

Dlatego ja chcę zrobić sobie badanie poziomu witaminy b12 (tylko ta witaminę z grupy B się bada) i kwasu foliowego.

Robiłam już te badania wcześniej. Już wtedy się zaczełam suplementować

Moje wyniki:

Witamina B12 Witamina B12 310,00 pg/ml 191,00 663,00 N
Kwas foliowy Kwas foliowy 28,29 ng/ml 4,60 18,70 H
Homocysteina Homocysteina 7,80 µmol/l 0,00 12,00 N

A to wypis z wizyty u genetyka, tzn jego część :tak:

§ Badaniawykazały obecność mutacji C677T w genie MTHFR (układ heterozygotyczny tzn.mutacja jest obecna na jednym allelu badanego genu)
1. Gen MTHFR koduje enzym reduktazę metylenotetrahydrofolianu. Mutacje wtym genie wiążą się z obniżeniem aktywności i stabilności w/w enzymu.
2. Stan takiwpływa na metabolizm kwasu foliowego, który nie jest prawidłowo absorbowany.Osoby, u których występują mutacje w genie MTHFR (w postaci homo- lub heterozygotycznej),powinny stosować dietę bogatą w kwas foliowy, a kobiety planujące ciążę – zwiększonąsuplementację kwasem foliowym, gdyż niedobór tej witaminy wiąże się zpodwyższonym ryzykiem występowania wad rozwojowych cewy nerwowej u płodu (dawka1 x dziennie 5mg przez 3 miesiące przed planowaną ciążą i przez pierwszytrymestr ciąży. W pierwszym trymestrze ciąży można zamiennie stosować preparatzawierający 416 mcg Metafoliny (np. Femibion natal 1) i dodatkowo kwas foliowy5mg)
3. Obecnośćmutacji w genie MTHFR może prowadzić do wzrostu stężenia homocysteiny(hiperhomocysteinemii) w surowicy krwi, zwłaszcza wprzypadku niedoboru kwasu foliowego w diecie. Hiperhomocysteinemię >15 nmol/ml uważa się zaczynnik ryzyka: - rozwoju chorób układu krążenia (zakrzepica żylna,choroba niedokrwienna serca, zawał, miażdżyca, udar)- zaburzeń rozrodu (poronienia, martwe porody, wadyrozwojowe, szczególnie cewy nerwowej u potomstwa)- rozwoju niektórych nowotworów(rak jelita grubego, nowotwory estrogenozależne)- rozwoju choróbneurodegeneracyjnych.·
W porozumieniu z prowadzącym ciążę ginekologiem-położnikiem należy rozważyćsposób profilaktyki zaburzeń zakrzepowo-zatorowych w kolejnej ciąży. Stosowanie u pacjentki lekówhormonalnych wymaga szczególnej ostrożności.
·
Pacjentka powinna zostać skierowana do Poradni Nadkrzepliwości (skierowaniewydaje lekarz pierwszego kontaku).
·
Potomstwo pacjentki będzie dziedziczyć mutację C677T w genie MTHFR zprawdopodobieństwem 50%. O ostatecznym układzie mutacji w genie MTHFR upotomstwa będzie decydować status pacjenta.
·
U pacjenta przeprowadzono diagnostykę (cząstkową) w kierunku niepłodnościmęskiej związanej z nieprawidłową koncentracją plemników w nasieniu. Ponieważostatnie badania nie wykazują zaburzeń kontynuacja diagnostyki aktualnie niejest konieczna, jednak w przypadku obniżenia jakości nasienia należy rozważyćuzupełnienie badań (analiza genu CFTR obejmująca co najmniej 318 mutacji ianaliza regionu AZF z del51).
·
Planując ciążę pacjenci powinni brać pod uwagę:[FONT=&amp]o [/FONT]Nieco większe od populacyjnego ryzyko niepowodzenia ze względu na możliwośćistnienia niewykrytej dotychczas genetycznie uwarunkowanej przyczyny(mikrodelecje, mikroduplikacje, niezrównoważone rearanżacje submikroskopowe)[FONT=&amp]o [/FONT]Związane z obecną u pacjentki mutacją w genie MTHFR wyższe niż populacyjneryzyko wystąpienia u płodu wady cewy nerwowej – wartość tego ryzyka nie jestdokładnie znana, ale może wynosić 3-4%[FONT=&amp]o [/FONT]Niespecyficzne ryzyko populacyjne, które wynosi 3-4%[FONT=&amp]o [/FONT]W przypadku zastosowania metod wspomaganego rozrodu (IVF-ICSI) dodatkowe 1% ryzyko wystąpienia u płodusporadycznych aberracji chromosomowych i zespołów mikrodelecyjnych[FONT=&amp]o [/FONT]Po ukończeniu przez pacjentkę 35 lat ryzyko urodzenia dziecka zesporadyczną aberracją chromosomową (najczęstsza to zespół Downa).
·
Proponowane postępowanie:[FONT=&amp]o [/FONT]W przypadku zastosowania procedury wspomaganego rozrodu należy rozważyćwykonanie diagnostyki przedimplantacyjnej (PGD)
[FONT=&amp]o [/FONT]Po 12 tygodniu ciąży należy wykonać diagnostykę prenatalną (biopsjakosmówki, amniopunkcja) w celu weryfikacji wyniku PGD oraz wykluczenia u płodusporadycznej aberracji chromosomowej. Badanie jest obarczone 0,5% ryzykiemniezamierzonego poronienia
[FONT=&amp]o [/FONT]Wnikliwe ultrasonograficzne monitorowanie rozwoju płodu ze szczególnymuwzględnieniem struktur cewy nerwowej i ewentualne oznaczenie poziomu alfafeto-proteiny (AFP) w surowicy pacjentki po 14 Hbd lub w płynie owodniowym wprzypadku wykonania amniopunkcji
[FONT=&amp]o [/FONT]W razie poronienia – zabezpieczenie materiału (kosmówki) w celu wykonaniabadania metodą mikromacierzy klinicznych (aCGH) w poszukiwaniu drobnychniezrównoważonych zmian materiału genetycznego.
[FONT=&amp]o [/FONT]Systematyczne (raz w roku) oznaczanie poziomu homocysteiny w surowicy upacjentki[FONT=&amp]o [/FONT]Stosowanie kwasu foliowego wg wyżej opisanych zaleceń

Dziewczyny, przy mutacji MTHFR poziom witaminy b12 we krwi nic Wam nie powie, bo mutacja zaburza wchłanianie i witamina krąży w surowicy. Trzeba oznaczyć stężenie kwasu metylomalonowego.

A wiecie co...koleżanka mnie nastraszyła, ze po tych moich poronieniach nie słuchałaby lekarza (odnośnie kolejnej proby za miesiąc-dwa) tylko zrobiłaby badania genetyczne, bo nie chciałaby urodzić kalekiego dziecka (kiedy ciąża będzie podtrzymywana na masie leków :( zrobiło mi sie przykro, bo to osoba ktora urodziła 3 zdrowych dzieci. Lekarz raczej wyklucza, zeby coś w genetycznych było nie tak, ale na wszelki wypadek chce nas skierować do genetyka. Mimo wszystko chcielibyśmy sprobować raz jeszcze. Teraz będę się jeszcze martwiła, czy moje potencjalne dziecko nie będzie ciężko chore :(

Wg mnie źle Ci nie radziła.
Ja też zaczełam od kariotypów, mutacji a potem byłam u genetyka. Mimo że urodziłam 5 lat temu córkę i sądziłam że nie genetyka u mnie zawodzi. Teraz jestem mądrzejsza o wiedzę, bo o tej mutacji nie miałam pojęcia. Cieszę się że córka jest zdrowa, a nie ma Downa czy rozszczepu.
Teraz inne badania robie.
Oczywiście zrobisz jak uważasz.

reklama
Wiecie co...mam dość, robię te nadania, jedno za drugim, wszystko wychodzi ok, wydaliśmy już górę pieniędzy i dalej nic nie wiem. Zrobię jeszcze z ginem te wymazy na chlamydie, uroplazmę, mycoplazme , wit. b i kwas foliowy.

Do góry