reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

reklama
@Oczekujaca123 no to u Ciebie inna sytuacja. Wg mojej immunolog to juz by bylo wskazanie do heparyny, ale mthfr AC homo i czynnik V hetero, takim wskazaniem nie jest. I wez tu badz madrym :/

@olaa90 ano widzisz, tez mialas problemy zeby dostac heparyne.
Ja na razie zalatwiam ja sobie na lewo, choc nie jest latwo. Licze, ze moj gin mi ja przepisze, jak w koncu do niego dotre ;)
A ile miesiecy bralas encorton? Jakie mialas wskazania?

@SheWolf encorton właśnie po to, żeby organizm nie odrzucał ciąży bo mam bardzo niskie allo a na szvzepienia się nie zdecydowałam. Jadłam go 3 albo 4 ms po potwierdzonej owu do @ , po tym czasie miałam hsg (oba jajowody niedrożne po poronieniu-dlatego nie zachodziłam).
@Marthi a czyli jednak..

@Zzzzzz a dlaczego przy wysokim mianie ANA2 nie mozna miec szczepien?
O tym na razie i tak nie myslalam. Raczej licze na intralipid, jesli encorton nie zadziala :/

@olaa90 a u Ciebie jakie byly wskazania do heparyny?
U mnie nie ma podobno zadnych. To ze mam mthfr AC, czynnik V(R2), ale wykluczony zespol antyfosfilipidowy, bialko S, homocysteina w normie.
Mimo to mam zamiar znalezc lekarza ktory mimo to bedzie mi Clexane przepisywal, bo jakos moja immunolog nie widzi potrzeby :/

Zastanawiam sie czy tak wysokie miano 1:2560 drobnoziarniste i 1:160 homogenne, moze byc spowodowane endometrioza i hashi? Bo ja objawow tocznia nie mam.
Czy to ze bede brala 20 mg Encortonu na wysokie NK, pomoze tez zbic ANA?
Kurcze, bije sie z myslami, ze moze juz czas odpuscic starania...
No i jak ja zaszlam w ciaze i donosilam ja tylko na Acardzie i progesteronie?
@SheWolf Jesli przeciwciała ANA 3 czyli immunoblot nie wyodrębni przeciwciał to możliwe ze przeciwciała które masz porostu świecą ze wzg na hashimoto. Warto przedyskutować to z reumatologiem. Po podleczeniu encortonem org napewno się wyciszy , pytanie na ile. Ja tez startowałam z mianem 1:2560 i nikt o objawy mnie nie pytał. Odrazu dostałam leki. Nie mniej jednak takie miano jest wskazaniem do heparyny.

@Zzzzzz a dlaczego przy wysokim mianie ANA2 nie mozna miec szczepien?
O tym na razie i tak nie myslalam. Raczej licze na intralipid, jesli encorton nie zadziala :/

@olaa90 a u Ciebie jakie byly wskazania do heparyny?
U mnie nie ma podobno zadnych. To ze mam mthfr AC, czynnik V(R2), ale wykluczony zespol antyfosfilipidowy, bialko S, homocysteina w normie.
Mimo to mam zamiar znalezc lekarza ktory mimo to bedzie mi Clexane przepisywal, bo jakos moja immunolog nie widzi potrzeby :/

Zastanawiam sie czy tak wysokie miano 1:2560 drobnoziarniste i 1:160 homogenne, moze byc spowodowane endometrioza i hashi? Bo ja objawow tocznia nie mam.
Czy to ze bede brala 20 mg Encortonu na wysokie NK, pomoze tez zbic ANA?
Kurcze, bije sie z myslami, ze moze juz czas odpuscic starania...
No i jak ja zaszlam w ciaze i donosilam ja tylko na Acardzie i progesteronie?
Intralipid jak najbardziej próbuj bo to bezpieczna metoda
ogólnie lekarze nie zalecają szczepień przy dodatnich ANA, aby nie pobudzić przeciwciał do wzrostu
encorton w dawce 20 mg, =nie taka mała powinien zbić NK, i co za tym idzie wpłynąć na obniżenie ANA=bo to są przeciwciała
haszi czesto wychodzi w ANA jako świecenie ziarniste,
a jaki masz poziom przeciwciał pc tarczycowych?
@Marthi powodzenia,oby zabieg był pomocny

reklama
Do góry