reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

reklama
Ja mam dokladnie to samo leczenie co Ty (u mnie immunosupresja trwala niecale 6tyg). Straty na tym samym tez etapie. Na wlasna reke bede brac 15 encortonu. O accofilu nie wiedzialam podczas wizyty, wiec nie wiem. A na intra poronilam raz, po czym u niego zbadalam NK i mam ich 9%. Wiec u mnie intralipid nie ma sensu.
Bylam tez u siebie u hematologa, zrobilam pare badan odnosnie krzepliwosci, wszystko wyszlo ok. Przez internet zamowilam pakiet badan genetycznych tez do trombofilii, gdzie wyszly mi dwie mutacje hetero i na tej podstawie docent powiedzial, ze powinnam miec heparyne, a moj hematolog twierdzi, ze nie (bo heterozygota), ale wypisal mi 40mg jako off- label use, moge brac tak długo jak bede czula się bezpiecznie, chociaz powiedzial, ze standardowo ok 20tyg się odstawia, jesli ktos nie ma wyraznych wskazan. U niego tez bede robic kontrole ddimerow jesli przetrwam 'swoj' etap. Jesli masz jeszcze czas i finanse to polecam znalezc hematologa, u mnie niestety sa prywatni, wiec trochę to kosztowalo, ale za to facet jest super empatyczny i duzo mi wytlumaczyl.

Malz dzisiaj zrobil zastrzyk, ja usilowalam czytac pudelka dla odwrocenia uwagi[emoji85] wszystko w porządku, dalo rade[emoji1] nie mam pojecia co się wczoraj stalo, dobrze wiedziec że to nie wina leku.

az 6 tygodni mialas wypisana immunosupresje? Mowil dlaczego tak dlugo? Ja myslalam ze moje 3 tygodnie juz dlugo, ze wzgledu ze robie to teraz to ja jestem na zwolnieniu 50% i to co mam pracowac to pracuje z domu bo nie chcialam jezdzic do pracy, za duza mozliwosc zarazenia sie od kogos.

mi tylko wyszlo MTHFR, a jakie badania powinnam extra zrobic? Ja mieszkam w Szwajcarii i tutaj nikt sie nie zna na tym co Pasnik oferuje ale moge poprosic o jakies badania. Ja sie Pasnika spytalam dokladnie o heparyne to mi napisal ze nie mam wskazan i max do 6/8 tygodnia.

@Zzzzzz, wlasnie dorwalam badania co zrobilam na Faktor V (F5) i Faktor 2 (Prothrombin, F2) i PAI1 (SERPINE1) i z tego wyszlo ze ryzyka nie ma.
Jedynie Mthfr hetero. No i docent mi napisal ze max do 6/8 tygodnia, bede jeszcze to konsultowac z klinika jak polece na pierwsza wizyte przy sprawdzeniu endo, wtedy bede miala jeszcze kilka dni aby potwierdzic to z docentem

@anna_kot, jesli chodzi o nk to mialam 11.2% ale nie wiem czy to jest wiarygodny wynik bo ja mam problemy z regulrnym cyklem i ciezko wyczuc w odpowiedni moment, a Pasnik stwierdzil ze nie ma co tego dokladniej sprawdzam bo za dlugo utrzymuje ciaze aby to byly nk, ze niby one jak juz to wczesniej graja role. To z tego co rozumiem dlatego nie mam intralipid. A ile encortonu Ci Pasnik przepisal? Bo ja mam 10mg po transferze.

Dziewczyny ktore biora acofil, na co to tak w ogole jest?

az 6 tygodni mialas wypisana immunosupresje? Mowil dlaczego tak dlugo? Ja myslalam ze moje 3 tygodnie juz dlugo, ze wzgledu ze robie to teraz to ja jestem na zwolnieniu 50% i to co mam pracowac to pracuje z domu bo nie chcialam jezdzic do pracy, za duza mozliwosc zarazenia sie od kogos.

mi tylko wyszlo MTHFR, a jakie badania powinnam extra zrobic? Ja mieszkam w Szwajcarii i tutaj nikt sie nie zna na tym co Pasnik oferuje ale moge poprosic o jakies badania. Ja sie Pasnika spytalam dokladnie o heparyne to mi napisal ze nie mam wskazan i max do 6/8 tygodnia.
Nie mowil a ja nie pytalam. Ufam, ze wie co robi[emoji6] ja nie pracuję, więc jedyna opcja zarazenia się to jakby maz lub syn cos przyniesli z pracy /przedszkola. I maly zarazil mnie dwa razy wirusem, skończyło się na szczęście na katarze. Docent mowil, zeby na siebie uwazac, ale powiedzial tez, ze ryzyko zarazenia się jest niewiele wieksze niż normalnie.

Ja jestem z niemiec, znalazlam w stuttgarcie dwoch hematologow. Pod Monachium jest tez instytut genetyki, w ktorym robili szczepienia limfocytami, teraz juz nie, nie wiem czemu. Myślę, ze tam robia tez kiry, chociaz nie dzwonilam i 100% pewności nie mam. Moj hematolog zlecil mi cześć badan na swiezo i część nowych Zobacz załącznik 1538291494729.jpg
Plus tsh i witamina d. O witaminie d mowil, ze jest bardzo wazna, wiec warto tez zbadac, choc to tylko witamina[emoji6]

Accofil jest na kiry, ale na tym za dobrze sie nie znam. A mi tez zlecil 10mg encortonu.

Załączniki

• 1538291494729.jpg
    886,8 KB · Wyświetleń: 72
@anna_kat super, że nie było omdlenia wczoraj to pewnie stres!

@JoannaRak które mutacje ? Ja mam mthfr C677T/A1298C
i miałam heparynę 0, 6 do końca ciąży od testu pozytywnego mam zaświadczenie od genetyka że powinnam ja brać w ciąży i w czasie lotów podróży dłuższych niż 4 h

@JoannaRak jeśli mogę spytać to na jakim etapie traciłas ciąże że lekarz stwierdził że to nie NK?

@JoannaRak @anna_kat heparyna do 6/8tc? Kurde, ostatnio dziewczyna na drugim wątku napisała że ma mieć max do 12tc i wydawało mi się to mega krótko... Mówił coś ten lekarz czemu tak krótko?

reklama
Do góry