reklama
Porzeczka1234
Fanka BB :)
@magda1208 a czemu pytasz o ruchy w szpitalu kazali mi liczyć w ciągu godziny po śniadaniu obiedzie i kolacji było ich dużo nigdy nie mówili że za mało czy za dużo i nie wiem ile ich winno być!
magda1208
@magda1208 a czemu pytasz o ruchy w szpitalu kazali mi liczyć w ciągu godziny po śniadaniu obiedzie i kolacji było ich dużo nigdy nie mówili że za mało czy za dużo i nie wiem ile ich winno być!
Zapomniałam zapytać moją ginekolog .
Nie chcę czegoś przeoczyć a nie bardzo wiem jaka jest zależnoś i prawidłowe liczenie. Ile powinno być aby można było jednoznacznie stwierdzić że wszystko dobrze z dzieciątkiem.
bertha
Wiec bylo 5 pecherzykow. 4 komorki pobrane. Wszystkie zaplodnione. Jutro dostane dalsze informacje od lekarza. W kazdym razie lekarz byl w milym szoku i ja.
Super wynik!!![emoji7]
Porzeczka1234
Ja nie wiem czy jest taka liczba ruchów abyśmy mogły powiedzieć ,że wszystko będzie dobrze! W książkach pisza , że 10 ruchow na godzine ale przecież dziecko też śpi. Moja Zosia kopała w dzień co jakiś czas często po piciu jedzeniu. Ale przychodził wieczór i ok godziny 20-21 były harce jakby się bawiła trwało to długo . Nie wiem czy dobre jest liczenie co chwilę co godzinę ważne są chyba te momenty w których dziecko jest bardziej ruchliwe czytaj ta godzina u nas! Każde odstępstwo od normy zmniejszona liczba częstotliwość ruchów mniejsze słabsze kopanie winno nas zaniepokoić i bezwzględnie ip. Tam zrobią ktg i w razie w będą działać!Zapomniałam zapytać moją ginekolog .
Nie chcę czegoś przeoczyć a nie bardzo wiem jaka jest zależnoś i prawidłowe liczenie. Ile powinno być aby można było jednoznacznie stwierdzić że wszystko dobrze z dzieciątkiem.
JoannaRak
@anna_kot, ja tez sie ciesze ze nie mialam szczepien bo logistycznie to byloby mega trudne do ogarniecia, wystarcza mi transfery w Polsce. Teraz musze dwa razy leciec na sprawdzenie endo i transfer.
Dzieki za info o hermatologu, ja ogarne ten temat z kilkoma lekarzami przed transferem.
Dzieki za info o hermatologu, ja ogarne ten temat z kilkoma lekarzami przed transferem.
marzycielka81
Mi kazali liczyc na godzine. Powinnobyc okolo 10.Dziewczyny jak to jest z ruchami na tym etapie ciąży czy muszą być regularne w odstępach czasu. Czy należy liczyć.?
agatush
Moderatorka
Magda jak ja byłam w szpitalu to dostałam kartę obserwacji. Miałam sobie wybrać godzinę (taka sama co dzień, albo po posiłku, albo wtedy kiedy wiem że Maleństwo jest najbardziej aktywne) i liczyć ile razy się ruszy. Jeżeli było powyżej 10 miałam tylko napisać że więcej niż 10 i zakończyć obserwacje.Zapomniałam zapytać moją ginekolog .
Marthi
@JoannaRak - ja tez mam zalecony od dr Pasnika tylko Encorton 10 mg + heparyna z uwagi na PAI i MTHFR. Ja mam dwie ciaze zakończone w 12 tc, ale zarodki nie rozwijały sie juz tak od 5-6 tc. Wg Pasnika - moje NK tez nie robia tutaj roboty bo te ciaze bardzo długo sie utrzymywały i musiały byc usuwane zabiegiem bo sie nie oczyszczałam. W drugiej ciazy miałam wadę genetyczna - Trisomie 16 chromosomu, pierwsza nie wiem dlaczego straciłam, a trzecia ciaza biochemiczna wiec w sumie każda inna... Ja mam NK na poziomie 17.8%. Reszta wyników nie wskazuje u mnie, podobnie jak u Ciebie, na potrzebę skorzystania z accofilu czy intralipidu. Powiedzial mi, ze przy moich wynikach te metody leczenia nie sa dla mnie. Wspomniał o szczepieniach, ale wg niego mało prawdopodobne, ze one by mi jakos pomogły. Powiedzial, ze gdybym miał wysokie antyTPO to mozna by było 3 szczepienia przemyśleć, ale ze antyTPO mam niskie to nie widzi sensu i stawia na encorton. U mnie tylko bez immunosupresji.
@marzycielka81 - kciuki.
@marzycielka81 - kciuki.
reklama
@magda1208 Madziu! Ciagle pisza o liczeniu tych ruchów,ale dziecko codziennie ma inne samopoczucie,jak my w ciagu dnia,ja jedynie liczylam ruchy na ktg,tak to w ogóle. Jednego dnia ruszal sie intensywnie caly dzien,w drugi ledwo co,i tak na przemian. Oczywiście że nieraz zachodzilam w głowę,ale co mialam zrobic,jezdzic co dwa dni na pogotowie,choc szalalam z niepokoju. Moja koleżanka teraz jest w 34 tyg ciazy,pojechala na pogotowie,bo zmniejszyly sie jej ruchy,pierwsze co zapytal lekarz ile godzin dziecko sie nie ruszalo. I to chyba jest najstotniejsze. Madzia nie da sie wszystkiego przewidziec,masz detektor,słyszysz serce,czujesz ruchy,a to najważniejsze. Jak to mowia chocby sklaly sraly,nie mamy wplywu na wszystko. Jest dobrze i tego sie trzymajmy :-). Pozdrowienia dla reszty dziewczyn :-*
Podziel się: