reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

reklama
@Auri dzieki;)no to juz moge knuc plan:ptylko ja po szczepieniach to nie wiem czy moglabym wlewy.
A czy mozesz podac jakis namiar ?w Krakowie?
Czy te wlewy to domaciczne czy jakie?
Ale Cie zarzucilam pytaniamio_O:)
Jak nie ma forum napisz prosze na priva.
Ja juz desperacja ze wzgledu na pesel:o

@aspekt - Nieźle. Nie wiem jak to się dzieje, bo ja mimo, że w 1 ciąży byłam totalnie nieświadoma, to betę wiedziałam, że warto zbadać...

@burczuś, @anna_kat - święta prawda.

@iveo - oby tak było ;) boję się tylko, że Paśnik mi powie, że szczepienia i koniec... a ja się ich boję :(

@Nadja_n - miłego spotkanka z @burczuś <3

@Auri_a - Jesteś bardzo skromna w odpowiedziach dziewczynom, ja jednak Cię pomęczę - od kiedy wdrażałaś Clexane i w jakiej dawce? Czy brałaś steryd? Jeśli tak to jaki i w jakiej dawce?

@Marthi ja też się strasznie bałam szczepień. Powiem tak gdybym była młodsza to pewnie bym jeszcze spróbowała bez.
Ale jest coś u Maliny co mnie z jednej strony denerwuje ale z perspektywy czasu mi się podoba. On tak jakby bierze odpowiedzialność i mówi Ci tak ze nic innego nie pomoże tylko szczepienia i wtedy donosisz. Nie masz możliwości rozkminania czy to czy tamto zrobić tylko musisz tak i już. Wiem ze to kontrowersyjne i wygląda na naciąganie ale z drugiej strony odciaza głowę. Patrząc na pary z którymi zaczynałam a teraz mnóstwo ciąż jakieś tam jednak się cuda dzieją a jak i dlaczego to się do końca logicznie nie wytłumaczy [emoji5]

No i wcale nie musisz się szczepić nawet jak powie ze by się przydało. Dziewczyny spróbowaly bez i wielu się udało. Tylko ja juz nie miałam odwagi.

@Marthi nie zgodzę się że jestem skromna w odpowiedziach, odpowiadam rzeczowo na zadawane pytania i jestem w 100% pewna że o clexanie już gdzieś pisałam :)
Może napiszę co brałam dla porównania:
Ciąża 4 - poronienie 9 tc
Leki -
przed staraniami metyle folian b6 b12 pregna plus acard, encorton 10
od OWU accofil, progesteron dufaston 3x2, luteina 2x2
od testu clexan 0,4
krwawienie w 5tc - odstawienie acardu, clexanu, dołożenie tabletek z progesteron
Ciąża zakończona z przyczyn teoretycznie wad lecz mogły być to zmiany wynikające ze stosowanych leków.

Ciąża 5 obecnie
Leki -
przed staraniami ovarin 6 tabletek do 8 , pregna plus
od pozytywnego testu wlew z immunoglobuliny, clexan 0,4 progesteron bezins, metryped 8mg
krwawienie 4tc odstawiony clexan, zwiększony progesteron , zastrzyki prolutex
8tc po konsultacji w Krakowskim instytucie nadkrzepliwości wprowadzony clexan w dawce 0,2
10 tc odstawione zastrzyki z prolutexu
12 tc odstawiony metryped
13 tc odstawiony progesteron bezins
20 tc zwiększony clexan do dawki 0,3 na podstawie wyników APTT,
23 TC badanie anty xa10 - zostawiony clexan 0,3 - cały czas pod kontrolą Instytutu
Dodatkowo od początku magnez, potas pregna plus.

Ostatnia edycja:
Auri, widać inne leczenie tutaj.Super ze pomoglo, oby tak dalej:*
Trzeba sie tylko zastanowic Marthi czy dla ciebie leczenie od testu to nie za pozno. U mnie w "zlych" ciazach to juz test nie mogl dobrze wyjsc wiec cos się rąbalo wczesniej

@kas90 dlatego napisałam jak wyglądało wcześniej a jak później, właśnie żeby bardziej podkreślić że najważniejszy jest wywiad z pacjentem. Albo nie postępowanie schematycznie tylko dostosowanie leczenia dni wprowadzonych leków na podstawie wywiadu. U mnie pierwsza ciąża zdrowe dziecko, dwie kolejne zakończone w 9 tc. I dopiero po trzeciej stracie ktoś mi wytłumaczył że ja mam problem w momencie kiedy "zygota" dziecko łączy się z matką. Że istnieje 40 konfliktów serologicznych i na pewno na któryś trafiło u mnie dlatego moja trzecia ciąża również zakończona była w tym samym terminie czyli 9tc.

Witam was kobietki :) mam teraz bardzo mało czasu dla was i ciągle się łudze, ze sie to zmieni :)
jednak chciałam słóko napisać DO PRZYSZLYCH MAM I OBECNYCH (nie wymieniam was z niku bo dużo nas sie tu przewinęło więc wybaczcie. Jednak skoro nawet MÓj MĄŻ powiedział, zeby wam opisać sytuacje to cos jest na rzeczy :D

otóż wracając do sprawy Karola- te które nie kojarza sprawy, syna z zaburzeniami czucie głegokiego, nadwrazliwością oraz lateralizacją- byliśmy wczoraj z mężem na terapii bo chciałam aby pani i jemu wytłumaczyła czemu (zdrowy) Karolek jest taki jaki jest. Mąż o dziwo dopiero teraz zajarzył problem :) Pani nas wyczuliła i ja wam to własnie chce przekazać, że po pierwsze problemy czucia głębokiego najczęściej biorą sie z leków na podtrzymanie ciąży- chodzi głownie o napiecie mięśniowe przez nospe. Po drugie zaburzenia przez brak fazy raczkowania i np. chodzik, a po trzecie szczepienia (najmniej udowodnione i w określonych przypadkach). Złe napiecie mięśniowe powoduje u mniego potrzebe ciągłego ruchu i przez to ogromne problemy z koncentracją i duzo pracy i empatii z naszej strony.
Jednak damy sobie radę a dla pocieszenia tylko wam napisze, ze wole mnieć nieziemsko uczuciowego syna, gadułe, z nadpobudliwością niż nie walczyc lekami o ten cud. wiec mimo wszystko glowy do góry i majtki w dół :)

reklama
No właśnie, z ta no spa to tez czytalam, ze w nadmiarze moze spowodowac u dziecka pewnr problemy. Slyszal ktos o tym? Co to tak naprawde znaczy nadmiar? Brac tylko jak sie czuje mocne skurcze? Zastanawialam sie kiedys jak to jest. Czy no spa moze zatrzymac poronienie i wtedy jest problem czy moze całkiem powstrzymac skurcze? Z drugiej strony skoro sa juz skurcze to czy nie jest właśnie za pozno? Ma ktos takie informacje na temat lekow rozkurczowych?

Do góry