reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

No właśnie, z ta no spa to tez czytalam, ze w nadmiarze moze spowodowac u dziecka pewnr problemy. Slyszal ktos o tym? Co to tak naprawde znaczy nadmiar? Brac tylko jak sie czuje mocne skurcze? Zastanawialam sie kiedys jak to jest. Czy no spa moze zatrzymac poronienie i wtedy jest problem czy moze całkiem powstrzymac skurcze? Z drugiej strony skoro sa juz skurcze to czy nie jest właśnie za pozno? Ma ktos takie informacje na temat lekow rozkurczowych?
dokladnych informacji to ja nie mam choc moja gin mi o tych skutkach mówiła więc byłam świadoma tego. Zaś na napiecie mięśniowe moze miec równiez wpłych niedotlenienie dziecka i to nie tylko podczas porodu ale np w brzuszku o czym mozemy nie wiedzieć

reklama
Dziewczyny ją już pisałam kilka razy , że i prof Malinowski i moja lokalna gin. mówili, żeby tej nospy nie brać jak się da w ogóle żeby brać duże dawki magnezu zazwyczaj dorosły człowiek na niedobory magnezu i wyrównanie poziomu powoduje mniejsze skutki uboczne i wycisza wszelkie bóle, ciągnięcia i skurcze u mnie tak było a brałam 6 asmag forte dziennie do 36 tygodnia. Co do nospy @anna_kat właśnie ją też wyczytałam gdzieś że duże dawki powodują napięcie mięśniowe u dziecka. Ja osobiście nie badałam poziomu magnezu ale jak brałam do regularnie czułam się świetnie
Pozatym myślę,że my tyle leków bierzemy że wszelkie nieprawidłowości w zasadzie biorą nie niewiadomo po których lekach

Dziewczyny ją już pisałam kilka razy , że i prof Malinowski i moja lokalna gin. mówili, żeby tej nospy nie brać jak się da w ogóle żeby brać duże dawki magnezu zazwyczaj dorosły człowiek na niedobory magnezu i wyrównanie poziomu powoduje mniejsze skutki uboczne i wycisza wszelkie bóle, ciągnięcia i skurcze u mnie tak było a brałam 6 asmag forte dziennie do 36 tygodnia. Co do nospy @anna_kat właśnie ją też wyczytałam gdzieś że duże dawki powodują napięcie mięśniowe u dziecka. Ja osobiście nie badałam poziomu magnezu ale jak brałam do regularnie czułam się świetnie
Pozatym myślę,że my tyle leków bierzemy że wszelkie nieprawidłowości w zasadzie biorą nie niewiadomo po których lekach
A magnez w ewentualnym nadmiarze nie szkodzi dziecku? Chociaz nawet gdyby, pewnie mniej niz no spa. jak tylko się zaciazam zaczynaja się u mnie wlasnie skurcze, a to powiek, a to łydki, moze to ciaza jakos wpływa na niedobory magnezu? A to asmag forte to to 500mg? I bralas 6 tabl dziennie? Dobrze zrozumialam? [emoji1] na pewno przy nastepnym razie będę brała, ale wlasnie zastanawiam się nad dawka. Ponoc magnez z tabletek zle sie wchlania i tylko regularne przyjmowanie ma sens.

@kas90 dlatego napisałam jak wyglądało wcześniej a jak później, właśnie żeby bardziej podkreślić że najważniejszy jest wywiad z pacjentem. Albo nie postępowanie schematycznie tylko dostosowanie leczenia dni wprowadzonych leków na podstawie wywiadu. U mnie pierwsza ciąża zdrowe dziecko, dwie kolejne zakończone w 9 tc. I dopiero po trzeciej stracie ktoś mi wytłumaczył że ja mam problem w momencie kiedy "zygota" dziecko łączy się z matką. Że istnieje 40 konfliktów serologicznych i na pewno na któryś trafiło u mnie dlatego moja trzecia ciąża również zakończona była w tym samym terminie czyli 9tc.
Auri, a o co chodzi w tych 40-tu konfliktach serologicznych? napiszesz cos wiecej na ten temat?

@iveo - a ile kochana masz lat? ;) No masz rację w tym, co napisałaś, wiem to doskonale... Właśnie umówiłam się na II wizytę u Paśnika, dobrze że postanowiłam wcześneij zadzwonić bo terminy już na koniec sierpnia :O 24.08 idę znowu, więc ponad 2 miesiące, znowu 2 cykle pójdąąąą... no, ale mus to mus.

@Auri_a - dopytałam o clexane (dawkę) bo właśnie chyba Nadji na to nie odpisałaś, napisałaś tylko od kiedy brałaś ;) Niemniej dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Dlaczego brałaś tak dużo Ovarinu? Z tego, co kiedyś czytałam powinno się brać po 2 tabl. dziennie.

@kas90 - zobaczę, co powie Paśnik po wynikach i na wizycie w sierpniu, niemniej też o tym myślałam, że może po owu już by trzeba...

@nafoczka - a to ciekawe... fajnie jednak, że mąż już zajarzył o co kaman;)

@bertha najbardziej znany konflikt/ zestawienie serologiczne to z grup krwi i odczynów gdzie kobieta ma minus a mężczyzna + w takim zestawieniu po np poronieniu czy ciąży donoszonej kobieta najpóźniej do 72 h dostaje immunoglobulinę RHD aby odczulić organizm jeżeli dziecko zostało urodzone z grupą krwi męża, w przypadku poronienia dostaje ją obligo bo nie wiadomo jaka była grupa. Natomiast np u mnie doszło najpewniej do konfliktu nie w odczynie +/- ale grupie ponieważ ja miałam A mój maż miał A a moje dziecko jakimś cudem 0. I teraz mój organizm został odczulony na odczyny +/- ale nie ma metody na odczulenie na grupę krwi. Dlatego np robi się szczepienia żeby wprowadzić obcą grupę krwi i obce antygeny co powoduje ogłupienie organizmu. I tak samo działają wlewy, wlewy usypiają organizm na odczyny obcych antygenów bo podaje się je w tak ilości że organizm myśli że ta obca krew zajmie się likwidacją w przypadku ciąży dziecka bo jest ono traktowane wroga a obca krew tego nie robi bo nie została ukierunkowana na wroga tylko podana niby bez przyczyny. Nie wiem czy to jest jasne :)

@Marthi u mnie 40tka w tym roku
Jak tez powiedział gin z Krakowa nie ma już czasu się bawić
Inne propozycje od ginów jakie miałam to probować do skutku bo nie ma powodu żeby się nie udało albo in vitro z diagnostyką preimplantacyjną wiec mnie nie przekonali.....

Dziewczyny walczcie. Nie mozecie sie nad wszystkim zastanawiac. Ciaza i porod sa nieprzewidywalne i nawet jesli nie bedziecie brac lekow to rozne rzeczy moga sie zdarzyc. Ja i moj synek mielismy kupe szczescia, ze dzis tu jestesmy a synek, ze jest zdrowy bo urodzil sie w niedotlenieniu z winy lekarzy. Warto walczyc dla kazdej malej chwili dla kocham Cie mamo, dla lez na wystepach przedszkolnych, dla 1 usmiechu i kroku.

Maz zapisal nas do invimedu i idziemy tez do invicty. Chcemy zobaczyc czy w ogole kwalifikujemy sie do invitro z dofinansowaniem. Na razie czytam Was bardzo wybiorczo bo nadal mam dola.

reklama
@Auri_a - dziękuję za link, ciekawe to, co napisałaś tam o Ovarianie. Odnośnie wit. E, o której tam wspomniałaś, też kiedyś czytałam jak jest wazna ;)
Odnośnie clexane - nie ma mnie na wątku "po prostu my" dlatego nie wiedziałam:)

@marzycielka81 - trzymam kciuki za invimed i invicta! Kiedy zaczynacie wizytacje?

Do góry