reklama
Histero robisz w pierwszej polowie cyklu, wazne jest, zeby scianki macicy nie byly jeszcze grube wtedy wszystko widac i mozna usunac ewentualne polipy itp. Co do histero, ja bym nie robila, JESLI w kwietniu przy badaniu jajowodow(dobrze zrozumialam?) mialas sprawdzone na pewno wszystko. A masz jakis papierek ze tez to sprawdzili? Moze wyciagnij cos takiego od lekarzy, ktorzy to robili i pokaz nowej ginekolog? Kiedys czytalam, zeby za czesto nie robic histero. U mnie zrobili po 3 poronieniu, a wczesniej mialam pod koniec 2014, czyli trzy lata odstepu. Z tego co pamietam, ale reki nie dam sobie za to uciac, to oni podaja w trakcie histero srodek na rozwarcie szyjki i jak ktos mial to czesto robione to może niekorzystnie wplynac na szyjke juz w trakcie ciazy. Niech mnie ktos poprawi jak cos pokrecilam.A tak w ogole - histero sie robi w jakimś konkretnym dniu cyklu?
Porzeczka1234
Fanka BB :)
Jesli tak, to tez bym robila. Wydaje mi sie ze bez kamerki dokladne obejrzenie scian macicy jest niemozliwe.Dziewczyny sono hsg to ocena przez usg a histeroskopia to dokładne zbadanie ścian macicy kamerka ja bym poszła @Marthi co co szkodzi u Maliny to podstawowe badanie !
Marthi
@burczuś - sono hsg to ocena macicy i jajowodów w usg 3d z podaniem kontrastu. Na wyniku mam, że nie znaleziono polipów, że macica i jajowody ok... Sama nie wiem dokładnie, nie mam aż takiej wiedzy w tym zakresie, dlatego konsultuję się z Wami
@iveo - dzięki kochana;* trudno będzie w ten czas utrafić jak tyle się czeka na badanie a ja nie wiem kiedy dokładnie dostanę okres :/ ehh.
@Auri_a - czyli nie ma reguły...
@anna_kat - tak, mam wynik normalnie ze zdjęciami na karcie, tam wszystko jest ok, i ta ginka wczoraj widziała ten dokument.
@Porzeczka1234 - No to też już kiedyś słyszałam, że są to niby podstawowe badania...
@iveo - dzięki kochana;* trudno będzie w ten czas utrafić jak tyle się czeka na badanie a ja nie wiem kiedy dokładnie dostanę okres :/ ehh.
@anna_kat - tak, mam wynik normalnie ze zdjęciami na karcie, tam wszystko jest ok, i ta ginka wczoraj widziała ten dokument.
@Porzeczka1234 - No to też już kiedyś słyszałam, że są to niby podstawowe badania...
burczuś
@Marthi ja miałam i jedno i drugie. Sono hsg rok temu. Wpuszczali kontrast i robili zdjęcie rentgenowskie. Bolało. Ale jajowody drożne. Przez to badanie nie można zrobić zabiegu.Jedynie przez laparaskopowe sprawdzanie drożności. Histeroskopia to bardziej ocena kanału, szyjki i jamy macicy. Robi się pod narkozą-bo można od razu zrobić zabieg,jeśli coś wyjdzie,np. zrost. histeroskopią również sprawdza się drożność. Taka to różnica. A więc po tym sono hsg jeśli ktoś by mi zlecił hister-zrobiłabym, bo hsg nie sprawdzisz ścian macicy.
Jesli się mylę...poprawcie.
Jesli się mylę...poprawcie.
To powiem Ci szczerze, ze zrobilabym histero na Twoim miejscu, bo to sa zupelnie inne badania. Przez usg nie widac wszystkiego, kamerka lepsza. Takie jest moje zdanie. Ogolnie to jest szybkie badanie, w znieczuleniu. U mnie przyszlam rano na czczo, zabieg trwa ok 20min,jak cos znajda to usuwają od razu, potem godzinke odpoczywalam i do domu.@burczuś - sono hsg to ocena macicy i jajowodów w usg 3d z podaniem kontrastu. Na wyniku mam, że nie znaleziono polipów, że macica i jajowody ok... Sama nie wiem dokładnie, nie mam aż takiej wiedzy w tym zakresie, dlatego konsultuję się z Wami
reklama
Marthi
@burczuś - ja miałam sono hsg przez usg, nie miałam ze zdjęciem rentgenowskim. Mnie to praktycznie nie bolało - lekarze mówili, że to dla tego, że wszystko drożne i ok! Ale fakt, że gdyby coś mi wyszło to wysłaliby mnie na histeroskopię, bo było o tym mówione. A czy jak na histeroskopii coś wyjdzie to oni od razu robią laparo czy usuwają to jakoś przez wejście przez macice?
@anna_kat - tak mi mówiła też ta doktor. A jak usuwają te zmiany jeśli coś znajdą? laparoskopowo, przez brzuch, czy jak?
@kas90 - udanych wakacji!
@anna_kat - tak mi mówiła też ta doktor. A jak usuwają te zmiany jeśli coś znajdą? laparoskopowo, przez brzuch, czy jak?
@kas90 - udanych wakacji!
Podziel się: