reklama
Nadja_n
Fanka BB :)
@Maciejka78 dziekuje,tez uwazam ze 15mg jezeli sie tracilo przy 10mg ja 2 razy stracilam na tych samych dawkach wiec juz jak zajde probuje wieksze.Tez Pasnik mi 10mg mowil.
olaa90
Totois30
@olaa90 wszystko mam w stopce co badalam. Chociaz jeszcze nie zaktualizowalam kilku badan nowszych ale ujemnych. Jestem w 14 tyg z jedna strata na koncie wiec nie wiem czy nk sa istotne u mnie. 1 strata sie zdarza niestety czesto, wiele moich kolezanek ma to za soba. Te przeciwciala o ktorych piszesz mam ujemne. Ja robilam panel ANA i wykrylo 1 z ok 30 przeciwcial. Reszta ujemne. Ja nie prosze w razie czego o pomoc w diagnozie, przynajmniej na tym etapie, tylko zapytuje o encorton w 20 tc i ewentualnie przeciwciala ro-52 teraz troche nie ma sensu u mnie robic różnych badan i szukac diagnozy dotychczas bylam bez sterydu wiec immunologia u mnie oby spokojna. Na razie wszystko bez problemow.
Ostatnia edycja:
Totois30
@magda1208 mi w 2 trymestrze skonczyl sie 1 i przeszlam na 2+ bo ma dodatkowa kapsulke dha. Nie patrzylam na tygodnie, ale gdzies kolo 14tc
Totois30
@olaa90 czuje sie super, tzn wiecznie zmeczona, jeszcze troche mdlosci, ale dzieje sie najcudniej bylo na prenatalnych, male mialo 6.4cm skakal i do buzi rece bral, nogi krzyzowal fikal ze nie wiem, godzine mi jezdzil po brzuchu, wszystkiego szukal, a ja mialam swoj monitorek i oglądałam zycze Tobie i wszystkim fajterkom szybko takiego widokusuper ze juz sie staracie, pisz kochana jak przyjdzie czas na testy, ja czytam codziennie i kibicuje, mam nadzieje ze u mnie bedzie jak piszesz dziekuje buziaki
reklama
aspekt
Te przeciwciała miałaś badane pojedynczo czy w jakimś panelu? W jakim labie?Dziekuje bardzo to nie bede namawiac na steryd a po prostu monitorowac czesto praace serca maluszka. No wlasnie tak jest z immunologia a przy niektorych przeciwcialach patrz gorzej no to jest udowodnione ze anty ssa i ssb powoduja blok serca noworodkow a ja mam ro 52, jakos je lacza z SSA tzn powinny wspolinstniec a ja mam same ro 52 i niektorzy twierdza ze bez znaczenia klinicznego, jeszcze czekam na wyniki i na szczescie znalazlam reumatolog ktora w razie czego skieruja mnie do wawy na badania, po drodze mam rodzinke wiec bede czesciej odwiedzac w razie czego tylko zeby maluszek mial sie dobrze. Troche u mnie niejasna sprawa ale wole monitorowac. Juz zaraz bedziesz miec maleństwo ale zazdroszcze, marze zeby wszystko bylo dobrze u mnie, powodzenia dalej:*
Bo zerknęłam teraz na swoje wyniki ANA2 z Diagnostyki i mam napisane tak:
"W badanej surowicy krwi WYKRYTO przeciwciała przeciwjądrowe (ANA) o typie świecenia
ziarnistym i mianie 320.
Badania wykonano pośrednią metodą immunofluorescencji /IIF/ na przełyku małpy,
świnki morskiej i komórkach HEp-2.
W metodzie immunodyfuzji wobec ekstraktów grasicy NIE WYKRYTO przeciwciał przeciw
antygenom z grupy ENA (RNP/Sm, Sm, Ro/SS-A, La/SS-B, PM-Scl, Scl-70, Jo-1, Ku, Rib-P)."
Czy Ro/SS-A i La/SS-B, to są te "anty SSA, anty SSB", o których piszesz?
Gin oczywiście te wyniki zlał i już dalej nie dociekał, co mi tam świeci.
Podziel się: