reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@Totois30 daj znac po wizycie i wynikach. Choc ja uwazam, ze na tym etapie to juz malenstwo bezpieczne. Ale wiadomo dla zdrowia psychicznego naszego lepiej kontrolowac. Trzymajcie sie cieplutko &&&

reklama
@Totois30 ja miałam przeciwciała Pcna <++> bez miana ana... robiłam badanie jak miałam opryszczkę i byłam przeziębiona i dr Sacha mówił,ze bez objawów których przy chorobach autoagresywnych by się nie dało przeoczyć to był to efekt właśnie tego... a badalas komórki nk?

@olaa90 wszystko mam w stopce co badalam. Chociaz jeszcze nie zaktualizowalam kilku badan nowszych ale ujemnych. Jestem w 14 tyg z jedna strata na koncie wiec nie wiem czy nk sa istotne u mnie. 1 strata sie zdarza niestety czesto, wiele moich kolezanek ma to za soba. Te przeciwciala o ktorych piszesz mam ujemne. Ja robilam panel ANA i wykrylo 1 z ok 30 przeciwcial. Reszta ujemne. Ja nie prosze w razie czego o pomoc w diagnozie, przynajmniej na tym etapie, tylko zapytuje o encorton w 20 tc i ewentualnie przeciwciala ro-52:) teraz troche nie ma sensu u mnie robic różnych badan i szukac diagnozy:) dotychczas bylam bez sterydu wiec immunologia u mnie oby spokojna. Na razie wszystko bez problemow.

Ostatnia edycja:
Znalazlam swoja stara konwersacje z magiczna83. Pisala mi ze miala tez tylko ro52 i robili jej dodatkowe ktg w szpitalu. Wszystko u niej dobrze wierze ze u mnie tez tak bedzie:) @olaa90 staracie sie juz bejbe?:) jak sie czujesz w ogole? Buziaki:)

@Totois30 wlasnie nie widzę tego nk dlatego pytam,czy to w ogóle jakiś związek ma. Na pewno wszystko dobrze kochana u Ciebie i szczęśliwie doczekasz do rozwiązania :) jak się czujesz ogólnie? :) tak u nas starania....

@olaa90 czuje sie super, tzn wiecznie zmeczona, jeszcze troche mdlosci, ale dzieje sie:) najcudniej bylo na prenatalnych, male mialo 6.4cm skakal i do buzi rece bral, nogi krzyzowal fikal ze nie wiem, godzine mi jezdzil po brzuchu, wszystkiego szukal, a ja mialam swoj monitorek i oglądałam:) zycze Tobie i wszystkim fajterkom szybko takiego widoku:)super ze juz sie staracie, pisz kochana jak przyjdzie czas na testy, ja czytam codziennie i kibicuje, mam nadzieje ze u mnie bedzie jak piszesz:) dziekuje buziaki:)

reklama
Dziekuje bardzo:) to nie bede namawiac na steryd a po prostu monitorowac czesto praace serca maluszka. No wlasnie tak jest z immunologia a przy niektorych przeciwcialach patrz gorzej:( no to jest udowodnione ze anty ssa i ssb powoduja blok serca noworodkow a ja mam ro 52, jakos je lacza z SSA tzn powinny wspolinstniec a ja mam same ro 52 i niektorzy twierdza ze bez znaczenia klinicznego, jeszcze czekam na wyniki i na szczescie znalazlam reumatolog ktora w razie czego skieruja mnie do wawy na badania, po drodze mam rodzinke wiec bede czesciej odwiedzac w razie czego:) tylko zeby maluszek mial sie dobrze. Troche u mnie niejasna sprawa ale wole monitorowac. Juz zaraz bedziesz miec maleństwo ale zazdroszcze, marze zeby wszystko bylo dobrze u mnie, powodzenia dalej:):*
Te przeciwciała miałaś badane pojedynczo czy w jakimś panelu? W jakim labie?
Bo zerknęłam teraz na swoje wyniki ANA2 z Diagnostyki i mam napisane tak:

"W badanej surowicy krwi WYKRYTO przeciwciała przeciwjądrowe (ANA) o typie świecenia
ziarnistym i mianie 320.

Badania wykonano pośrednią metodą immunofluorescencji /IIF/ na przełyku małpy,
świnki morskiej i komórkach HEp-2.

W metodzie immunodyfuzji wobec ekstraktów grasicy NIE WYKRYTO przeciwciał przeciw
antygenom z grupy ENA (RNP/Sm, Sm, Ro/SS-A, La/SS-B, PM-Scl, Scl-70, Jo-1, Ku, Rib-P)."

Czy Ro/SS-A i La/SS-B, to są te "anty SSA, anty SSB", o których piszesz?
Gin oczywiście te wyniki zlał i już dalej nie dociekał, co mi tam świeci.

Do góry