reklama
Totois30
Fanka BB :)
Dziewczyny czy ktoras z was wlaczala kiedyś steryd w późniejszej ciazy? Np w 20 tyg? Czy raczej z niego schodzicie? A czemu w ogole schodzi sie ze sterydu a nie zostaje przy nim do konca? Ja jestem oczywiscie posiadaczka przeciwcial ktore dopiero przy wyksztalconym lozysku, czyli 16-20 tydz moge przenikac do lozyska i powodowac blok serca, seduszko wolniej bije i wlaczaja steryd, zmiany sie cofaja i jest ok. Powtarzalam badania ana, pewnie mi znow wyjda te nieszczesne anty ro i skieruja mnie do warszawy na specjalistyczne echo serca plodu i bede jezdzic co tydz, 2 tyg albo miesiac. Zalezy od wynikow. Ale w ogole to jedyne przeciwciala jakie mam, nie wskazuja na zadna chorobe, a te przeciwciala przenikaja przy toczniu. A to choroba tkanki łącznej a biopsja i inne badania wykluczyly chorobe tkanki lacznej u mnie. Ale przeciwciala te jedne jedyne mam:/ zbliza sie 16 tydz i troche sie obawiam:/
Maciejka78
@Totois30 z informacji u lekarza uslyszalam, ze immunologia moze mieszac max do 16 t.c. potem malenstwo jest juz bezpieczne dlatego sie odstawia. Steryd potem zaczyna dzialac rowniez na nadnercza baby dlatego nie zalecaja dluzszego podowania. Choc ja odstawilam zupelnie dopiero w 19 t.c. balam sie wczesniej.
Maciejka78
Totois30
Dziekuje bardzo to nie bede namawiac na steryd a po prostu monitorowac czesto praace serca maluszka. No wlasnie tak jest z immunologia a przy niektorych przeciwcialach patrz gorzej no to jest udowodnione ze anty ssa i ssb powoduja blok serca noworodkow a ja mam ro 52, jakos je lacza z SSA tzn powinny wspolinstniec a ja mam same ro 52 i niektorzy twierdza ze bez znaczenia klinicznego, jeszcze czekam na wyniki i na szczescie znalazlam reumatolog ktora w razie czego skieruja mnie do wawy na badania, po drodze mam rodzinke wiec bede czesciej odwiedzac w razie czego tylko zeby maluszek mial sie dobrze. Troche u mnie niejasna sprawa ale wole monitorowac. Juz zaraz bedziesz miec maleństwo ale zazdroszcze, marze zeby wszystko bylo dobrze u mnie, powodzenia dalej:*
Nadja_n
Ja mam ana 1:160typ swiecania ziarnisty i mnie encorton nie pomogl 10mg.trace ciaze.
A Ty @Maciejka78. Ile encortonu bralas i czy od testu? I do ktorego tyg?
A Ty @Maciejka78. Ile encortonu bralas i czy od testu? I do ktorego tyg?
Maciejka78
@Totois30 juz jestes tak daleko, ze musi sie udac! Dobry reumatolog powinien ogarnac temat ja przedstawilam Ci opinie imunologa doc Pasnika. Wiesz nawet jak pytalam dlaczego teraz ana nie wyszly to uslyszalam, ze to miano 1:160 ktore mialam to takie graniczne wiec powtarzajac np. Za miesiac moglo sie okazac, ze jednak je mam.
W szpitalu w 18 tc gdy wyladowalam z czyms zupelnie innym profesor byl bardzo przeciwny z uwagi na rozwoj malej dalszemu przyjmowaniu encortonu. Kazal juz kategorycznie odstawic.
@magda1208 ja tak samo jak @agatush inne witaminy mialysmy mama dha premium+
W szpitalu w 18 tc gdy wyladowalam z czyms zupelnie innym profesor byl bardzo przeciwny z uwagi na rozwoj malej dalszemu przyjmowaniu encortonu. Kazal juz kategorycznie odstawic.
@magda1208 ja tak samo jak @agatush inne witaminy mialysmy mama dha premium+
Totois30
Ja mam miano bardzo wysokie 1:10000 typ świecenia drobnoziarnisty. Ale z innego labu mialam 1:640 to zalezy czy wrzucają do panelu DSF70 ja mam je na maxa(+++) a one nic nie znacza kazdy to mowi i wszedzie to napisane a zawyzaja miano.Wszystkie przeciwciala mam 0 albo 1 a te RO-52 mam na( +) wyniku nie mam dokladnego. Niebezpieczne sa SSA i SSB ja mam je na 0 ale to ro 52 jest kontrowersyjne. Czytam juz anglojezyczna literature i tam w ogole napisane ze bez znaczenia. Ale glownie pisza o nim razem z SS-A a ja mam je odrebnie zbadane...w tygodniu bede miala wynik i konsulatcje zobaczymy..
reklama
Maciejka78
@Nadja_n 20 wrzesnia nastapilo pekniecie (bylam na monitoringu owu) a encorton zaczelam brac od 25 wrzesnia w dawce 1/4 z tego co pamietam a po 2 dniach pol tabsy czyli 0.25 mg po nastepnych 2 dniach 0.5 i tak doszlam do dawki 10mg. W dniu 02 pazdziernika zrobilam bete i po dwoch dniach jak rosla to wprowadzilam fraxiparine 0.4. A i acard bralam 0.75. Acard juz wcz3sniej tak co drugi dzien bral. I stopniowo zwiekszalam dawke encortonu az doszlam do 15 mg encortonu. Po 18 t.c. odstawialam encorton choc doc Pasnik uwazal, ze u mnie 10 mg wystarczy i po 16 t.c. odstawic to ja sama sie porzadzilam po przewertowaniu historii naszych Dziewczyn.
Podziel się: