reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@kas90 wiem, ze ciezko. My nie rozszerzamy diety, ale musze dobrze sie odrzywiac jak chce karmic, wiec jem co 2h, a przygotowanie tego zajmuje mnostwo czasu, a co dopiero gotowanie dziecku. Dbaj o siebie kochana

reklama
Dziewczyny czy ktoras z was wlaczala kiedyś steryd w późniejszej ciazy? Np w 20 tyg? Czy raczej z niego schodzicie? A czemu w ogole schodzi sie ze sterydu a nie zostaje przy nim do konca? Ja jestem oczywiscie posiadaczka przeciwcial ktore dopiero przy wyksztalconym lozysku, czyli 16-20 tydz moge przenikac do lozyska i powodowac blok serca, seduszko wolniej bije i wlaczaja steryd, zmiany sie cofaja i jest ok. Powtarzalam badania ana, pewnie mi znow wyjda te nieszczesne anty ro i skieruja mnie do warszawy na specjalistyczne echo serca plodu i bede jezdzic co tydz, 2 tyg albo miesiac. Zalezy od wynikow. Ale w ogole to jedyne przeciwciala jakie mam, nie wskazuja na zadna chorobe, a te przeciwciala przenikaja przy toczniu. A to choroba tkanki łącznej a biopsja i inne badania wykluczyly chorobe tkanki lacznej u mnie. Ale przeciwciala te jedne jedyne mam:/ zbliza sie 16 tydz i troche sie obawiam:/

@Totois30 z informacji u lekarza uslyszalam, ze immunologia moze mieszac max do 16 t.c. potem malenstwo jest juz bezpieczne dlatego sie odstawia. Steryd potem zaczyna dzialac rowniez na nadnercza baby dlatego nie zalecaja dluzszego podowania. Choc ja odstawilam zupelnie dopiero w 19 t.c. balam sie wczesniej.

@Totois30 a jakie masz miano i typ ana? Ja przy poprzedniej stracie mialam ana miano 1:160 typ swiecenia ziarnisty ale wtedy nie bylam zupelnie zabezpieczona lekami nawet sterydem. Przed obecna ciaza powtarzalam ana i niby nie wyszly co mnie zdziwilo.

Dziekuje bardzo:) to nie bede namawiac na steryd a po prostu monitorowac czesto praace serca maluszka. No wlasnie tak jest z immunologia a przy niektorych przeciwcialach patrz gorzej:( no to jest udowodnione ze anty ssa i ssb powoduja blok serca noworodkow a ja mam ro 52, jakos je lacza z SSA tzn powinny wspolinstniec a ja mam same ro 52 i niektorzy twierdza ze bez znaczenia klinicznego, jeszcze czekam na wyniki i na szczescie znalazlam reumatolog ktora w razie czego skieruja mnie do wawy na badania, po drodze mam rodzinke wiec bede czesciej odwiedzac w razie czego:) tylko zeby maluszek mial sie dobrze. Troche u mnie niejasna sprawa ale wole monitorowac. Juz zaraz bedziesz miec maleństwo ale zazdroszcze, marze zeby wszystko bylo dobrze u mnie, powodzenia dalej:):*

@Totois30 juz jestes tak daleko, ze musi sie udac! Dobry reumatolog powinien ogarnac temat ja przedstawilam Ci opinie imunologa doc Pasnika. Wiesz nawet jak pytalam dlaczego teraz ana nie wyszly to uslyszalam, ze to miano 1:160 ktore mialam to takie graniczne wiec powtarzajac np. Za miesiac moglo sie okazac, ze jednak je mam.
W szpitalu w 18 tc gdy wyladowalam z czyms zupelnie innym profesor byl bardzo przeciwny z uwagi na rozwoj malej dalszemu przyjmowaniu encortonu. Kazal juz kategorycznie odstawic.
@magda1208 ja tak samo jak @agatush inne witaminy mialysmy mama dha premium+

Ja mam miano bardzo wysokie 1:10000 typ świecenia drobnoziarnisty. Ale z innego labu mialam 1:640 o_O to zalezy czy wrzucają do panelu DSF70 ja mam je na maxa(+++) a one nic nie znacza kazdy to mowi i wszedzie to napisane a zawyzaja miano.Wszystkie przeciwciala mam 0 albo 1 a te RO-52 mam na( +) wyniku nie mam dokladnego. Niebezpieczne sa SSA i SSB ja mam je na 0 ale to ro 52 jest kontrowersyjne. Czytam juz anglojezyczna literature i tam w ogole napisane ze bez znaczenia. Ale glownie pisza o nim razem z SS-A a ja mam je odrebnie zbadane...w tygodniu bede miala wynik i konsulatcje zobaczymy..

reklama
@Nadja_n 20 wrzesnia nastapilo pekniecie (bylam na monitoringu owu) a encorton zaczelam brac od 25 wrzesnia w dawce 1/4 z tego co pamietam a po 2 dniach pol tabsy czyli 0.25 mg po nastepnych 2 dniach 0.5 i tak doszlam do dawki 10mg. W dniu 02 pazdziernika zrobilam bete i po dwoch dniach jak rosla to wprowadzilam fraxiparine 0.4. A i acard bralam 0.75. Acard juz wcz3sniej tak co drugi dzien bral. I stopniowo zwiekszalam dawke encortonu az doszlam do 15 mg encortonu. Po 18 t.c. odstawialam encorton choc doc Pasnik uwazal, ze u mnie 10 mg wystarczy i po 16 t.c. odstawic to ja sama sie porzadzilam po przewertowaniu historii naszych Dziewczyn.

Do góry