reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@mokka25 podzialaj na razie może ze sterydem bo może Na Ciebie to okaże się antidotum :) ja kiedyś cała noc studiowałam internet i czytałam o tych szczepieniach, na które się nigdy nie zdecyduje max właśnie te wlewy. Biorąc pod uwagę,ze ja dodatkowo mam grupę krwi — ... o ile dobrze pamietam to dzoasia kiedyś pisała ze chyba 1 wlew to koszt ok 2-3tys....

@dżoasia te wlewy miałaś na nk tak? Jak wysokie je masz? I czy one Ci spadają?

reklama
@iveo , @Maciejka78 , dziękuję,że pytacie :) jeśli chodzi o zatoki,na szczęście dziś jest lepiej już, temperatura dziś 36,9 i wyżej nie rośnie,twarzy już tak nie rozsadza, nos też tylko chwilami przytkany. Najgorzej jest rano. Niestety chyba moja przepuklina przełyku i refluks w końcu dają o sobie znać :( tak się dziwiłam,że jestem tyle czasu bez leków i jem praktycznie wszystko i czuję się w porządku, a przed ciążą brałam leki kilka lat,bo bez nich się żyć nie dało. Dziś zjadłam pierogi z kapustą, pulpety z sosem pomidorowym i ogórki konserwowe i od 3h bolą mnie plecy,klatka, mam duszności i odbija mi się.. mleka z miodem i czosnkiem się już dziś nie tykam. Mam nadzieje,że to tylko jednorazowe kiepskie samopoczucie,a nie nawrót objawów,bo nic nie będę mogła jeść. Jeszcze mi łeb pęka..@Maciejka78 , ja biorę od początku ciąży magne b6 3x2 , a i tak mi mięśnie skaczą, więc chyba nie przekraczam :)
@my_rainbow_baby , bardzo mi przykro z powodu strat :(
@bobasek1990 , już nie krwawisz? Ja miewałam krwawienia po stosunku(przed ciążą,bo teraz nie wiem co to jest :D ) ,po cytologii. Przy każdym badaniu moja lekarka mówi mi,że mogę plamić po badaniu,bo mam jakoś na wierzchu wejście szyjki czy coś, to się nazywa jakoś na E :p ektopia? ale w ciąży mi się po badaniu nic nie działo nigdy. Wszystko jest przekrwione, a my jeszcze rozrzedzamy krew,więc myślę,że wszystko u Ciebie okey.
Tak wczoraj rano jeszcze troszkę plamilam na brazowo a popołudniu już nie muszę go upominac przy kolejnym badaniu żeby jak najdelikatniej badał mnie bo wolę nie mieć już takich przeżyć no i przeziębienie chyba też powoli mija

@mokka25 no i wg Paśnika wlewy są nieco niżej od szczepień w "rankingu skuteczności"...

@olaa90 ja te wlewy miałam, że tak powiem "profilaktycznie" bo pani prof immunolog z krk nie widziała nic złego w moich wynikach badań, ale powiedziała, że mój gin słusznie mi zlecił wlewy. Gdzie tu sens i logika...
Cytokiny rozjechane - IL2 o wiele za wysoka, IL 10 niby w normie ale za niska. Wg niej te cytokiny miałam zrobione za wcześnie, bo miesiąc po łyżeczkowaniu i dlatego wyszły do du.py, że macica jeszcze się goiła. Nk 18% - wg niej też bardzo dobre... :confused2:

Ostatnia edycja:
Badanie nk
Czy jeśli udało mi się dopiero na 22 lutego wcisnąć na te badania w Prokocimiu i mam zlecone: nk , ana3 , test cytotoksyczny, allo mlr to będzie to miało znaczenie który to będzie dzień cyklu ? Nie wiem po jakim czasie dostanę skoro mi się tak pokutfasilo wszystko(będzie to albo początek albo koniec @ ;/ ). Będzie to wiarygodne badanie ? bo czytałam gdzieś,ze dobrze jest zrobić po owu

@dżoasia a jaki jest koszt badania cytokin? Ciekawe dlaczego dr P mi tego nie zlecił :szok: powiedziałam mu,ze wogole nie choruje a on „i weź tu dogodz babie,choruje złe,nie choruje jeszcze gorzej”:laugh2:
:eek:

Ostatnia edycja:
@mokka25 no i wg Paśnika wlewy są nieco niżej od szczepień w "rankingu skuteczności"...

@olaa90 ja te wlewy miałam, że tak powiem "profilaktycznie" bo pani prof immunolog z krk nie widziała nic złego w moich wynikach badań, ale powiedziała, że mój gin słusznie mi zlecił wlewy. Gdzie tu sens i logika...
Cytokiny rozjechane - IL2 o wiele za wysoka, IL 10 niby w normie ale za niska. Wg niej te cytokiny miałam zrobione za wcześnie, po miesiąc po łyżeczkowaniu i dlatego wyszły do du.py, że macica jeszcze się goiła. Nk 18% - wg niej też bardzo dobre... :confused2:
Ja od immunologa usłyszałam ze nk max 11% .

Badanie nk
Czy jeśli udało mi się dopiero na 22 lutego wcisnąć na te badania w Prokocimiu i mam zlecone: nk , ana3 , test cytotoksyczny, allo mlr to będzie to miało znaczenie który to będzie dzień cyklu ? Nie wiem po jakim czasie dostanę skoro mi się tak pokutfasilo wszystko(będzie to albo początek albo koniec @ ;/ ). Będzie to wiarygodne badanie ? bo czytałam gdzieś,ze dobrze jest zrobić po owu
U mnie nk przed okresem są trochę wyższe niż po ale nigdy nie słyszałam aby je badać w jakis konkretny dzień cyklu. Co do reszty nie wiem.

@olaa90 biorę steryd, ale mam straszne zawroty głowy i nie mogę wstać nawet się załatwić:( jutro z niego schodzę

@iveo to hardcore ile to kosztuje. Na razie odpuszczę to, szczepienia w ogóle nie są brane pod uwagę. Boje się po prostu. Czy są jakieś sposoby naturalne, które mogą wpłynąć na cytokiny ? By je poprawiać ? Myśle o akupunkturze albo zapisze się do kliniki napro. U mnie ciaze kończą się Ok. 5 tyg. Serduszka nie ma, ostanio doktor nie wiedział nawet czy jest pęcherzyk, bo było to tak małe.

Czytałam o badaniach kariotypu i się zastanawiam jaki to ma sens przy poronieniach nawykowych? Jak wyjdą źle to po prostu mam prawdopodobieństwo urodzenia chorego dziecka? Podaje się jakieś leki aby utrzymać ciążę przy złych wynikach kariotypu? Zastanawiam się bo nie wiem czy jest sens robić te badania.

@Lili81 na innym wątku dziewczyna napisała,ze ma złe kariotyp i to jest 50% szans na urodzenie zdrowego / chorego dziecka. Z tego co ona mówiła to się starają na razie naturalnie ale zbiera kasę na in vitro (z badaniem zarodka) i wybiorą ten zdrowy zarodek rzecz jasna. Tylko ona nie zbadała jeszcze immuno...

@mokka25 ale to schodzenie to już masz zalecone czy to twoja decyzja ze względu na złe samopoczucie ? Zastanawiam się jak to długo w ciąży sie bierze taki steryd bo mój gin powiedział,ze po nast okresie mamy się starać i robić test jak będzie pozytywny to przyjść da steryd i clexane ......

reklama
Badanie nk

@dżoasia a jaki jest koszt badania cytokin? Ciekawe dlaczego dr P mi tego nie zlecił :szok: powiedziałam mu,ze wogole nie choruje a on „i weź tu dogodz babie,choruje złe,nie choruje jeszcze gorzej”:laugh2:
:eek:
Olaa, w synevo płaciłam 360 lub 390zł. Próbki odsyłali do badania do APC w Łodzi, więc u Paśnika pewnie taniej wyjdzie.

@mokka25 kiedyś tu dziewczyny pisały o colostrum immune - ponoć podnosi poziom IL 10, która w ciąży powinna byc jak najwyższa. Sama tego jeszcze nie próbowałam, a może warto? :/ No to ronimy na tym samym etapie.

@Lili81 Ostatnio na IVFowym wątku pojawiła sie dziewczyna, która z pierwszej procedury miała tak jak ja - 6 pięknych zarodków i z każdego ciąża, ale na krótko. Robili druga procedurę z badaniem zarodków i z 4 badanych zarodków tylko 1 okazał się zdrowy. Reszta z wadami letalnymi... :( Teraz czeka na wynik transferu a ja razem z nią jak na szpilkach! Kariotypy wyszły im ok...

Do góry