reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@pixi.nova kurde, to naprawdę nie rozumiem... może ta babeczka z recepcji źle cię zrozumiała... ja mam zaufanie do doc, to pierwszy dr który nie naciąga na badania... jak masz wątpliwości to możesz i do Malinowskiego pójść, on też jest dobry.. nie wiem jak ci słońce doradzić. Na pewno z Paśnikiem kontakt jest lepszy...
@roxie123 glaszcze babo. Kiedyś nadejdzie ten szczęśliwy dzień, i oby szybko. Tego życzę ci z całego serca [emoji8]

Ileś stron temu [emoji51] była mowa o kariotypach... w Łodzi długo się nie czeka, chyba 5-6 tygodni na NFZ... chyba że coś się zmieniło..
To ja odpowiadam jesli chodzi o Lodz robilismy na nfz w Genosie kariotypy czekalismy jakies 2 mce na wizyte. Robia tez w Matce Polce w szpitalu ale tam terminy byly dluzsze. W kazdym razie warto porownac gdybyscie szukaly.

reklama
Kochane,a nie wiecie jak ewnetualnie wpływają na ciąże,tzn. Kiedy są poronienia w przypadku przeciwciał przeciw plemnikowych,przeciw jajnikom i łożysku? Badałyście to? Zastanawiam się czy je też zrobić,bo w sumie mam już prawie wszystko - jak zrobię te immunologiczne w Prokocimiu. Rezygnuję z kariotypów. Nie chce póki co wiedzieć, jeśli tam jest coś nie halo (odpukać!).
@Ilis91 przy przeciwplemnikowych z tego co wiem stosuje sie kuracje kondomowa. Z tego co pamietam to chyba Malinowski tak leczy. Ale ja nie mialam wiec za duzo nie wiem. Wrzuc moze w googu kuracja kondomowa.

@pixi.nova bardzo Ci współczuję. Jeśli chcesz mogę wysłać listę badań jakie zaleca Malina zobaczysz ile z nich masz wydaje mi się że u niego ta diagnostyka jest najpelniejsza bo on nie tylko immunologie ale i zakrzepowe sprawdza i przeciwciala różne i mutacje
Poza tym Malina jest ginekologiem a Pasnik tylko immunologiem wiec jak się nie ma swojego zaufanego gina to kto ciaze poprowadzi? Dlatego zdecydowałam się na Maline
@marshia tak sobie myślę że w dobrych ciazach też może nie ma super szybkiego wzrostu bety tylko nikt nie bada. Dopóki mieścisz się w normach to trzeba wierzyc ze bedzie dobrze!
Tak jak napisała @kwiatuszek23 dobry przyrost też niczego nie gwarantuje dlatego ja bym tak często nie chodziła na to badanie

Dokładnie :-) tak jak pisze @Funia90, ja też chodzę do Basiowki ;-) tak mi się wydawało po tym jak napisałaś o tej homocysteinie ;-)

Powiem tak... Ona jest specyficzna, ale wiem że gdyby nie ona Michalina nie leżałaby za ścianą w łóżeczku :-)
No to jakos mi lzej na sercu :):):). Dziekuje za informacje o Bas to bardzo pomocna inf. dla mnie ale ze i Funia to nie doczytalam ;) Gratulacje Michalinki bo jeszcze nie mialam okazji :D

Kochane nie ma akcji serca juz jest po wszystkim..

Powiedziala tez, zebysmy koniecznie zbadali material bo wg niej ta ciaza byla obarczona chorobami. Mowi, ze to w ogole wygladala jak jakas dziwna ciaza blizniacza, ze te zarodki wygladaly jak zlaczone ze soba. Glowa byla jakas dziwna, za duza...

Juz sama nie wiem ale z Jerzak rezygnuje. Zobacze to Novum w warszawie. Ona mowila zeby porozmawiac z kims madrym od invitro. Wtedy wyselekcjonuja najlepsze zarodki i mozna uniknac takich sytuacji... Juz sama nie wiem.
Bardzo mi przykro Pixi :(
Koniecznie bym zrobiła badanie genetyczne fasolki.
Nie wiem czy już w twoim przypadku decydowałabym się na ivf z pgd.. jeśli kariotypy macie dobre, to te ewentualne błędne podziały są przypadkowe, albo może immunologia miesza...?
W każdym badz razie Destino już ładnie opisała ivf z pgd.
NOvum to moja klinika. Moim prowadzącym jest Lewandowski - szef kliniki, guru tam. Do kogo jedziesz? ale oni na immunologii się nie znają, nie wgłębiają się. Nie wiem czy na poronieniach się znają.
Poczekałabym na wyniki badania genetycznego fasolki żeby podjąć decyzje o ivf.
Ja zdecydowałam się na ivf bo po prostu nie potrafię zajść w ciąże. Nawet jeszcze nie wiem czy mam problem z utrzymaniem bo mam za mała próbę - u mnie tylko jedna ciąża, która straciłam.

Byłam dzisiaj u hematologa. Uff, dobrze trafiłam. Babka mówi ze obowiązkowo metyle. Zaleciła heparynę cała ciąże do 6 tyg po porodzie. 12h przed porodem nie brać heparyny. Dawka 0,4. Większej na razie by mi nie dawała. Jeśli w ogóle większa ze względu na wagę to dopiero rozważyłaby to >70kg, ale i tak nie tak szybko. Jeśli krwiak to odstawić i już by nie wracała wtedy do heparyny (raczej się do tego nie zastosuje). Uważa ze krwiak w macicy raczej nie robi się przez mutacje tylko raczej przez heparynę może się zrobić. Dlaczego ja miałam w ciąży, nie biorąc heparyny? Nie wiadomo. Może ego nie była przyczyna poronienia tylko skutek ze coś się już działo. Ale zapomniałam podkreślić ze brałam wtedy Acard i może to on spowodował...
Ryczałt mi się należy, ale dopiero po pozytywnej becie. Będzie mi wystawiała recepty na ryczałt. Mówi ze np clexane albo tańszy neoparin.

Dziewczyny- rzadko się tu udzielam, ale podczytuję. Mam teraz dwa pytania i może podzielicie się ze mną swoim doświadczeniem, konkretnie dziewczyny które rodziły biorąc clexane i w ciąży przyjmowały euthyrox.
@susana @nafoczka reszty nicków nie pamiętam..
1. Jak było u Was ze znieczuleniem na clexanie? Odstawilyscie wcześniej, rodziłyście po 12h od zastrzyku, był problem ze znieczuleniem czy nie? Słyszałam że musi upłynąć 12 lub nawet 24h od zastrzyku, z drugiej strony 0,4 to nawet według anestezjologów dawka profilaktyczna. 2. Czy odstawiłyście euthyrox z dniem porodu? Przyjmuję dawkę 25, dobrze się na niej czuję, moja lekarka radzi żeby po porodzie odstawić,ale zastanawiam się czy na pewno zrobić to tak od razu.
Mam nadzieję, że niedługo będzie mi dane opisać swoją historię na wątku o ciążach zakończonych sukcesem. tymczasem leci 37 tc.
Trzymam kciuki za Was wszystkie, walczycie tak dzielnie! Życzę Wam dużo siły, teraz trzymam szczególnie mocno kciuki za @marshia i @pixi.nova.
I za @burczuś- Twoje posty są przepełnione mądrością, optymizmem i...cierpliwością (tej chyba najczęściej w naszej sytuacji brakuje). Jestem pewna, że Twoja córka doczeka się brata lub siostry.
Pozdrawiam Was serdecznie.
cieszę się, że o nas pamiętasz bo ja Ciebie w naszej liście mam do porodu wciąż mam :) jeśli chodzi o clexan to ja miałam odstawiony 12 godzin przed ewentualną akcja tj 12 godz przed zdjęciem szwu :) zaś na szczęście leki tarczycowe mnie ominęły więc tu nie pomogę. Życzę zatem spokojnego i szczęśliwego rozwiązania
@pixi.nova bardzo mi przykro i przytulam Cie mocno. dobrze dziewczyny radzą z tym badaniem kariotypów u fasolki choć to loteria ale sama byś wiedziała, że i tak to jest "najlepsze" rozwiązanie...
@dżoł i @roxie123 wy też musicie (jakoś) znaleźć siły do dalszej walki :*
@marshia a u ciebie wciąż wierzymy w fasolke a beta po 24 h niewiele ci powie
@Porzeczka1234 te majtki sietkowe to nawet lekarze każą żeby były bo wszystko ma się "wietrzyć" i mnie przy 1 dziecku lekarz opierniczył więc zakup jak najbardziej wskazany :)
@kas90 @Funia90 @bea25ta @Destino głaskam dzidziolki :*

reklama
To może chociaż ja zakończę dzień pozytywną wiadomością. My już po wizycie, dzieć żyje i ma się dobrze, tylko matkę ma w głębokim poważaniu [emoji4] spała sobie kruszyna zwinięta w rogalik głową w górę i znowu nie zobaczyliśmy co tam chowa między nóżkami [emoji14]. Mamy już prawie połowę za sobą a bestia nadal uparcie nie chce nic pokazać [emoji4] cóż prenatalne za niedługo to może wtedy. Szyjka długa na 4 cm, zamknięta. Serduszko bije 160. Wachnięciami w morfologii mam się na razie nie przejmować, jeszcze daleko do przekroczenia norm niepokojących dla ciężarnych. Pamiętacie rozmawiałyśmy kiedyś o nowych wytycznych dot. Acardu (dawka150) Rajtar-Ciosek uważa, że taka dawka w połączeniu z heparyną to będzie stanowczo za dużo i my zostajemy przy 75, po raz kolejny podkreśliła, że godzina przyjmowania nie ma znaczenia.
@kas90 czy u Ciebie cytologię też pobierała dopiero po 20 tc? Szok, ale dzisiaj było tylko 10 minut opóźnienia. Aż nie wierzę, że już jestem w łóżku [emoji14]
@bertha czy w dalszym ciągu jesteś zainteresowana heparyną skoro pojawił się lekarz, który widzi podstawy do refundacji? Napisz mi na priv. adres jeśli tak. Mam miesięczny zapas [emoji4]

Napisane na D5803 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry