reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Ale w sumie jak olvi ma p/c antykardiolipinowe to one podlegaja pod zespol antyfosfolipidowy i refunadacja na moje oko sie nalezy.
Moja kolezanka ma podwyzszony antykoagulant tocznia i ma refundacje.
@ovli22 upewnij sie,zawsze mozna do nfz zadzwonic i zapytac.
Jak nie mozesz z zagranicy to ja Ci zadzwonie i zapytam[emoji4]

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Ja na pewno nie dostanę na refundację bo noe jestem ubezpieczona w Pl .

W tym moim przypadku to mogę nawet zapłacić tylko żebym dostała tą receptę . I tak jestem szczęściara bo tutaj wszystkie badania zrobili mi za darmo plus wszystkie leki mam tez za darmo . Tylko problem mam z ta heparyna bo tutaj twierdzą ze powinnam brać tylko do 12 tyg i później już nie .

A ja się obawiam ;( i nie wiem co powinnam zrobić ;(

Będę w Polsce w lipcu i chciałam sobie załatwić ta receptę i ogólne z kimś pogadać na temat tych p/c kardiolipidowych .

Dziewczyny napiszcie czy tutaj maja racje że chcą mi dać tylko te zastrzyki do 12 tyg ciąży ?

Czy jednak powinnam sobie załatwić o na swoją odpowiedzialność brać .
2008 pierwszy aniołek [emoji1356]
2013 drugi aniołek [emoji1356]
2015 trzeci aniołek [emoji1356]
2016 czwarty aniołek [emoji1356]
Problemy ; niedoczynność tarczycy , pcos , hashimoto , komórki Nk , przeciwciała kariolipinowe

reklama
Ja na pewno nie dostanę na refundację bo noe jestem ubezpieczona w Pl .

W tym moim przypadku to mogę nawet zapłacić tylko żebym dostała tą receptę . I tak jestem szczęściara bo tutaj wszystkie badania zrobili mi za darmo plus wszystkie leki mam tez za darmo . Tylko problem mam z ta heparyna bo tutaj twierdzą ze powinnam brać tylko do 12 tyg i później już nie .

A ja się obawiam ;( i nie wiem co powinnam zrobić ;(

Będę w Polsce w lipcu i chciałam sobie załatwić ta receptę i ogólne z kimś pogadać na temat tych p/c kardiolipidowych .

Dziewczyny napiszcie czy tutaj maja racje że chcą mi dać tylko te zastrzyki do 12 tyg ciąży ?

Czy jednak powinnam sobie załatwić o na swoją odpowiedzialność brać .
Problemy ; niedoczynność tarczycy , pcos , hashimoto , komórki Nk , przeciwciała kariolipinowe
Aaaa to na 100 % to każdy gin ci wypisze .

Kazdy i mi sie wydaje choc znawca nie jestem ,ze powinnas brac do konca.
Ta moja znajoma stracila dziecko w 38 tyg ,najprawdopodobniej przez z.antyfos.

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

@ovli22 moim zdaniem koniecznie do końca ciąży. Idź do gina prywatnie lub do jakieś kliniki leczenia niepłodności oni się bardziej znaja na pewno o zespole sobie z nimi pogadasz i receptę na 100% wypisza pełnopłatną

@Funia90 sam zespół chyba nie jest wskazaniem tzn muszą być spełnione 2 czynniki coś mi gin kiedyś tłumaczył

@susana nie denerwuj się z tymi nowymi zastrzykami mi ich nikt nie proponował nie znam ich składu i nie studiowałam tego. Biorę fraxi jak mi zaproponują ten lek to może wezmę zobaczymy. Każda z nas sama podejmuje decyzję nie dziwię się ze ktoś się boi sama wiesz jak jest każda z nas tak bardzo pragnie dziecka ze boi się popełnić jakikolwiek błąd

A co ciekawe malina mowi ze mi się na ryczałt nie należy a moja gin lokalna mówi ze po 2 stratach mthfr i zaświadczeniu od genetyka należy i co każdy swoje

hello,
ale dziś naskrobane, nie wiem cz wszytsko spamiętałam żeby odpisać

Bea gratk, najważniejsze że wszystko w porządeczku i lekarz nie ma co się rozgadywać

martaha123 przykro mi wygląda rzeczywiście na biochemiczną

ovlii powiem na moim przykładzie mi wyszły pc kardiolipiny w grupie igg dodatnie ponad 20 jednostek i gin lokalny od razu dał na ryczałt w ciąży clexane bo to podstawa do ref pod kątem zespołu antyf. nie muszą być spełnione porzeczko1234 2 czynniki tylko chodzi oto aby wynik był powtórzony 2 raz w odstępie chyba 12 tygodniowym celem potwierdzenia że któreś badanie jest dodatnie i świadczy o zespole z tego co mi wiadomo
natomiast dr P uważał że poziom pc kardiolipiniowych jest trochę zawyżony bo tłumaczył coś że gorzej by było gdyby wynik był około 100 a tak to powiedział że to nie świadczy o zespole także co lekarz to opinia:p
ja napewno bym brała clexane do konca ciązy i w połogu

ovli a na nk steryd masz? jaką dawkę?i ile masz wczesniej przyjmować?

hello,
ale dziś naskrobane, nie wiem cz wszytsko spamiętałam żeby odpisać

Bea gratk, najważniejsze że wszystko w porządeczku i lekarz nie ma co się rozgadywać

martaha123 przykro mi wygląda rzeczywiście na biochemiczną

ovlii powiem na moim przykładzie mi wyszły pc kardiolipiny w grupie igg dodatnie ponad 20 jednostek i gin lokalny od razu dał na ryczałt w ciąży clexane bo to podstawa do ref pod kątem zespołu antyf. nie muszą być spełnione porzeczko1234 2 czynniki tylko chodzi oto aby wynik był powtórzony 2 raz w odstępie chyba 12 tygodniowym celem potwierdzenia że któreś badanie jest dodatnie i świadczy o zespole z tego co mi wiadomo
natomiast dr P uważał że poziom pc kardiolipiniowych jest trochę zawyżony bo tłumaczył coś że gorzej by było gdyby wynik był około 100 a tak to powiedział że to nie świadczy o zespole także co lekarz to opinia:p
ja napewno bym brała clexane do konca ciązy i w połogu

ovli a na nk steryd masz? jaką dawkę?i ile masz wczesniej przyjmować?

Tak mam sterydy 25 mg od ovukacji mam brać przez 10 dni . Później test jeśli pozytywny to nadal jeśli negatywny to odstawiam . I tak do 12 tyg później mam pomalutku schodzić z dawek .

To i ja dorzucę swoje 3 grosze na temat refundacji.
Tak jak @susana napisała
1. dużo zależy od lekarza czy chce. Ja mam tylko MTFHR A i po 4 stratach żaden lekarz nie chciał mi dać R. Dopiero takiego lokalnego ublagalam i pisał że mam żylaki i dlatego dostałam.
2. Czy lekarz ma umowę z nfz ale tak wogole bo możecie chodzić prywatnie a on gdzieś indziej mieć umowę to nie przeszkadza.
3. A są też tacy lekarze którzy po prostu dają na ryczałt

Co do tego jsk długo brać to już kiedyś pisałam ze ja ostatni clexan 0.6 wzielam dobę przed porodem potem wszyscy o mnie zapomnieli (dzięki czemu @bea25ta mogła coś dostać :) ) a ja cipka nawet nie wiedziałam że jest wskazane brać o i taki ze mnie specjalista :p

@mickey masz rację właśnie coś takiego mi mowił i w sumie teraz myślę ze coś mnie sciemniał mthfr to genetyka a jak jest zła to już będzie coś kręcił

@nafoczka @agatush dziękuję za film a raczej dziękuję moj brzuch we zrostach. A teraz pytanie agathus czy ja mogę robić w przód uda czy tylko tył bo będzie mi samej trudno

@kas90 wciąż czekam az powiesz płeć :p:D

Ostatnia edycja:
reklama
@mickey masz rację właśnie coś takiego mi mowił i w sumie teraz myślę ze coś mnie sciemniał mthfr to genetyka a jak jest zła to już będzie coś mnie ściemniał

@nafoczka @agatush dziękuję za film a raczej dziękuję moj brzuch we zrostach. A teraz pytanie agathus czy ja mogę robić w przód uda czy tylko tył bo będzie mi samej trudno

@kas90 wciąż czekam az powiesz płeć :p:D
Możesz w przód - tylko nie tak w sam front tylko bardziej z boku :-)

Do góry