Dziewczyny, takie pytanie do Was poza tematem trochę...
Czy któraś z Was po niepowodzeniach poszła do wróżki w tej sprawie?
Ostatnio dużo słyszałam o tym, co te wróżki wróżą (nigdy osobiście nie byłam), ale słyszałam, że są przypadki, którym się udało pomyślnie, zgodnie z tym, co powiedziała wróżka...
To tak jakby działało to mega na psychikę!
Tak jak mówię, ja nigdy nie byłam, ale czasem nieco kusi... Niemniej, boję się, że usłyszałabym coś złego i pewnie dlatego nigdy nie pójdę;p
@Marthi, nie wiem czy jesteś wierząca. Ja tak i trochę czytałam ostatnio na ten temat w książce ojca Amortha. Wróżbiarstwo i magia działają, ale wykorzystują moce sprzeczne z nauką kościoła (tzn ze tylko w Bogu nalezy pokladac ufnosc i wiare).Trudno w tej kwestii o obiektywne opinie, bo to już sfera wiary i poglądów. Ja bym nie poszła.
Ja nigdy nie bylam u wrózki, ale tak samo jak ty
@Marthi, bałabym się usłyszeć cos złego, i dlatego nie pójdę. Chociaz chetnie uslyszalabym cos pozytywnego, w co uwierze i dzieki temu sie uspokoje.
@kas90, ja mysle, ze to wróżbiarstwo to nie jest w żadnym razie magia, tylko, tak jak Marthi pisała - autosugestia. Ktos ci mowi, ze bedzie tak i tak, i zaczynasz mieć nadzieje, wierzyc, ze bedzie dobrze. Rownie dobrze mozna powiedziec, ze kazdy kto cie poklepie po plecach i powie - "bedzie dobrze", uprawia czarną magię.
Ja akurat jestem niewierząca, ale starajac sie obiektywnie spojrzec na opinie kościoła o wróżbiarstwie, zapytam retorycznie - a skąd wiadomo, że te "wróżki" to:
a) po prostu nie wymyślają sobie historyjek, bedac tak naprawde dobrymi obserwatorami wiedza, co dana osoba pragnie uslyszec, a historyjki te potem dzialaja na zasadzie autosugestii i czesto sie sprawdzaja. czyli nie uzywaja żadnych mocy, oprócz mocy dobrego lania wody.
lub
b) skąd wiadomo że one nie mają własnie takiego daru odbierania co bylo i co bedzie od Boga? Jesli Bóg istnieje, to chyba tylko Bóg to bedzie wiedział, a nie teolodzy/księża, bo to też tylko ludzie.
Jakis czas temu chodzil po ziemii Jezus i był uważany za magika, jak przemieniał wode w wino itp. Takze ja bym byla ostrożna w ocenie innych magików