reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Foczka dorzuć przeciwciala przeciwko fosfatydyloserynie .A do badań chłopa test MAR
Ni_kusia większość z nas je robiła na NFZ. Musisz pójść Ty i partner do lekarza 1 kontaktu lub do ginekologa i poprosić o skierowanie .Na skierowaniu musi być napisane że jesteście po dwóch poronieniach .Dzwonisz później do poradni przeprowadzajacej badania i się zapisujesz .Pamiętaj że musi minąć co najmniej dwa miesiące od poronienia żeby można było przeprowadzić badanie ,więc jak się teraz zapiszecie to na pewno tyle minie .

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Gabiś a możesz podpwoweidzieć mi jak się do tego zabrać?
Sądząc po sygnature, badania dały jakieś wyniki....

Hmm, ja poszłam po prostu do lekarki rodzinnej, powiedziałam że jestem po 2 poronieniach i chcę skierowanie dla siebie osobno i dla męża na badanie kariotypów. Potem się okazało, że można również zbadać się na NFZ w kierunku trombofilii i poszłam jeszcze raz po osobne skierowanie. Rejestrujesz się i czekasz na terminy. Ja bym się na Twoim miejscu już rejestrowała, bo terminy oczekiwania są długie.

Skarbusie moje kochane dałam rady, spięłam dupcie i spisałam badania, (taki relax po pracach przy pile :p)
ZAPRASZAM:
https://www.babyboom.pl/forum/temat/poronienia-nawykowe-przebieg-ciazy.80388/#post-14340056

JEŚLI CHCECIE MNIE POPRAWIĆ bardzo proszę o sugestie co w jakiej grupie umieścić, no i ewentualnie jakie badania ważne dodać :D to sa moje ale ja nie miałam całej tej magii od Maliny :D
Ty nasza mentorko, foczusiu,
może warto napisać allo mlr najlepiej jak jest 40%, ale też co ważne to to, że jesli kobieta wogóle wytwarza pc allo mlr czyli powyżej 0% to też jest istotne bo to dobry znak w sensie takim że organizm je wogóle wytwarza a z kolejnymi tygodniami allo mlr rośnie - bo jesli jest 0% to ewidentnie jest problem immunologii

jestem umówiona na wtorek do pani genetyk z rzeszowa zobaczę co mi powie na moje pytania, zdobyłam skierowania na badania kariotypu spieszyć się nie będę więc poczekać na wynik na nfz, i teraz czekam około miesiąca na wynik z poznania z genesis czy była wada genetyczna maleństwa:hmm:
podpowiedzcie mi czy insuline i glukoze z obciążeniem robić już mogę czy nalezy odczekać jakiś czas po stracie ?

Foczka dorzuć przeciwciala przeciwko fosfatydyloserynie .A do badań chłopa test MAR
Ni_kusia większość z nas je robiła na NFZ. Musisz pójść Ty i partner do lekarza 1 kontaktu lub do ginekologa i poprosić o skierowanie .Na skierowaniu musi być napisane że jesteście po dwóch poronieniach .Dzwonić później do poradni przeprowadzajacej badania i się zapisujesz .Pamiętaj że musi minąć co najmniej dwa miesiące od poronienia żeby można było przeprowadzić badanie ,więc jak się teraz zapiszecie to na pewno tyle minie .

Ja bym jeszcze dorzuciła antykoagulant toczniowy (LA).

Ty nasza mentorko, foczusiu,
może warto napisać allo mlr najlepiej jak jest 40%, ale też co ważne to to, że jesli kobieta wogóle wytwarza pc allo mlr czyli powyżej 0% to też jest istotne bo to dobry znak w sensie takim że organizm je wogóle wytwarza a z kolejnymi tygodniami allo mlr rośnie - bo jesli jest 0% to ewidentnie jest problem immunologii

jestem umówiona na wtorek do pani genetyk z rzeszowa zobaczę co mi powie na moje pytania, zdobyłam skierowania na badania kariotypu spieszyć się nie będę więc poczekać na wynik na nfz, i teraz czekam około miesiąca na wynik z poznania z genesis czy była wada genetyczna maleństwa:hmm:
podpowiedzcie mi czy insuline i glukoze z obciążeniem robić już mogę czy nalezy odczekać jakiś czas po stracie ?
:*
Myślę że do insuliny nie musisz czekać. Proponuje zrobić na czczo i zobaczysz czy wogole jest sens robienia krzywej bo może nie ma problema :)
Jednak P. Genetyk z Rzeszowa :)

Paula spokojnie możesz już.
A Foczka tamto badanie to na zespół. I dorzuć jeszcze tocznia. A co do zespołu dopisz ,że w przypadku wyniku wątpliwego lub pozytywnego powtarza się go po 12 tygodniach .A po poronienia trzeba go zbadać w przeciągu 6 tygodni .TSH dla straraczek i w ciąży około 1 .A co do krzywej insulinowej się z Tobą nie zgodzę. Ja nadczo miałam wynik w normie dopiero po obciążeniu wyszły klocki .

Hej Dziewczyny mam na imię Sylwia i jestem mamą trzy i pól rocznej Oliwii od półtora roku staramy się z mężem o drugiego maluszka i nic z tego niestety :crazy: jestem po 4 poronieniach wszystkie we wczesnym etapie ostatnie trzy dni temu (5 tydzień) Jutro mam wizytę u innego gina bo mój stwierdził żebyśmy próbowali i że tym razem się uda a tu wielkie g.... więcej nie będę próbowała dopóki nie zrobię wszystkich badań nie chce już przez to przechodzić .
Cześć 0202Oliwcia:)
Trafiłaś na forum, gdzie dziewczyny mają wielką wiedzę:)
Znam to poczucie bezsilności, gdy zaufasz ginekologowi,że pewnie tym razem się uda...a tu dupa właśnie. moja liczba poronień-5. Ale to widzisz w mojej stopce:)
Jak przeanalizujesz to forum, to zobaczysz do którego lekarza warto trafić-ale jest to też związane z zasobnością portfela. Nie da się ukryć.
p.s. Współczuję przeżyć...rozumiemy tutaj to nad wyraz dokładnie...

:*
Myślę że do insuliny nie musisz czekać. Proponuje zrobić na czczo i zobaczysz czy wogole jest sens robienia krzywej bo może nie ma problema :)
Jednak P. Genetyk z Rzeszowa :)
Jednak rozm przez telefon bardzo sympatyczna i pomocna stąd dziś już mam skierowanie na kariotypy od rodzinnego
foczka ale na czczo robiłam glukoze i insuline i była ok ale po obciążeniu może być różnie tak?
na czczo:insulina: 5,0uIU/ml, glukoza 4,94 mmol/l

reklama
Dzień dobry,
Foczuś ja miałam jeszcze:
-p/ciała przeciwfosfatydyloserynie igg, igm
-P/c. p. fosfatydyloinozytolowi igg, igm
fibrynogen
Dziewczyny wszystkim gratuluję pozytywnych wiadomości i czekam na kolejne! :*

Do góry