reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Foczka dorzuć przeciwciala przeciwko fosfatydyloserynie .A do badań chłopa test MAR
Ni_kusia większość z nas je robiła na NFZ. Musisz pójść Ty i partner do lekarza 1 kontaktu lub do ginekologa i poprosić o skierowanie .Na skierowaniu musi być napisane że jesteście po dwóch poronieniach .Dzwonisz później do poradni przeprowadzajacej badania i się zapisujesz .Pamiętaj że musi minąć co najmniej dwa miesiące od poronienia żeby można było przeprowadzić badanie ,więc jak się teraz zapiszecie to na pewno tyle minie .

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Gabiś a możesz podpwoweidzieć mi jak się do tego zabrać?
Sądząc po sygnature, badania dały jakieś wyniki....

Hmm, ja poszłam po prostu do lekarki rodzinnej, powiedziałam że jestem po 2 poronieniach i chcę skierowanie dla siebie osobno i dla męża na badanie kariotypów. Potem się okazało, że można również zbadać się na NFZ w kierunku trombofilii i poszłam jeszcze raz po osobne skierowanie. Rejestrujesz się i czekasz na terminy. Ja bym się na Twoim miejscu już rejestrowała, bo terminy oczekiwania są długie.

Skarbusie moje kochane dałam rady, spięłam dupcie i spisałam badania, (taki relax po pracach przy pile :p)
ZAPRASZAM:
https://www.babyboom.pl/forum/temat/poronienia-nawykowe-przebieg-ciazy.80388/#post-14340056

JEŚLI CHCECIE MNIE POPRAWIĆ bardzo proszę o sugestie co w jakiej grupie umieścić, no i ewentualnie jakie badania ważne dodać :D to sa moje ale ja nie miałam całej tej magii od Maliny :D
Ty nasza mentorko, foczusiu,
może warto napisać allo mlr najlepiej jak jest 40%, ale też co ważne to to, że jesli kobieta wogóle wytwarza pc allo mlr czyli powyżej 0% to też jest istotne bo to dobry znak w sensie takim że organizm je wogóle wytwarza a z kolejnymi tygodniami allo mlr rośnie - bo jesli jest 0% to ewidentnie jest problem immunologii

jestem umówiona na wtorek do pani genetyk z rzeszowa zobaczę co mi powie na moje pytania, zdobyłam skierowania na badania kariotypu spieszyć się nie będę więc poczekać na wynik na nfz, i teraz czekam około miesiąca na wynik z poznania z genesis czy była wada genetyczna maleństwa:hmm:
podpowiedzcie mi czy insuline i glukoze z obciążeniem robić już mogę czy nalezy odczekać jakiś czas po stracie ?

Foczka dorzuć przeciwciala przeciwko fosfatydyloserynie .A do badań chłopa test MAR
Ni_kusia większość z nas je robiła na NFZ. Musisz pójść Ty i partner do lekarza 1 kontaktu lub do ginekologa i poprosić o skierowanie .Na skierowaniu musi być napisane że jesteście po dwóch poronieniach .Dzwonić później do poradni przeprowadzajacej badania i się zapisujesz .Pamiętaj że musi minąć co najmniej dwa miesiące od poronienia żeby można było przeprowadzić badanie ,więc jak się teraz zapiszecie to na pewno tyle minie .

Ja bym jeszcze dorzuciła antykoagulant toczniowy (LA).

Ty nasza mentorko, foczusiu,
może warto napisać allo mlr najlepiej jak jest 40%, ale też co ważne to to, że jesli kobieta wogóle wytwarza pc allo mlr czyli powyżej 0% to też jest istotne bo to dobry znak w sensie takim że organizm je wogóle wytwarza a z kolejnymi tygodniami allo mlr rośnie - bo jesli jest 0% to ewidentnie jest problem immunologii

jestem umówiona na wtorek do pani genetyk z rzeszowa zobaczę co mi powie na moje pytania, zdobyłam skierowania na badania kariotypu spieszyć się nie będę więc poczekać na wynik na nfz, i teraz czekam około miesiąca na wynik z poznania z genesis czy była wada genetyczna maleństwa:hmm:
podpowiedzcie mi czy insuline i glukoze z obciążeniem robić już mogę czy nalezy odczekać jakiś czas po stracie ?
:*
Myślę że do insuliny nie musisz czekać. Proponuje zrobić na czczo i zobaczysz czy wogole jest sens robienia krzywej bo może nie ma problema :)
Jednak P. Genetyk z Rzeszowa :)

Paula spokojnie możesz już.
A Foczka tamto badanie to na zespół. I dorzuć jeszcze tocznia. A co do zespołu dopisz ,że w przypadku wyniku wątpliwego lub pozytywnego powtarza się go po 12 tygodniach .A po poronienia trzeba go zbadać w przeciągu 6 tygodni .TSH dla straraczek i w ciąży około 1 .A co do krzywej insulinowej się z Tobą nie zgodzę. Ja nadczo miałam wynik w normie dopiero po obciążeniu wyszły klocki .

Hej Dziewczyny mam na imię Sylwia i jestem mamą trzy i pól rocznej Oliwii od półtora roku staramy się z mężem o drugiego maluszka i nic z tego niestety :crazy: jestem po 4 poronieniach wszystkie we wczesnym etapie ostatnie trzy dni temu (5 tydzień) Jutro mam wizytę u innego gina bo mój stwierdził żebyśmy próbowali i że tym razem się uda a tu wielkie g.... więcej nie będę próbowała dopóki nie zrobię wszystkich badań nie chce już przez to przechodzić .
Cześć 0202Oliwcia:)
Trafiłaś na forum, gdzie dziewczyny mają wielką wiedzę:)
Znam to poczucie bezsilności, gdy zaufasz ginekologowi,że pewnie tym razem się uda...a tu dupa właśnie. moja liczba poronień-5. Ale to widzisz w mojej stopce:)
Jak przeanalizujesz to forum, to zobaczysz do którego lekarza warto trafić-ale jest to też związane z zasobnością portfela. Nie da się ukryć.
p.s. Współczuję przeżyć...rozumiemy tutaj to nad wyraz dokładnie...

:*
Myślę że do insuliny nie musisz czekać. Proponuje zrobić na czczo i zobaczysz czy wogole jest sens robienia krzywej bo może nie ma problema :)
Jednak P. Genetyk z Rzeszowa :)
Jednak rozm przez telefon bardzo sympatyczna i pomocna stąd dziś już mam skierowanie na kariotypy od rodzinnego
foczka ale na czczo robiłam glukoze i insuline i była ok ale po obciążeniu może być różnie tak?
na czczo:insulina: 5,0uIU/ml, glukoza 4,94 mmol/l

reklama
Dzień dobry,
Foczuś ja miałam jeszcze:
-p/ciała przeciwfosfatydyloserynie igg, igm
-P/c. p. fosfatydyloinozytolowi igg, igm
fibrynogen
Dziewczyny wszystkim gratuluję pozytywnych wiadomości i czekam na kolejne! :*

Do góry