reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Magda sugerowałabym zrobić jeszczę badanie CATCH22. My kariotypy tez mieliśmy prawidłowe a ja cis w chromosomach a M. w satelitach nie tak i pani genetyk skierowała nas na to dodatkowe badanie.
MTHFR masz prawie jak my wszystkie z tym ze ta gorsza wiec formy metylowe leków. Progesteron niski ale w kyorym dc?
Reszta wydaje się ok.

Tęczowa ty to potrafisz :D

reklama
Nafoczka a co to za badanie CATCH22.? Dlaczego MTHFR gorsze możesz mi wytłumaczyć.?
Progresteron robiłam w 4 tygodniu po poronieniu.

Dziewczyny powielam prośbę o pomoc, podpowiedź.

Witam dziewczyny jestem po wizycie u Pani doktor genetyk Proszę was o pomoc potrzebuję podpowiedzie z waszej strony co dalej. Na początek napiszę wyniki badań.
Badanie mikromacierzy- Wykryto nieprawidłową liczbę kopii chromosomu 10 wskazującą na trisomię chromosomu 10.
Kariotyp mój i męża prawidłowy 46,XY.46,XX.
Wyniki badania w kierunku trombofili - Mutacja C677T w genie reduktory tetrahydrofolianowej - MTHFR -Heterozygota-obecna mutacja w jednym alleluja genu. Zmiana w genie PAI
TSH 3- generacja 0,989
Progresteron- 6,58
Toxoplazma - IgM - ujemny
IgG - 0,01

Pani doktor zaleca abym starała się dalej zajść w ciążę przy wsparciu lekami zażywala już teraz acard i kwas foliowy w zwiększonej dawce i jak zajdę w ciąże to sterydy. Nic nie wspomina o immunologii powiedziałam jej że brałam clexan i acard w trzeciej ciąży ,że mam przeciwciała i myślę nad wizytą u Malinowskiego i szczepieniach a ona na to że to strata czasu. Oczywiście mamy również do wyboru zapłodnienie pozaustrojowe lub in vitro. Proszę powiedzcie co dalej począć sama nie wiem w którą stronę pójść.
Ja bym nie słuchała za bardzo pani genetyk. Albo inaczej...posłuchałam i straciłam kolejne ciąże. Myślę,że zabezpieczenie się odpowiednimi lekami to połowa sukcesu.Opieka immunologa to może być druga połowa:)

Burczuś Dziękuje za informację. Właśnie oto chodzi ,że do tej pory ufałam lekarzom i co trzy straty , kolejnej nie zniosę więc chcę zrobić wszystko co możliwe, tylko ,że mam taki mętlik w głowie że nie wiem co dalej począć. Szczepić się czy nie .

Magda nie dowiesz się czy się szczepic czy nie jeżeli nie zrobisz badań immunologicznych. To już Twoja decyzja czy badasz się na wszystko czy tylko na wybrane.
Ja zrobiłam wszystkie możliwe badania. Na szczepienia tez się zdecydowałem chociaż pamiętam ze tez nie byłam wszystkiego pewna.

Burczuś Co u ciebie z diagnozą przyczyn strat ciąży, przepraszam , że pytam .
Wysokie NK, mutacja MTHFR,pco,io... MLR 23%...co tam jeszcze...
Może w końcu ten immunolog mi powie co dokładnie jest przyczyną. Czy wszystko razem, czy coś szczególnie, czy bez szczepień to ani rusz...czy co?
Tak wiem, trochę pogubiona jestem.

reklama
Do góry