reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

reklama
Fondie zanim się zdecydujemy na kolejną próbę to jeszcze troszkę się podiagnozuję. Beta hcg przy poprzedniej ciąży mi wzrastała nawet lepiej niż idealnie a mimo to w usg nie było widać wogóle ciąży. A przy tych wartościach to nawet i bliźniacza mogłaby byc. Więc dla mnie usg było teraz miarodajne. Tydzien bez przyrostu wystarczyl bym wiedziała że jest porażka.
Trzeba pamiętać że każda z nas jest inna,każda ciąża jest inna. Nie ma złotego środka dla nas wszystkich bo już byśmy miały wszystkie tutaj dzieci.
A dawki miałam encorton 2 razy dziennie po jednej tabletce. Fraxiparynę 0.4 raz dziennie.acard raz dziennie. Luteina 2 razy po 2 dziennie. Witaminy B metylowane. Intralipid w 4 tc.
Burczuś
Mbie beta też w przedostatniej ciąży przyrastała idealnie do 4500.
Brałam acard clexan encorton i 3× dupek i lutkę .
Ja myślę że u mnie było za dużo progesteronu bo on zagęszcza krew .
Z jednej strony brałam clexan na rozżedzenie a z drugiej zagęszczałam progeseteronem .Tak mi powiedział lekarz gin.Jeszcze mam dodatkowo leydena który też ma działanie zakrzepowe i nie powinno się przy nim brać hormonów a my walimy tego progesteronu ogromne ilości .
Prog.jest dobry ale nie przy zespołach antyfosfo.Przecież nasz organizm w ciąży też go produkuje a my nie krwawiąc bierzemy bo tonami .Nie wiem po co .
Teraz brałam dupka dwa razy dziennie po jednej i clexan 80 .i ciąża dobrze się zaimplantowała .
Ja wciąż uważam że przy zespołach clexan 40 to dawka zapobiegawcza a powinno się podawać 1 mg na masę ciała czyli przy 60 kg clexan 60. A dawka lecznicza to 80 .
Tak mi powiedziało kilku lekarzy .
Powinno się przygotować endometruim do zagnieżdżenia dawką chociaż 20 czy 40 parę dni przed implantacją a od testu dawką dostosowaną do wagi ciała .
Ja dodatkowo jeszcze pociągnęłam intralipid
Burczuś ty wzięłaś intralipid i co będziesz go powtarzać ??
Powinno się wlać dwa razy przed ciążą w odstępach czterotygodniowych

Cześć dziewczyny,
mi się wydaje że to kiedy podamy leki i czy one przyniosą odpowiedni rezultat w sensie urodzenia zdrowego bejbika zależy od naszego inwentarzao_Otzn jakie np mamy pc czy mutacje inne choroby itd, ja robiłam w drugiej ciąży bete chyba ze 6 razy, acard non stop brałam clexane duphaston i lutke miałam po dodatniej becie, która wynosiła 7;)
i powiem tak przyrost bety piękny, książkowy, nawet miałam cichą nadzieję że odpowiednie leczenie zostało wdrożone w odpowiednim czasie beta urosła do 22000, ale w usg zarodek był opóźniony około 2 tyg piewrszy raz usłyszałam serduszko, na kolejnej wizycie już nie było myślę że leki ile mogły to utrzymały ciąże i sprzyjały w rozwoju, lecz wada była na tyle ciężka że zarodek obumarł, to tak jak Susi(przytulam Cię) miała odpowiednie leczenie, organizm dostał wszystko aby ciąża się rozwijała nawet z wadą i dotrwała do tego tygodnia bo wada nie była aż tak poważna jak przy innych np trisomiach letalnych które powodują poronienia spontaniczne

Burczuś
Z jednej strony brałam clexan na rozżedzenie a z drugiej zagęszczałam progeseteronem .Tak mi powiedział lekarz gin.Jeszcze mam dodatkowo leydena który też ma działanie zakrzepowe i nie powinno się przy nim brać hormonów a my walimy tego progesteronu ogromne ilości .
Prog.jest dobry ale nie przy zespołach antyfosfo.Przecież nasz organizm w ciąży też go produkuje a my nie krwawiąc bierzemy bo tonami .Nie wiem po co .
Teraz brałam dupka dwa razy dziennie po jednej i clexan 80 .i ciąża dobrze się zaimplantowała .
Ja wciąż uważam że przy zespołach clexan 40 to dawka zapobiegawcza a powinno się podawać 1 mg na masę ciała czyli przy 60 kg clexan 60. A dawka lecznicza to 80 .
Powinno się przygotować endometruim do zagnieżdżenia dawką chociaż 20 czy 40 parę dni przed implantacją a od testu dawką dostosowaną do wagi ciała .
Po pironieniu.odstawiłam wszystko.

Susana jeśli chodzi o progesteron że zagęszcza krew czyli duphaston a jak jest z lutką dowcipną bo czytałam że ona jest jak to mogę okreslić lepsza...ona tez coś powoduje ?

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Burczuś

No właśnie - Luteina i Duphaston - też się zastanawiam czy to potrzebne i tyle tego? Faktycznie, mój gin też mówił, że progesteron zagęszcza krew. Z jednej strony bierzecie heparynę i zagęszczacie progesteronem...
Może się mylę, ale powiem Wam szczerze, że w drugiej utraconej ciąży to w 6t.2d. słyszałam serduszko, widziałam, dostałam Luteinę i Acard (za słabe) i już następnego dnie przestały mnie boleć piersi....na wizycie za niecały tydzień serduszko już nie biło....Wydaje mi się, że tą Luteiną tylko wszystko przyspieszyłam :-( :(

susana popieram twoj post w 100% ja mialam progesteron dopochwowy doustny domiesniowy nawet mialam odloty od przedawkowania progesteronu bez duagnozy a moje bialko c jest wywalone w kosmos i mutacja mthfr gdzie mam od genetyka napisane ze do konca zycia acard codziennie. a tak to jest jak sie lekarz nie zna. malina nie dal mi wczesniej progesteronu i tylko lutke 100po pozytywnym tescie. do tego mowilam o plamieniach przed @to nie dowalil lutki tylko zalatwil acardem i bromkiem plamienia i ideszly jak reka odjal.
najgorsi to lekarze co nie diagnozuja

susana popieram twoj post w 100% ja mialam progesteron dopochwowy doustny domiesniowy nawet mialam odloty od przedawkowania progesteronu bez duagnozy a moje bialko c jest wywalone w kosmos i mutacja mthfr gdzie mam od genetyka napisane ze do konca zycia acard codziennie. a tak to jest jak sie lekarz nie zna. malina nie dal mi wczesniej progesteronu i tylko lutke 100po pozytywnym tescie. do tego mowilam o plamieniach przed @to nie dowalil lutki tylko zalatwil acardem i bromkiem plamienia i ideszly jak reka odjal.
najgorsi to lekarze co nie diagnozuja
Fondie ja widzę po sobie że moje ciąże rozwijały się tylko do dnia pierwszej wizyty u gina .Potem brałam dupka i klapa .
W przedostatniej ciąży w tej co brałam masę progesteronu to tylko mały pęcherzyk się pojawił i koniec .
Myślę w ten sam sposób co ty .
Dają heparynę i acard i prog który zagęszcza a w moim przypadku leydena progest. Jest zabroniony bo nie wolno hormonów .
Sami chyba czasami nie myślą ci lejarze .A częściowo same bierzemy leki na własną rękę i sobie szkodzimy bo nie mamy pełnej diagnozy .
Ja się tym progesteronem przedostatnio sama szprycowałam a dopiero póżniej dowiedziałam z badań o zakrzepicy .....

reklama
Fondie ja widzę po sobie że moje ciąże rozwijały się tylko do dnia pierwszej wizyty u gina .Potem brałam dupka i klapa .
W przedostatniej ciąży w tej co brałam masę progesteronu to tylko mały pęcherzyk się pojawił i koniec .
Myślę w ten sam sposób co ty .
Dają heparynę i acard i prog który zagęszcza a w moim przypadku leydena progest. Jest zabroniony bo nie wolno hormonów .
Sami chyba czasami nie myślą ci lejarze .A częściowo same bierzemy leki na własną rękę i sobie szkodzimy bo nie mamy pełnej diagnozy .
Ja się tym progesteronem przedostatnio sama szprycowałam a dopiero póżniej dowiedziałam z badań o zakrzepicy .....
Moja doktorka była świadoma co robi luteina i bardzo się nad nią zastanawiała,ale stwierdziła,że acard i heparyna poradzą sobie z tym. I weź bądź tu mądra...

Do góry