reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

reklama
Bajda, w internecie znalazłam takie informacje :

Osoby z mutacjami MTHFR moga miec sklonnosc do alergii i wstrzasow anafilaktycznych, takze uwaga na leki, oraz w zwiazku z tym do chorob autoimmunologicznych.
Uwaga techniczna: u tych osob nie ma sensu badac we krwi poziomow B12 i kwasu foliowego gdyz wyjdzie w normie lub za wysoki. Wynika to z braku metylacji, niezmetylowane B9 i B12 gromadza sie we krwi i nie sa przez organizm w ogole wykorzystane. By stwierdzic niedobor B12 nalezy badac u osob z MTHFR'em poziom kwasu metylomalonowego, jako jedyny miarodajny wskaznik niedoboru B12.

czyli badania zrobiłyśmy niepotrzebnie, bo i tak prawdy nam nie powiedzą :(

Jak sie nazywa badanie na to mutacje MTHFR? Ide i mowie ze chce mutacje MTHFR? Czy to jakas skladowa innego badania. Jaki jest orientacyjny koszt tego badania. Moze bym sobie zrobila, bo nikt z lekarzy mi go nie kazal robic.

Czy jak mam kariotyp prawidlowy to moge miec ta mutacje? Nie ogarniam tej mutacji...wiem o co tam biega ze trzeba potem formy metylowe brac. Chodzi mi o diagnostyke.

Migaal - dzięki, to mi się trochę nagromadziło, ale dlaczego rośnie, nawet jak nic nie biorę?
Strawbelka - ja zrobiłam pakiet w kierunku trombofilii (coś ok 520zł) i tam są te najczęstsze mutacje (chyba 5: m.in.mthfr, V-Leiden) w Genesis, Poznań, kariotyp mam prawidłowy.
Susana, to chyba nie zastrzyk ;)
dobranoc i udanego Sylwestra, a później wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

Jak sie nazywa badanie na to mutacje MTHFR? Ide i mowie ze chce mutacje MTHFR? Czy to jakas skladowa innego badania. Jaki jest orientacyjny koszt tego badania. Moze bym sobie zrobila, bo nikt z lekarzy mi go nie kazal robic.

Strawbelka jeśli nie badałaś tych mutacji to może zbadaj dla własnej większej samoświadomości i spokoju.
Ja badania tych mutacji zrobiłam w klinice leczenia niepłodności, i myślę, że każda je robi.
Lekarze zwykle je zlecają po nieudanych próbach zajścia w ciążę lub po kilku poronieniach.

I ponoć ma je połowa społeczeństwa, ale nie u wszystkich osób te mutacje są tak zjadliwe
.....niestety u nas chyba są :(

Nie straszcie, mi juz wystarczy to co mam. A wystarczy ze bede lykac formy metylowe nie robiac badan jakby co, bo kurcze drogie te badania. Ja juz 10 tys wydalam na to moje leczenie do tej pory.

Chyba @ dostane w nocy. Brzuch mnie cmi jak na @ i coraz bardziej. Czyli wedlug przesadow caly rok bede dostawac. Kurcze w sobote ma byc, zawsze byla w terminie.

Ja miałam ostatnio u mojej ginki robić pakiet trombofilii ze śliny.Koszt 200 zł Bo była promo do końca grudnia.Zaspałam inie poszłam ale normalnie. kosztuje 300 zł .W tym mthfr + v leiden już jest.Taniej jak z krwi .Pójdę po nowym roku albo poczekam bo mam wizytę u genetyka 27 stycznia na fundusz to pewnie zleci a szkoda kasy wydawać a na fundusz za darmo .Jeżeli jest mutacja to z tego co ginka moja mówi uprawnia na clexan z ryczałtem.To i tak się opłaca nawet badanie prywatnie zrobić i płacić potem za ampółkę 1,2 zł a nie 12 zł.Przez 9 mies zię trochę uzbiera.

reklama
.Chyba jutro kupię. z 5 testów i będę codziennie robić Matko ale jestem szajbnięta .

Ja bym tak zrobiła w sumie, bo ja też mam taką szajbę, hi hi. A przynajmnie bym miała porównanie czy kreska blednie czy się zaostrza

Strawbelka...rozbawiłaś mnie tekstem o rzyganiu, wiesz ja naprawdę ledwo żyłam w 6,7,8 tyg - myślałam, że się wykończę

A ja za 4 dni wg OM zaczynam drugi trymestr a wg usg to już zaczęłam :-) :-) :-)

Witam resztę Pań wieczornie :-)

Do góry