Dzięki za odzew dziewczyny, to właśnie tutaj czytając wasze poprzednie posty dowiedziałam się że lwią część badań mogę zrobić na NFZ. Lekarz, który mnie prowadził wysyłał mnie do płatnych lab., ale z nim to była taka historia że szkoda gadać.. Byłam wczoraj u lekarza w klinice gdzie mam wykupiony pakiet opieki z pracy, obiecał że za tydz da mi skierowanie do Poradni Genetycznej, zrobię resztę badań, których brakuje. Wcześniej miałam na liście te, które wymieniłyście, ale po wyniku męża lekarz dał im spokój. Może wyjaśnie Wam mniej więcej jak to jest z tą chromatyną, bo może być to dla kogoś przydatne. Mój mąż to zdrowy, niepalący, dbający o ruch i dietę facet. Wyniki seminogramu miał wręcz rewelacyjne, wkleję tu fragmenty na ten temat: W przypadkach poronień często zaleca się wykonanie badania nasienia, jednak nie udowodniono związku pomiędzy oceną budowy i funkcji plemnika, a wystąpieniem poronienia. Obecnie w zalecanych badaniach przyczyn poronień nie bierze się pod uwagę czynnika męskiego. Dzieje się tak mimo tego, że prowadzone od ponad 10 lat badania dotyczące integralności chromatyny plemnikowej wskazują na możliwość takiej zależności.Chromatyna to nić DNA znajdująca się w jądrze komórki, w naszym przypadku w główce plemnika, a jej integralność to nic innego jak to czy jest cała czy popękana....
Skoro wiemy, że z różnych przyczyn może dochodzić do pękania DNA, to jakie to ma znaczenie dla wystąpienia poronienia? Otóż gdy dojdzie do zapłodnienia plemnikiem o niedużej ilości pęknięć, to enzymy naprawcze komórki jajowej są w stanie takie DNA „wyremontować” i zarodek rozwija się prawidłowo. Jednak, gdy ilość pęknięć jest znaczna to mimo całego trudu naprawczego komórki jajowej, na pewnym etapie rozwoju zarodka nagle brakuje ważnej informacji, kluczowej dla jego dalszego rozwoju i dochodzi do obumarcia ciąży.... – DFI (DNA fragmentation index). Jego prawidłowe wartości mieszczą się pomiędzy 1 a 15, powyżej piętnastu do 30 rozwija się tzw. strefa cienia, w której w miarę wzrastania indeksu możemy spodziewać się coraz częściej występujących poronień. Przy DFI powyżej 30 ryzyko poronienia graniczy z pewnością.....Kiedy takie badanie powinniśmy wykonać? Najczęściej zlecam wykonanie tego badania u par, które doświadczyły kilku poronień i to jest moim zdaniem główne wskazanie. Jednak uważam, że jest to również badanie drugiego rzutu w diagnostyce niepłodności, jeśli w podstawowych badaniach obojga partnerów nie wykazano żadnych nieprawidłowości.