reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

miromirka no ja myślę jak misiejek :tak: kariotypy, mutacje mogą dać pewne informacje ... jestem po wizycie u genetyka i tam usłyszałam, że jeśli przyczyna jest genetyczna to ciąża zatrzymuje się właśnie najczęściej na 8 tygodniu ... ale chyba najważniejsze znaleźć sensownego lekarza :tak::tak:
misiejek jeśli chodzi o mnie to u mnie panuje bezplan :-( tzn. nie mam wiary, strasznie się złoszczę, buntuję teraz ... do tego czekam na @ i coś doczekać się nie mogę :-( dziś 40dc i coś się nie zanosi :-( niekiedy wyczuwam jakieś kłucie przy pachwinach :-( ehhh ...
myślę, że jak się już wreszcie doczekam @ to umówię się do prof. W i zobaczę co powie ... to będzie sądna wizyta coś czuję :sorry:

reklama
a no i do tego zapomniałam dodać że w 27 dc spontanicznie podziałaliśmy z moim M (3 dni temu nawet testowałam - negatywnie) i kurde mam strach w oczach ... co będzie :sorry: jeśli ten cykl taki długi coś :sorry:

Miromirka przede wszystkim współczuję :( Jak widzisz dobrze trafiłaś bo my też przeżyłyśmy podobne do Twoich historie. Po drugie nie do końca zgadzam się z tymi przyczynami ze strony Twojego męża ponieważ jak widzisz my mamy córkę , a potem 4 nieudane ciąże w tym ta ostatnia obciążona wadą genetyczną. Z genetyką jest jak z loterią, albo sie uda albo nie. Jesli chodzi o genetyczne przyczyny w sumie każdemu może się zdarzyć, nawet zdrowej, nieprzebadanej parze. Ja nie wierzyłam w brak przyczyny utraty moich ciąż i dlatego postanowiłam się leczyć dalej u immunologa. Myślę że powinnaś kogoś wybrać i jemu zaufać.
Wkleję Ci naszą listę:

Pacjentki dr Malinowskiego:
enya81 – diagnostyka: mutacja MTHFR typu A – heterozygota, APA, nadkrzepliwość, MLR – 0%, leczenie: 7 szczepionek limfocytami – nadal brak hamowania, lekkie PCO, obecnie w trakcie starań - leki: Fraxiparina, encorton, acard, folikx2, wit. B complex, Femibion, Bromergon + szczepionka raz na 2 miesiące).

barbinka - w trakcie starań: acard od 10 dnia cyklu, encorton od 20 d.c., folik 0,4x2, witamina B complex, Castagnus, MLR po dwóch szczepieniach - 42,1%, 3 cykl starań, w razie ciąży: acard, encorton, fraxiparyna 0,4, luteina 50 plus doszczepianie - czekam...

misiejek – w trakcie starań , MLR po 4 szcz.=45,70% zdiagnozowane: komórki NK, nadkrzepliwość, mutacja MTHR heterozygota.
leki w trakcie starań: acard, femibion, kwas foliowy 15 mg, witaminy b-complex, witamiana D3, Omega-3, olej z wiesiołka, dieta bogata w warzywa zielone i siemie lniane.
Leki po pozytywnym teście: acard, fraxiparina, encorton, duphaston , kwas foliowy 15 mg, wit. B complex, femibion, witamina D3.
Doszczepianie w pierwsza środe po pozytywnym teście.

Pacjentka dr Jerzak

lora121 - w trakcie leczenia: poradnia dietetyczna - dieta o niskim i średnim indeksie glikemicznym; Glucophage 500mg ( 2 tabletki z kolacją), kwas foliowy 15mg 1x1; Vit B6 3x1, Vit B12 1x1, femibion, acard 1x1, Viagntoten 1x1, Colstrum 2x1, parlodel 1/2 tabletki przed snem, najważniejsza dieta i dużo ruchu (a ważę 53kg)- starania zaczynamy w grudniu (w ciąży Clexane i kontrola progesteronu i 2 glikoproteina IgG i IgM).

magdaCH -w trakcie badań i w oczekiwaniu na diagnozę.

Pacjentka dr Wilczyńskiego

alus.ia12 - w trakcie diagnostyki, APS, w historii EBV, CMV, dodatnie APA, ANA

Pacjentka dr Tchórzewskiego

Arla84 – w trakcie starań- cykl stymulowany CLO, AMorak, Oviterlle-
3 szczepienia- Mllr- 26,6 .
Obecenie leczenie 3 torbielii luteina 4*100

An_ma - w trakcie przygotowań do szczepionek - pierwsza 18 listopada.
ANA dodatnie. Policystyczne jajniki. Za wysoka prolaktyna - 1/2 tabl. Norprolac.
Cykle od listopadowo-grudniowego stymulowane (CLO + Ovitrelle) i monitorowane.

Guenevere - euthyrox 1x62.5, kwas foliowy 2x0,4, wit. B6, kupię sobie dziś jeszcze wit. B12, łykam magnez, potas, wit. C, 1x acard i 1x duphaston od 16 dc do 25 dc, w tym tygodniu wizyta u gina, recepta na clexane, konsultacja, od połowy listopada prawdopodobnie starania

Ostatnia edycja:
Witam Dziewczynki wieczorowa porą:)
zozula ,enya trzymam za Was kciukaski z całych sił!!!
zozula Dzieki za opis :)
Truskaweczko gratuluje ciąży!!!
katarina ,an ma orientujecie sie jaką maja ważnośc badania zlecone przez prof. T?

pozdrawiam pozostałe babeczki które pominełam :)

O kurcze faktycznie! Hehe to musi być jakiś znak:) Jak będę w domu to usunę ale w pamięci musisz ten fakt mieć! Już niedługo owulka więc fru:)
A ja już raczej wiem ze u mnie nic z tego:( Tempka zamiast rosnąć zleciała trochę w dół i 2 dni już tak tkwi. Poza tym piersi tylko szczypią nie bolą, brodawki normalne, kłucie miałam tylko raz. ... Chyba że mam wieżyczki w tak zwany spadek w momencie zagnieżdżenia. Jeśli jutro tempka pofrunie to jest jeszcze dla. mnie jakaś szansa. ....Niby dopiero dzisiaj 5-6dpo.

Dzięki za odzew dziewczyny, to właśnie tutaj czytając wasze poprzednie posty dowiedziałam się że lwią część badań mogę zrobić na NFZ. Lekarz, który mnie prowadził wysyłał mnie do płatnych lab., ale z nim to była taka historia że szkoda gadać.. Byłam wczoraj u lekarza w klinice gdzie mam wykupiony pakiet opieki z pracy, obiecał że za tydz da mi skierowanie do Poradni Genetycznej, zrobię resztę badań, których brakuje. Wcześniej miałam na liście te, które wymieniłyście, ale po wyniku męża lekarz dał im spokój. Może wyjaśnie Wam mniej więcej jak to jest z tą chromatyną, bo może być to dla kogoś przydatne. Mój mąż to zdrowy, niepalący, dbający o ruch i dietę facet. Wyniki seminogramu miał wręcz rewelacyjne, wkleję tu fragmenty na ten temat: W przypadkach poronień często zaleca się wykonanie badania nasienia, jednak nie udowodniono związku pomiędzy oceną budowy i funkcji plemnika, a wystąpieniem poronienia. Obecnie w zalecanych badaniach przyczyn poronień nie bierze się pod uwagę czynnika męskiego. Dzieje się tak mimo tego, że prowadzone od ponad 10 lat badania dotyczące integralności chromatyny plemnikowej wskazują na możliwość takiej zależności.Chromatyna to nić DNA znajdująca się w jądrze komórki, w naszym przypadku w główce plemnika, a jej integralność to nic innego jak to czy jest cała czy popękana....
Skoro wiemy, że z różnych przyczyn może dochodzić do pękania DNA, to jakie to ma znaczenie dla wystąpienia poronienia? Otóż gdy dojdzie do zapłodnienia plemnikiem o niedużej ilości pęknięć, to enzymy naprawcze komórki jajowej są w stanie takie DNA „wyremontować” i zarodek rozwija się prawidłowo. Jednak, gdy ilość pęknięć jest znaczna to mimo całego trudu naprawczego komórki jajowej, na pewnym etapie rozwoju zarodka nagle brakuje ważnej informacji, kluczowej dla jego dalszego rozwoju i dochodzi do obumarcia ciąży.... – DFI (DNA fragmentation index). Jego prawidłowe wartości mieszczą się pomiędzy 1 a 15, powyżej piętnastu do 30 rozwija się tzw. strefa cienia, w której w miarę wzrastania indeksu możemy spodziewać się coraz częściej występujących poronień. Przy DFI powyżej 30 ryzyko poronienia graniczy z pewnością.....Kiedy takie badanie powinniśmy wykonać? Najczęściej zlecam wykonanie tego badania u par, które doświadczyły kilku poronień i to jest moim zdaniem główne wskazanie. Jednak uważam, że jest to również badanie drugiego rzutu w diagnostyce niepłodności, jeśli w podstawowych badaniach obojga partnerów nie wykazano żadnych nieprawidłowości.

DFI mojego m. to 63% więc rozumiecie... nie pomoże iseminacja, in vitro gdyż można wybrać tam plemnik do prawidłowej budowie, ale nie wiadomo czy ma całą czy porwaną nić dna, bo tego po prostu nie są w stanie zobaczyć więc skutek może być taki sam.

Jestem z Krakowa, widzę dziewczyny że macie też masę badań za sobą. Też współczuje Wam strat bo nikt nie powinien przechodzić przez to piekło:no: ale wiadomo, grunt to się nie poddawać. Po prostu mamy ciężej niż inni, ale może dzięki temu będziemy lepszymi rodzicami? przecież jak się uda to będziemy kochać swoje dzieci jak największy cud świata;-)

miromirka- udaj się do dr Jerzego Przybycienia, On przyjmuje w Krakowie w klinice Parens, albo w Tarnowie.
Kilka dziewczyn z tego forum do niego chodzi. Ja polecam i one chyba też :)

reklama
an_ma dzięki, faktycznie opinie ma bardzo dobre:) ale właśnie zdałam sobie sprawę że Wojciech Pabian zajmuje się właśnie, niepłodnością i napisał rozległy artykuł o DFI więc pierwsze udam się do niego:) tylko muszę się zagoić, brzuch boli niesamowicie mam nadzieję że obędzie się bez zabiegu. Wczoraj lekarz dał mi jeszcze receptę na antybiotyk na wszelki wypadek... wiecie zastanawia mnie jedna rzecz, jedne z Was piszą że Claxane ma refundowane a inne że nie, mi lekarze wystawiali refundowane mimo wykluczenia zespołu antyfosfolipidowego..

Do góry