reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Nut, ja miałam już w miarę ustabilizowana sytuację insulinowa, w sensie suma 3 pomiarów wynosiła te słynne 80 jerzakowej a po sterydzie po 1 godzinie miałam insulinę ponad 100, po 2 godzinach też kilkadziesiąt. Na czczo wyniki pozostały dobre, insulina ok. 5, cukier ok. 90. Jeśli chodzi o cukry to nie pamiętam jak wzrosły ale też jerzakowa jak zobaczyła to powiedziała ze o krok od cukrzycy ciazowej.

reklama
Dzieki dziewczyny! Oczywiscie jestem lekko przerażona.
Plastulinka, to dobry news, że inofem mozna odstawić, bo go nienawidzę i moge opchnac resztę;)
Luteinę juz spożywam. Jutro ide po receptę na zastrzyki a w przyszłym tygodniu zrobie betę. A pozniej wizyta u Jerzakowej.
Moje podejrzenia co do ciazy były spowodowane tym, ze bolą mnie nadal piersi, a zawsze jak juz dostawałam okras to nie bolały.
Ale moze rzeczywiscie jest ok, bo test robiłam o 19, a dzis 29 dzien cyklu i kreska była bardzo widoczna. Nie miałam zadnych watpliwości.

Trzymajcie kciuki!

Nut, ja zaczęłam brać steryd przed transferem na polecenie lekarza z invicty, glucophage brałam nadal w tej samej dawce. Krzywa cukrowa i insuliniwa zrobiłam niezależnie od tego po jakimś półtora miesiąca od rozpoczęcia brania sterydu (1 transfer się nie udał, więc brałam nadal do następnego, w sumie ok. Półtora miesiąca przed zajściem w ciążę). Z krzywej wyszło to co wyszło, nie zwiekszylam dawki a jedynie zaczęłam bardzo uważać na dietę. Też dlatego że w tej ciąży co ciąża obumarla zarzucilam dietę i odstawiłam glucophage więc tym razem byłam na tym punkcie przewrazliwiona.
W 8 tc poszłam do jerzak i ona kazała zmniejszyć dawkę sterydu do 4 mg, poczestowala mnie też stwierdzeniem ze dziwne że jeszcze nie poronilam.... A glucophage utrzymała 2x750. Do tego dorzucila acc200.
Ogólnie pewnie jakbym kierowała się tylko jej wskazówkami to sterydu bym nie dostała...
To bardzo trudna decyzja, ja kierowalam się trochę radami dziewczyn tutaj, bo jak ci napisałam - nie znalazłam lekarza, któremu mogłabym w pełni zaufać...

Zapomniałam jeszcze napisać! Plamienia ustały, brzuch okresowo nie boli. Na wymioty ciągnie i bolą piersi- niech to trwa 9 miesięcy! Ide zaraz po receptę na clexane. Nie ma raczej szans na receptę z refundacja? Tylko przy zespole antyfosfolipodowym dają?

Dlatego już do niej nie chodzę, mam świetną lekarka do prowadzenia ciąży w św. Zofii - profesjonalna ale miła i ciepła, przepisuje mi glucophage, daje pacjentom telefon komórkowy na sytuację awaryjne, kombinuje jak przepisywac leki, w tym clexane, na ryczałt... A kierunek działań jerzakowej znam, więc jak mam iść do niej, wydać 300 złotych żeby mi przepisala acc i glucophage i kazała się zgłosić znów za miesiąc to wole skonsultować się z wami a 300 złotych wydać na coś innego. A przy okazji zaoszczędzić sobie doła i płaczu po każdej wizycie u jerzak, która potrafi skutecznie obrzydzic wszystko i widzi wszystko w czarnych barwach.

reklama
Nut nie dziękuję. W środę mam polowkowe i się wszystko okaże... Już od kilku dni denerwuje się bardzo, ale wydaje mi się że zaczynam w końcu czuć ruchy maluszka (chociaż nadal mam problem z odroznieniem ich od jelit) więc mam nadzieję że będzie dobrze.... Jak przejdę ten etap odstawiania sterydu i nic się nie stanie to może w końcu uwierzę ze będzie dobrze...

Do góry