reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród w Żeromskim

witam, mam termin na początek listopada, i jedynym szpitalem jaki biore pod uwage jest własnie Zeromski, no i mam kilka pytan w zwiazku z tym ;)
Czy porody rodzinne są płatne?
Czy możliwy jest poród w wodzie? Jesli tak to czy równiez jest płatny?
Czy trzeba sie wczesniej umówic na zwiedzanie czy po prostu przychodzę i ogladam? Z góry dziekuje za odpowiedzi!

reklama
witam, mam termin na początek listopada, i jedynym szpitalem jaki biore pod uwage jest własnie Zeromski, no i mam kilka pytan w zwiazku z tym ;)
Czy porody rodzinne są płatne?
Czy możliwy jest poród w wodzie? Jesli tak to czy równiez jest płatny?
Czy trzeba sie wczesniej umówic na zwiedzanie czy po prostu przychodzę i ogladam? Z góry dziekuje za odpowiedzi!

wszystkie sale są rodzinne i bezpłatne
poród w wodzie niemożliwy w żadnym Krakowskim szpitalu
nie musisz sie umawiać, przychodzisz i jak masz szczęście że któraś sala wolna to Ci pokażą a jak nie to tylko porozmawiasz z położną i przejdziesz po oddziale

Dziękuję za odpowiedz;)
Niemozliwy? To się zdziwiłam, bo znalazłam informacje o takim własnie porodzie na stronie Ujastku i w linku który podawała któraś z dziewczyn wyżej... (wymieniony jako jedna z opcji w Zeromskim)

Czyli ze to nieprawda?

Dziękuję za odpowiedz;)
Niemozliwy? To się zdziwiłam, bo znalazłam informacje o takim własnie porodzie na stronie Ujastku i w linku który podawała któraś z dziewczyn wyżej... (wymieniony jako jedna z opcji w Zeromskim)

Czyli ze to nieprawda?
możesz sobie wejsc do wanny, w żeromskim jest wanna w jednej sali porodowej (są 4 sale)
ale na sam poród każą Ci wyjść bo nie ma położnej która miałaby uprawnienia do odebrania porodu w wodzie

poza tym, to też nie jest takie proste by odbył się poród zupełny w wodzie, kobieta musi mieć idealne wyniki, żadnych oznak infekcji, przebieg ciąży bez najmniejszego zarzutu, z dzieckiem tak samo... a tak jak już ktoś wspomniał zwykła położna nie odbierze porodu w wodzie... Można posiedzieć w wannie by znieczulić bóle ale już ostateczna faza porodu i tak odbywa się na stole...

lucy1985 - jestem tego świadoma jakie warunki muszą byc spełnione ;)
No to nieźle, w takim razie po co piszą o "porodach w wodzie" skoro takowych nie ma? Poród to poród a znieczulenie za pomocą wody to co innego :< wprowadzają ludzi w bład.

poza tym, to też nie jest takie proste by odbył się poród zupełny w wodzie, kobieta musi mieć idealne wyniki, żadnych oznak infekcji, przebieg ciąży bez najmniejszego zarzutu, z dzieckiem tak samo... a tak jak już ktoś wspomniał zwykła położna nie odbierze porodu w wodzie... Można posiedzieć w wannie by znieczulić bóle ale już ostateczna faza porodu i tak odbywa się na stole...
niekoniecznie na stole, w żeromskim można rodzić na materacu, na siedząco na łóżku, na krzesełku, w kuckach, leżąc na boku, nawet na stojąco jeśli komuś tak wygodnie
wiem że do szycia proszą o wejście na fotel
- to wiem bezpośrednio od lekarki która tam pracuje

Z tym łagodzeniem bólu za pomocą wody to też jest trochę ściema, bo jak się okazuje, jest tylko jedna łazienka z prysznicem na 4 (!!) sale porodowe. W dodatku prysznic jest tak ciasny, że panie z kroplówką mają problem, żeby tam wejść....
Boję się, że kiedy podczas I fazy będę miała potrzebę skorzystania z prysznica w celu złagodzenia bólu, to będzie akurat zajęty przez inną rodzącą....:baffled:

niekoniecznie na stole, w żeromskim można rodzić na materacu, na siedząco na łóżku, na krzesełku, w kuckach, leżąc na boku, nawet na stojąco jeśli komuś tak wygodnie
wiem że do szycia proszą o wejście na fotel
- to wiem bezpośrednio od lekarki która tam pracuje
wiem, bo też mnie prowadzi lekarka z żeromskiego, źle się wyraziłam, pisząc że trafiasz na stół chodziło mi o to, że nie zostajesz w wodzie...

reklama
Dziewczyny ja już jestem po.Pytajcie o co chcecie to ja w miare możliwosci odpisze.Jestem bardzo zadowolona,położne wszystkie bez wyjątku fantastyczne,szczególnie przy porodze miałam bardzo fajną kobitke.Nie pamiętam niestety nazwiska ale wiem że prowadzi szkołe rodzenia bo coś wspominała.Nie nacieli mnie,proponowali rózne pozycje wiec w zasadzie mogłam rodzić w jakiej chce ale najlepiej było mi bokiem na lóżku i położna mi tak radziła bo główka wtedy szybciej schodzi.Polecam ten szpital z całego serca:)

Do góry