reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród w Żeromskim

Hej, dziewczynki dołączam do waszego grona :)
Też planuje rodzić w Żeromskim, czytałam tak forum i zobaczyłam ,że wesolutka zapisała się do szkoły rodzenia - niestety ja zadzwoniłam dopiero wczoraj i terminy są już na marzec :( Ja mam termin na 31.03. Szkoda wielka szkoda bo chciałam iśc do szkoły rodzenia tam gdzie będę rodzić - no ale trudno :( Nie wiecie czy oni mają dni otwarte tak jak na Ujastku?? Chciałabym zobaczyć jak to wszystko wygląda od środka :)

Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie :)

Ostatnia edycja:
reklama
Ja chodzę obecnie do szkoły rodzenia właśnie do szpitala Żeromskiego. Wczoraj po zajęciach mieliśmy "wycieczkę po szpitalu". Moje wrażenia jak najbardziej na plus. Napiszę Wam może co dowiedzieliśmy się od położnej, może komuś się przyda:). Po przybyciu do szpitala zgłaszamy się na położniczą izbę przyjęć, gdzie ma miejsce wypełnianie wszelkiej dokumentacji, co zajmuje ok. 45 minut. Jeśli nasz poród jest już bardzo zaawansowany papiery wypełniane są zaraz po porodzie. Potem jesteśmy kierowania na salę porodową. W przeciwieństwie do niektórych szpitali nie ma tu podziału na salę przedporodową i porodową, tylko od początku do końca mamy przydzieloną jedną salę. Sal do porodów jest 4, wszystkie są jednoosobowe. W sali znajduje się szafka na nasze rzeczy, fotel do porodu z wieloma możliwościami wyboru pozycji porodowej, krzesło do porodu na siedząco, materac, worek sako, piłka, drabinka, liny zwisające z sufitu, parawan, umywalka, krzesło dla osoby towarzyszącej i miejsce dla noworodka. Dodatkowo w jednej sali jest wanna. Są różne możliwości wyboru oświetlenia, mi bardzo przypadło do gustu lekko przygaszone światło, co przyczynia się do takiej trochę domowej atmosfery:) Po porodzie dziecko na 2 godziny trafia nam na brzuch, gdzie następuje pierwsze karmienie a tatuś może przeciąć pępowinę jak już przestanie tętnić. My w między czasie rodzimy łożysko i ewentualnie lekarz nas zszywa. Dopiero po 2 godzinach kangurowania dziecko jest ważone i mierzone. Po porodzie jesteśmy z dzieckiem przewożeni na normalną salę, gdzie przebywamy razem z dzieckiem. Sale są dwu i trzyosobowe z węzłem sanitarnym. Część sal znajduje się na dole, część na górze. Na górze znajduje się także oddział noworodkowy, a na dole oddział patologii ciąży, który niestety nie jest jeszcze wyremontowany. Jeśli macie jakieś pytania to chętnie odpowiem, bo jestem na bieżąco z informacjami:)

wiolkast, witaj na kiedy termin? :)
ania4848, ależ długo czekałam na ten post. Powiedz mi gdzie są te zajęcia ze szkoły rodzenia. Ile razy w tygodniu i jak długo trwają. A co jak porodów w jednym czasie jest więcej niż 4?

Mojego znajomego córka rodziła i bardzo zadowoleni z opieki i wyposażenia ;)
Wesolutka mam nadzieję że lista się przyda :) i tez zastanawiałam się co jest jak jest więcej porodów ;)
Ja jutro wybieram się do hurtowni na Miodowej MYSZKA ;)
witaj wilkast
Ania4848 masz chyba najbliższy termin więc mam nadzieję że się podzielisz onformacją :)

Co do szkoły rodzenia zajęcia odbywają sie w podziemiach szpitala. Piwnice, do najprzyjemniejszych estetycznie może nie należą ale sposób prowadzenia zajęć rekompensuje wszystko. Dwie prowadzące położne to anioły, które nie prowadzą szkoły jak większość dla pieniędzy tylko widać że to ich prawdziwa pasja i bardzo chcą jak najbardziej pomóc wszystkim kobietkom. Zajęcia odbywają się w poniedziałki od 17 do ok. 19-20, a gimnastyka w środy lub czwartki do wyboru w w godz. 17:00, 17:45, 18:30. Gimnastyka jest w małych grupach po 5 par i są to głównie ćwiczenia oddechowe i uczące relaksu. Zajęcia teoretyczne składają się z 5 spotkań. Pierwsze poświęcone były ostatniemu trymestrowi ciąży, omówienie oznak porodu, co wziąć do szpitala itp. Drugie zajęcia to bardzo dokładne omówienie porodu fizjologicznego i niefarmakologicznych metod łagodzenia bólu. Trzecie poświęcone są omówieniu porodu rodzinnego, cesarskiego cięcia, podaniu oksytocyny i metodom znieczulenia. Po zajęciach połowa grupy zwiedzała szpital, a druga połowa uczyła się kąpieli noworodka. Ja narazie tyle zajęć mam za sobą ale wiem, że będzie jeszcze omawiana pielęgnacja noworodka, połóg i laktacja.

Jeśli chodzi o Wasze pytanie co w sytuacji jeśli wszystkie sale są zajęte? Oczywiście u nas wczoraj to pytanie też padło:) Nie odsyłają w zasadzie do innych szpitali. Jeśli wszystkie sale są zajęte, wówczas kładą w sali na patologii ciąży lub poporodowej i na bieżąco sprawdzają postęp porodu. Jeśli np. jest już blisko i np. mamy rozwarcie na 9 cm a na sali porodowej jest dziewczyna która ma dopiero 4 cm to proszą ją o przeniesienie na salę poporodową a my wskakujemy na salę porodową. Generalnie takie sytuacje podobno są bardzo rzadko więc nie ma się co stresować:)

U mnie termin dokładnie na Wigilię:) Z pewnością zdam Wam dziewczyny szczegółową relację:) Powiem Wam szczerze, że nawet się nie boję i jestem pod ogromnym wrażeniem tego szpitala, bo wiem, że poród w pozycjach wertkalnych, ochrona krocza, propagowanie karmienia piersią itp. to nie tylko slogany reklamowe szpitala ale rzeczywiste działania i to mnie cieszy najbardziej:)

Ania dzięki za obszerne opisanie zajęć .. szkoda że ja się nie zapisałam ;/
no my z Wesolutka mamy prawie ten sam termin więc ja rezerwuje już jedną hahahha ;)

Aninek ja też bardzo żałuję, że nie udało mi się dostać do tej szkoły rodzenia :( Ale tak czy siak chce wybrać się do szpitala i zobaczyć jak to wygląda gdzie i wogole mam się udać. Wole zobaczyć to wcześniej - wiedzieć jadąc rodzić gdzie mam się udać a nie stersować się szukaniem.

Super , że jest to forum :) Tak się stersuje tą ciążą - wydaje mi się że nic nie wiem i wogóle a z drugiej strony wielgachne szczęście.

wiolkast, witaj na kiedy termin? :)
ania4848, ależ długo czekałam na ten post. Powiedz mi gdzie są te zajęcia ze szkoły rodzenia. Ile razy w tygodniu i jak długo trwają. A co jak porodów w jednym czasie jest więcej niż 4?

Kochana ja mam na 31.03 także jeszcze troche czasu jest, dlatego myślałam ,że uda mi się dostać do szkoły rodzenia - no ale się myliłam :(

reklama
Dziewczyny możecie jeszcze spróbować zadzwonić do szkoły rodzenia i zapytać o jeszcze inną możliwość: jak u nas były pierwsze zajęcia 5 listopada i ludzie się podpisywali na liście obecności to przyszła para dodatkowa, której nie było na liście, bo czasami jest tak, że ktoś jednak nie przyjdzie, albo wyląduje na patologii i wtedy można wskoczyć na ich miejsce. Oni np. się dostali. Można też zadzwonić np. parę dni przed rozpoczęciem pierwszych zajęć i zapytać czy nikt nie zrezygnował.

Do góry