reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poród w Żeromskim

Karuzela bo dopoki nie masz.syndromu ze chcesz juz urodzic jest Ci ciezko a w moim przypadku juz nudno i chcesz zobaczyc mala/malego a codziennie dochodzi do tego pare sms z pytaniem czy urodzilas to wkurza...

aa moze wy mi kochane powiedzie jak sie orietujecie jak to jest z macierzynskim?kiedys bylo ze trzeba wniosek 14dni przed tp zlozyc a teraz podobno 14dni po urodzeniu ...tylko jak ktos chce rok 80%platny to jakos specjalne zaswiadczenie z kads wziasc czy recznie napisac czy jak?(moja menager z pracy nie wie..musze zadzwonic do ksoegowego ale chce miec jakies pojecie na ten temat..)

I czy po kazdym ktg robia badanke?czy mam ich poprosic zeby mi zrobily usg?czy cos?

odnosnie urlopu - przeczytaj tu: rodzicielski.gov.pl/ sa odpowiedzi na wszsytkie pytania I mozesz tez wyslac swoje zapytanie :-)

reklama
Nussa fajnie ze nie masz GBS :-)

oooo szyjka w porownaniu do mojdj to dlugasna:-) moja ma niecale 9mm...:-/ hahah...

ciekawa jestem jak to z tym ktg jutro moim czy beda jakies skorcze czy cos?:p :-)) a to do nas na biezanow chwileczke zapraszamy na promenade jak beda dzieciaczki heheheh

dotkaa to samo pomyslalam ze z taka szyjka to daleka droga, a lekarka stwierdzila, ze sa kobiety chodzace 2 mc z krociotka szyjka a sa kobiety z 2cm, ktore znikaja po 2 skurczach.......... chyba wiec nie ma reguly :) ale Twoja to juz bardzo krotka. moja w ciagu 2 tygodni skrocila sie o 1 cm. no zobaczymy! daj znac jut po KTG, bo juz dzis myslalam ze napiszesz ze wrocilas do domu tylko po torbe ;-)

Kurcze po Waszych tu opowiadaniach o centymetrach to już się nie mogę doczekać piątkowego KTG i mam nadzieję, że nie omieszka mnie ktoś zbadać bo wiem że w Żeromskim to różnie bywa :-)
Ja wg OM mam termin na 11 lipca ale ciągle mi się wydawało że w pełni lata to szybciej urodzę ehh
No i też nie zauważam żeby żaden czop nadchodził :-) a u Was jak tam?

Potwierdzam, że stronka rodzicielski.gov.pl jest super i bardzo przyjaźnie napisana - w przeciwieństwie do treści ustawy http://www.rodzicielski.gov.pl/sites/default/files/public_files/ustawa_z_28.5.2013_0.pdf (to do przestudiowania dla wytrwałych).
Jeśli chodzi o termin w jakim trzeba złożyć podanie o urlop (ten podstawowy bądź łącznie z rodzicielskim) to ja dostałam z pracy taką informację:
"Do 7 dni od porodu należy dostaczyć akt urodzenia dziecka i wniosek z datą początku / końca macierzyńskiego."

Ano właśnie, mój czop też się coś nie pokazuje :-)
Niewykluczone, że jeśli obie donosimy to się spotkamy gdzieś tam na salach :-) Mam tylko nadzieję, że ze względu na brak miejsc nie będzie to jedna sala porodowa :-D Chociaż mogłoby to być ciekawe doświadczenie - dwie rodzące w jednym pokoju :-D

Dziewczyny ja pierwszy skurcz miałam o pierwszej w nocy a o 17.40 tego samego dnia urodziłam... Wcześniej nie miałam ani jednego skurczu przez całą ciążę ;) Szyjka długa do końca i na ktg nie wychodziły mi żadne skurcze ;)
Więc nie znacie dnia ani godziny :))

Dotkaaa... ja ze względu na działalność gospodarczą załatwiam macierzyński bezpośrednio w zusie... i musiałam napisać podanie o urlop i zasiłek macierzyński, akt urodzenia dziecka, zaświadczenie ze szpitala o terminie porodu i druk z dg... I na to wszystko miałam 14 dni od daty porodu :))))

Jakby co to pytaj:-p

dotkaa to samo pomyslalam ze z taka szyjka to daleka droga, a lekarka stwierdzila, ze sa kobiety chodzace 2 mc z krociotka szyjka a sa kobiety z 2cm, ktore znikaja po 2 skurczach.......... chyba wiec nie ma reguly :) ale Twoja to juz bardzo krotka. moja w ciagu 2 tygodni skrocila sie o 1 cm. no zobaczymy! daj znac jut po KTG, bo juz dzis myslalam ze napiszesz ze wrocilas do domu tylko po torbe ;-)
a no pewnie mie ma regoly...gdyby byla to cora by miala juz z 2tyg...nawet niewoesz jak chcialabym jutro wrocic sie tyllodo domu po torbe...no zobaczymy..

czop, czop, czop..... a coz to takiego?:-p

ciekawe czy sie spotkamy w Zeromskim?
musimy jakos sie opisac zeby mniej wiecej sie znalesc jak cos...

aaa tam czop znam tyle przypadkow ze kobiety go nie zauwazaly/nie bylo go...ze juz nawet nie mysle o nim haha
ja za to mam strasznie duzo wydzieliny zoltej i gestej ostatnio..
Ano właśnie, mój czop też się coś nie pokazuje :-)
Niewykluczone, że jeśli obie donosimy to się spotkamy gdzieś tam na salach :-) Mam tylko nadzieję, że ze względu na brak miejsc nie będzie to jedna sala porodowa :-D Chociaż mogłoby to być ciekawe doświadczenie - dwie rodzące w jednym pokoju :-D

Jeszcze o mnie nie zapominajcie:p jak dotrzymam terminu...:-)

dzieki za ta strone napewno poczytam:-*
Margos dzieki jak cos to bd pytac...:-*

Czy ja moge poprosic polozne o badanie usg i dowcipne po ktg?czy raczej nie ma co na takie liczyc?

reklama
Jak widziałam ten gabinet tak to raczej usg tam nie mają, bo fotel wyglądał na taki z czasów gdy jeszcze nie było takich wynalazków jak usg :-)
Ale tak poważnie to w sumie nie wiem, bo dziewczyna która była przede mną badana wyszła z lekarką i poszły gdzieś na oddział a później wróciły razem więc podejrzewam że na jakieś badanie poszły, ale czy to było usg to nie wiem...

Do góry