reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poród w Żeromskim

Aśka ja KTG mam jutro o 11, dziś byłam ale na wizycie u swojego gin. Dostałam L4 do 20-ego i pocieszenie że za 2-3 dni powinnam urodzić. Sprawdził mi na usg łożysko i stwierdził że mam drugie stadium łożyska na trzy, czy jakoś tak to powiedział. Wychodziło z tego że przed porodem powinno być 3 stadium, więc u mnie jest juz blisko ale jeszcze nie do końca ;) Muszę sprawdzić tą dr Rudą w google, żebym wiedziała kogo się jutro spodziewać :)

reklama
Dziewczyny jak długo czekałyście na wynik GBS? dzisiaj minął mi 8 dzień i nadal nie ma wyniku i nie wiem czy się martwić a położna nic nie mówi.

Tweety nie ty jedyna masz skłonności do zamartwiania. Mysle że w tych końcowych dniach to mało która takich skłonności nie ma.

Ola witaj :), zaglądaj tak czesto jak bedziesz chciala :). Po porodzie możesz zaglądnąć na wątek "ciążowe pogaduchy i rady mam z Żeromskiego". Dziewczyny ktore poznały się na tym własnie wątku zalozyły nowy kiedy ich dzieciaczki pojawiły sie na świecie. Wymieniaja sie doświadczeniami i poradami odnośnie dzieci :).
Ja zadnych filmów porodowych nie oglądam bo nie chce sie uprzedzać :-), wystarczy mi mój własny stres.
Co do ujastka i ktg, trzeba mieć skierowanie na ktg zeby je tam wykonać?

Gocha, dzieki za pocieszenie :), nie powiem troche uspokoiłaś :happy2:

Edita, co do łozyska to ja mam 2 stopień od 31 maja kiedy to moiałam ostatnie usg, a poki co ani widu ani słychu o porodzie :-(. Ale u Ciebie jest raczej bardziej rozwinieta akcja :). Powodzenia jutro na ktg i koniecznie daj znać jak tam po. Widze ze jutro bedziesz 1 dzien po terminie, czyli dokładnie takjak ja w piatek (wg terminu z okresu) i ciekawa jestem czy bedziesz badana itp :)

Sallyna, juz wynik powinnaś mieć. Ja miałam pobierane wymazy w środe raniutko i już w piatek wieczorem wyniki pojawiły sie w systemie. Ogólnie czeka sie od 3-5 dni, wiec cos długo u ciebie to trwa. Zadzwons obie jutro i dopytaj sie.

Ostatnia edycja:
witajcie, ja też weszłam na opinie o dr rudej. Mnie po ktg przyjmowała z kolei dr Moskała dwukrotnie i też nie miałam badania. Ale dziewczyna po mnie która powiedziała, że słabo czuje ruchy miała zrobione badanie i usg. Nie nakrecajcie sie, bo to najgorsze co mozna zrobic w ciazy.

Moja Olka urodziłą sie 40 tydzien i 4 dni byla dwukrotnie owinieta pepowinka wokól szyji i brzuszka, a urodziła się normalnie i z 10pkt.Fakt, ze przy partych skakało jej tetno i nie bylo to przyjemne, ale lekarze czuwali i w kazdej chwili gotowi byli do cc.
A co do przyjecia, jesli jestescie po terminie a zglosicie sie na izbe przyjec, z czymkolwiek (slabe ruchy, odpadniety czop, skurcze) to was zostawia na patologii ;)

a co do ktg to ja mialam wszystkie skurcze krzyzowe i nie wychodzily na ktg praktycznie, wiec gdyby nie to ze powiekszalo sie rozwarcie to by mi nikt nie uwierzyl ze rodze :)

witam nowe koleaznki i trzymam kciuki za oczekujace :)
jak cos to pytajcie :)

Tweety nie ty jedyna masz skłonności do zamartwiania. Mysle że w tych końcowych dniach to mało która takich skłonności nie ma.

Ola witaj :), zaglądaj tak czesto jak bedziesz chciala :). Po porodzie możesz zaglądnąć na wątek "ciążowe pogaduchy i rady mam z Żeromskiego". Dziewczyny ktore poznały się na tym własnie wątku zalozyły nowy kiedy ich dzieciaczki pojawiły sie na świecie. Wymieniaja sie doświadczeniami i poradami odnośnie dzieci :).
Ja zadnych filmów porodowych nie oglądam bo nie chce sie uprzedzać :-), wystarczy mi mój własny stres.
Co do ujastka i ktg, trzeba mieć skierowanie na ktg zeby je tam wykonać?

Gocha, dzieki za pocieszenie :), nie powiem troche uspokoiłaś :happy2:

Edita, co do łozyska to ja mam 2 stopień od 31 maja kiedy to moiałam ostatnie usg, a poki co ani widu ani słychu o porodzie :-(. Ale u Ciebie jest raczej bardziej rozwinieta akcja :). Powodzenia jutro na ktg i koniecznie daj znać jak tam po. Widze ze jutro bedziesz 1 dzien po terminie, czyli dokładnie takjak ja w piatek (wg terminu z okresu) i ciekawa jestem czy bedziesz badana itp :)

Sallyna, juz wynik powinnaś mieć. Ja miałam pobierane wymazy w środe raniutko i już w piatek wieczorem wyniki pojawiły sie w systemie. Ogólnie czeka sie od 3-5 dni, wiec cos długo u ciebie to trwa. Zadzwons obie jutro i dopytaj sie.

Kalita, a którym terminem sugerują się na KTG i jak się zapisywałaś na KTG- tym wg OM czy USG? U mnie od początku jest tydzień różnicy i tak się zastanawiam

wesolutka dokładnie pamiętam ten nasz "zastój" lutowo-marcowy, wszystkie były w terminie, a żadna na porodówke się nie wybierala, az wkoncu runęło i wszystkie dzieciaczki postanowily wyjść ;)

co do dr Rudej to mam mieszane uczucia. na pierwszym ktg uslyszalam tylko ze fajne mam buty i gdzie kupiłam :rofl2:
z jednej str dr Rudej najpierw poknocily się daty i odeslala mnie do domu bo jej wyszlo ze jeszcze 2 tyg mam, a bylam już w terminie ;) Ale z drugiej str jak już przyszłam do niej przeterminowana (o jeden dzień) to od razu mnie na przepływy wyslala sprawdzić czy wszystko ok

Dziewczynki a tak z innej beczki... Dostałam taki pakiecik z FamilyService z różnymi próbkami itp.
I w dołączonej książeczce mam napisane, że powinnam poprosić mojego lekarza przy usg w III trymestrze o pakiecik "USG III trymestr" a w szpitalu o Niebieskie pudełko.
Widzę, że faktycznie w niektórych szpitalach coś takiego dają - jest nawet różowe i niebieskie:
Niebieskie pudełko i różowe pudełko - Testy produktów dla dzieci i rodziców. - bloog.pl

Wiecie może czy w Żeromskim jest ta tradycja? :D

Sallyna, mi powiedzieli że na wyniki do 2 tygodni się czeka. Trzeba uzbroić się w cierpliwość ale dopytać nie zaszkodzi. Bo człowiek w ciąży to nerwowy bardziej .... jeszcze pamiętam, choć Tosia tak mnie absorbuje, ze luty wydaje mi się strasznie odległą przeszłością.

Kalita, dzięki! nie powiem, na poporodowy wątek z Żeromskiego też od czasu do czasu zaglądam :)
A co do ktg i Ujastka, to nie trzeba mieć skierowania. Na dniu otwartym dowiedziałam się, że wystarczy zadzwonić i się umówić. Zadzwoniłam dziś, powiedziałam, że jestem w 38 tygodniu i chcę na ktg. Pani zapytała, czy piątek na 11 mi pasuje i zapisała. Dodam, że mój lekarz - dr Ufnalewski, nie pracuje w Ujastku, więc teoretycznie, jestem "z ulicy".

reklama
Chciała Was tylko poinformować, że od dwóch godzin mam skurcze między 5 a 8 minut i trwają od 30sek do 1 minuty, bolą naprawdę :crazy: w dodatku lekko plamię, raczej na różowo. Ból promieniuje z dołu brzucha do pleców. Tak więc jak się nie odezwę do południa to wiecie gdzie mnie szukać :-) Trzymajcie kciuki,żeby akcja nie zgasła:-D

Do góry