reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poród w Żeromskim

Dziewczyny a w przypadku znieczulenia zewnatrzoponowego tez mozna sobie wybrać pozycję do porodu? czy wtedy z góry fotel porodowy czeka? Czesc z was juz rodziła to moze sie orientujecie jak to jest?

Wesolutka dzieki za pierwsze informacje, ja chyba pomalu musze zacząć zapisywać te rzeczy bo za kilka miesiecy pewnie pozapominam a to cenne informacje. Co prawda do szkoły rodzenia zapisałam się ale im wiecej teraz sie dowiem tym wiecej pytan do czasu rozpoczecia szkoły mi sie może nasunąć :)

Oczekujaca trzymam kciuki zeby córcia jednak wytrzymała w brzuszku jeszcze troszke ;)

Ja rodze w czerwcu i jak sobie pomysle o tych grubaśnych podpachach plus majtkach siatkowych, to ja nie wiem jak ja odparzen na tylku sie nie nabawie :| przeraza mnie to troche. Takie solidniejsze krwawienie to ile mniejwiecej trwa jeszcze po porodzie?

Ostatnia edycja:
reklama
Wesolutka, dzieki za wieści odnośnie tych badań. To ja już właściwie w trzecim trymestrze. Zobaczymy co powie lekarka na wizycie.

Oczekująca skoro małe dawki fenoterolu masz to faktycznie pewnie nie przyblokuje akcji. Trzy tygodnie zleca jak z bata. Trzymaj sie dzielnie i niech dzidzia podrośnie jeszcze trochę.

Aspazja ja też nei mam lekarza z Żeromskiego tylko z Kopernika i wcale sie tym nie przejmuję. Nie chodzę prywatnie, a dziewczyny i tak tu mówią, że jakiejś specjalnej różnicy nei odczuwały, że są niczyje jak rodziły więc staram sie być spokojna w tej materii;-)

Lekarza mam z Kopernika, ale chcę go zmienić i dobrze by było gdybym zmieniła na takiego, który pracuje w wybranym szpitalu. Czy mogłybyście polecić mi dobrego, godnego zaufania lekarza prowadzącego z Żeromskiego?

Aspazja obiły mi sie o uszy trzy nazwiska lekarzy z Żeromskiego: Jaworski, Gach i Hejnar. Ja mam ginekolożke również z Kopernika ale mam do niej pełne zaufanie i jej nie zmieniam :).
O powyższych lekarzach nic Ci nie powiem bo nie znam ich zupełnie, wiem tylko że te nazwiska były wspominane wcześniej. Jakby co to poczytaj znanylekarz.pl bo tam napewno znajdziesz opinie
;-).

Ogólnie to słyszałam ze w Żeromskim bardzo dobrze zajmują się pacjentkami i bez swoich lekarzy prowadzących :)

Dziękuję Kochane! skoro tak mówicie to nie będę się skupiać na lekarzach z Żeromskiego, a lekarza i tak muszę zmienić, nie mam zaufania niestety, bagatelizuje moje pytania o wyniki, które nie są w normie. Nie mam nawet telefonu do niego w razie W, a już raz miałam trochę nieprzyjemną sytuację w ciąży związaną z krwawienim. Czułabym się pewniej gdybym choć mogła zadzwonić.
Dziękuję Wam za odpowiedzi, fajnie widzieć jak się wszystkie wzajemnie wspieracie :) Myślę, że dołącze do tego forum na stałe :) Buaziaki !:-)

Margosia, myślę, że najsensowniej ok 35 tc zrobić te badania. Grupa krwi może być wcześniej, chyba że masz rh -, to też w 3 trymestrze przeciwciala. po 34 tc GBS, i od 37 tygodnia mozna zapisywac sie na ktg do poradni.
prócz tych badan które sa na stronie (wyniki badań: grupa krwi, HBS, OWA, GBS (oryginały).) dobrze zabrać ze soba ostatni wynik morfologii, badania ogolnego moczu, usg koniecznie z 3 trymestru ciąży. Noi są jeszcze pytania przy rejestracji do porodu o to kiedy poczulas ruchy dziecka pierwsze, oraz kiedy obnizyl sie brzuszek. Wiec obserwujcie to Dziewczyny :)
I jeśli chodzi o koszule do porodu to wezcie jedna jakas stara nawet do porodu, a przynajmniej 2 potem do karmienia.
O podpaskach mowily zeby wziac 4 opakowania, albo 2 i potem dokupic ewentualnie w aptece.
I generalnie do porodu trzeba miec skurcze co 5 minut trwajace przynajmniej 20 sekund, jak sa rzadsze to sie trafia na patologie :p

Dziewczyny jeszcze jedno, ktoś pytał wcześniej o golenie i lewatywe. Jeśli chodzi o golenie to wykonuja je tylko jak maja podejrzenie naciecia krocza, czyli np. jak byly jakies stany zapalne czy infekcje to wtedy na 100% beda pekniecia, i zeby tego uniknac nacinaja krocze.
A co do lewatywy to organizm się przed porodem sam oczyszcza - mogą wystąpić wymioty i biegunka, to pierwsze oznaki zbliżającego sie porodu. Więc standardowo nie wykonują lewatywy ani przy cc, ani przy sn. Ale jeśli któraś miewa problemy z zaparciami, czy jedyne o czym mysli to ze zrobi kupe przy porodzie na oczach meza, to polecaja kupic i przed porodem zrobia.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
wesolutka :)

Dziękujemy za cenne informacje :)
Wszystkie już sobie zapisałam na pulpicie, żeby później niczego nie przegapić :)

Ja rodze w czerwcu i jak sobie pomysle o tych grubaśnych podpachach plus majtkach siatkowych, to ja nie wiem jak ja odparzen na tylku sie nie nabawie :| przeraza mnie to troche. Takie solidniejsze krwawienie to ile mniejwiecej trwa jeszcze po porodzie?
generalnie to do 6 tygodni, tak intensywnie to ze 2-3
ja niestety ostatnio nabawiłam się zakrzepów w żylakach i musiałam brać w trakcie połogu zastrzyki przeciwzakrzepowe co wydłużyło intensywne krwawienia do 5 tygodni a nie intensywne to już nawet nie pamiętam... ale strasznie długo :-(

Dziewczyny jeszcze jedno, ktoś pytał wcześniej o golenie i lewatywe. Jeśli chodzi o golenie to wykonuja je tylko jak maja podejrzenie naciecia krocza, czyli np. jak byly jakies stany zapalne czy infekcje to wtedy na 100% beda pekniecia, i zeby tego uniknac nacinaja krocze.
A co do lewatywy to organizm się przed porodem sam oczyszcza - mogą wystąpić wymioty i biegunka, to pierwsze oznaki zbliżającego sie porodu. Więc standardowo nie wykonują lewatywy ani przy cc, ani przy sn. Ale jeśli któraś miewa problemy z zaparciami, czy jedyne o czym mysli to ze zrobi kupe przy porodzie na oczach meza, to polecaja kupic i przed porodem zrobia.

ja się ogoliłam na zero na 4 dni przed terminem i na drugi dzień akurat się zaczął poród-bez włosków łatwiej utrzymać higienę przy ciągłym krwawieniu... już sama krew jest kłopotliwa a jakby się jeszcze gdzieś miała przyklejać... same wiecie

Wesolutka dzięki za info :) strasznie dużo jak na pierwsze zajęcia :-D

My po wizycie :-) szyjka się skraca ale powoli więc jest ok :-) wyniki w normie, Mała też waży 2kg :-)

Wesolutka dzięki za info :) strasznie dużo jak na pierwsze zajęcia :-D

My po wizycie :-) szyjka się skraca ale powoli więc jest ok :-) wyniki w normie, Mała też waży 2kg :-)

Brawa za wieści :))

Mnie golenie trochę niepokoi, bo używam kremu do depilacji i jest super wszystko ładnie gładko itp. ale na krótko... a potem, żeby go znów użyć trzeba trochę odczekać, aż włoski odrosną bo na takie króciutkie to nie działa...
A po maszynce zostają okropne chrostki;/
No a ciężko się wstrzelić, żeby trafić tak idealnie;p
Jak Wy robicie żeby było dobrze?

reklama
Do góry