Cześć dziewczyny;-)
Musiałm troszkę nadrobić, żeby być na bieżąco.
Moje doświadczenie też nie najświeższe, bo to już prawie cztery lata, ale...
Podpaski miałam swoje i niektórzy lekarze narzekali, że za małe i powinny być podkłady poporodowe a nie podpaski bo coś tam coś tam i w ogóle. A ja miałam cesarkę, po której bardzo ładnie mnie posprzątali i nie krwawiłam jakoś strasznie, wystarczały mi duże podpaski, zupełnie nie wiem co stanowiło dla nich problem.
Z majtkami też się czepiali, z tym, że ja miałam takie fizelinowe, jednorazówki i cały czas słyszałam że mają być siatkowe, bo krocze w takich nie oddycha (swoją droga jak ma oddychać, jak zatkane podkładem poporodowym?). Tym razem chyba spróbuję ze zwykłymi bawełnianymi, albo jeszcze lepiej Martuska ty spróbuj i daj znać jak poszło;-).
Spróbuje i dam znać
Pewnie jakieś te podkłady będę musiała zabrać, żeby w razie draki mieć. Dawniej pamiętam, że dawał szpital a teraz juz kążą kupować.
Co do majteczek siatkowych, to ja przyznam, że kupiłam sobie zwykłe majtki bawełniane w tesco za grosze, które jak się pobrudzą będę mogła wyrzucić. Nie pobrudziły się i miałam je jeszcze po urodzeniu córeczki. Potem się rozciągły i poszły w kosz. Podpaski lubię takie cienkie, bo są tak samo chłonne a nic mnie tak nie wkurza jak chodzenie z grubą podpachą, która odstaje na tyłku. Ja wiem, że to szpital i sytacja wyjątkowa, ale mimo wszystko jak wystarczą mi te nocne podpaski to będę szczęśliwa.
Ja miałam to szczesc, że krocze nie cięte więc nic mnie nie bolało i mam nadzieję, że teraz tez sie tak uda.
oczekujaca trzymam kciuki obyście jak najdłużej wytrzymali w dwupaku :-)
ja mam wizytę jutro lub w środę (zależy jak się zbiorę) i też się martwię bo już 3tyg temu mówił mi że za szybko szyjka się skraca :-(
Margosia ale Ty masz termin na czerwiec ?! mamusie dzieci urodzonych po 17 marca będą miały taką możliwość.
Co do spania to ja też słyszałam że najlepiej na początku w rożku bo dziecku przypomina to brzuszek :-) śpiworek to dla większego żeby się nie wykopał i nie było za zimno :-)
Ja właśnie jestem tą która termin ma na 20 marca i ciekawe, czy sie załapię na to roczne macierzyńskie. Szczerze to się nie nastawiam, bo u mnie dzieciaczki wychodziły zawsze ciut wcześniej więc tym razem synuś musiałby się wstrzymać do tego 18 chociaż
Co do rożków to u mnie dwójka w rożkach spała. Te śpiworki lepsze jak dla mnie dla starszaczków, bo są z reguły na szelkach i mnie się wydaje, że jak dziecko ma całe ręce odkryte od ramion do dłoni to mu chłodno będzie, a w nocy zawsze troszke chłodniej powinno być w pokoju więc ja tam wolę w rożek opatulić i kocykiem zawsze można dokryć do pasa. Plus włąsnie dzieci lubią być trochę ściśnięte, bo czuja się bezpieczniej.
Oczekująca, a w którym tygodniu jesteś, bo suwaczka brak u Ciebie. Po fenoterolu to czesto gęsto szyjka tak się lubi przyblokować, że nawet po odstawieniu dziewczyny samodzielnie nie mogą urodzić. Często przenoszą, albo mają prod wywoływany, ale zobaczysz jak to będzie u Ciebie
Dzięki dziewczyny za info na temat tych majt i podkładów. Dalej nei wiem jak "stare" mogą być te badania 6 tyg? Tak jest zdaje się w Siemieradzkim. Może wszędzie tak samo?