reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poród w Żeromskim

Oczekujaca jeśli mogę spytać to co się dzieje :)

Mam miekka i krotka szyjke i duuuuzo skurczy wiec od jakieggos czasu jestem na fenoterolu i konskiej dawce magnezu i razem z lekarzem mamy nadzieje ze to pomoze dotrwac do 37 tc. Wtedy bede odstawiac leki i konsekwencja moze byc porod natychmiastowy.

Co do podpasek to ja kupilam 3 paczki ale to dlatego ze wiem ze ja nawet jak mam okres to co chwilka je zmieniam bo nie lubie bardzo za dlugo czekac:p

reklama
white ordchid to jak tylko trafimy na te zajecia, bo ja w ogole nie znam szpitala to milo mi bedzie Cie poznac :D:D Nawet nie wiedzialam ze jest osobne wejscie na oddzial ginekologiczno - polozniczy ;-)
Dziewczyny jasne, że się podzielę informacjami, tymbardziej, że mam masę pytań bo kompletuje wyprawkę. Łącznie zod wczoraj nurtujacym mnie pytaniem czy dziecko śpi pod kocem, w rozku, spiworku itp. :szok:

A tutaj ciekawostka. Malutka podczas cesarki chwyciła lekarza za palec :)
Powitała lekarza, zanim się urodziła - Wideo w Onet
Zobacz załącznik 528094

Dziewczyny a orientowałyście się już czy do becikowego dochód liczy się na 2 czy na 3 osoby? Tzn. z narodzonym dzieckiem czy bez niego???

wesolutka85 dziecko śpi w czym chcesz...może być rożek póki malutkie chociaż niektórzy twierdzą że to może powodować problemy z bioderkami - tak słyszałam od kilku osób.
Śpiworek jest o tyle fajny że dziecko się nie rozkopie w nocy i nie zmarznie...
ja kupiłam rożek i mam kołderkę taką dłuższą żeby móc ją opatulić materacyk i dziecko się nie rozkopało.

Dziewczyny a orientowałyście się już czy do becikowego dochód liczy się na 2 czy na 3 osoby? Tzn. z narodzonym dzieckiem czy bez niego???

Z tego co wiem, to liczy się na tyle na ile w danym momencie jest osób na utrzymaniu, czyli włącznie z dzidziusiem :) Nie dowiadywałam się super dokładnie, bo u mnie nawet dzieląc na 2 się mieścimy :/ najlepiej zadzwonić do MOPS.
Natomiast z tego co wyczytałam, nie będzie już tak łatwo dostać becikowego od Miasta Krakowa.
Wprowadzili kryterium dochodowe 850zł (netto) na osobę, a w dodatku należy udokumentować, że na rok przed urodzeniem dziecka rodzice mieszkają w Krakowie :( Kiedyś wystarczyło,że tylko jeden rodzic był zameldowany...na tym szczególiku "popłynęłam" :(

Ostatnia edycja:
Co do becikowego .. czy wazna jest data złożenia podania czy data urodzenia dziecka .. mam nadzieje ze to drugie
a co dochodu to 1900 złoty netto czy brutto .. jak brutto to będę kląć

Z tego co wiem, to liczy się na tyle na ile w danym momencie jest osób na utrzymaniu, czyli włącznie z dzidziusiem :) Nie dowiadywałam się super dokładnie, bo u mnie nawet dzieląc na 2 się mieścimy :/ najlepiej zadzwonić do MOPS.
Natomiast z tego co wyczytałam, nie będzie już tak łatwo dostać becikowego od Miasta Krakowa.
Wprowadzili kryterium dochodowe 850zł (netto) na osobę, a w dodatku należy udokumentować, że na rok przed urodzeniem dziecka rodzice mieszkają w Krakowie :( Kiedyś wystarczyło,że tylko jeden rodzic był zameldowany...na tym szczególiku "popłynęłam" :(

Czytałam opis teraz o becikowym w krakowie
NIe ma nic o zameldowaniu cały czas posługują się terminem miejsce zamieszkania

ale oboje rodziców czy dalej wystarczy jedno?
Bo u nas tylko Tż mieszkał przez cały rok- ja tylko 9 miesięcy...

Jak każą podzielić na 3 to my się załapiemy z 850złl, a jeżeli dziecka nie wezmą pod uwagę to nie...

A to 1900 od państwowego becikowego to netto...

Wiem też, że wcześniej dziecko nie musiało mieć meldunku w gminie Kraków a teraz jest to obowiązkowe (dużo studentek tu rodziło i dostawało becikowe a teraz chcą to ukrócić)

white ordchid to jak tylko trafimy na te zajecia, bo ja w ogole nie znam szpitala to milo mi bedzie Cie poznac :D:D Nawet nie wiedzialam ze jest osobne wejscie na oddzial ginekologiczno - polozniczy ;-)
Dziewczyny jasne, że się podzielę informacjami, tymbardziej, że mam masę pytań bo kompletuje wyprawkę. Łącznie zod wczoraj nurtujacym mnie pytaniem czy dziecko śpi pod kocem, w rozku, spiworku itp. :szok:

haha ja tez kompletnie nie znam szpitala :-) ostatnim razem jak w nim bylam to sie zgubilam :-D:zawstydzona/y:
to jest osobne wejscie??:eek: dobrze wiedziec :-)
ja dzwonilam w piatek potwierdzic, ze zaczynamy w poniedzialek i mila pani powiedziala mi, ze przy wejsciu na ginekologie jakis pan windowy bedzie nas zwozil na dol... chyba wybierzemy sie tam z mezem wczesniej zeby w ogole tej ginekologii poszukac :-D

ja wlasnie wstrzymywalam sie na razie z kupowaniem takich rzeczy pielegnacyjno-karmieniowo-szpitalnych, bo jestem bardzo ciekawa jakich cennych rad nam udziela ;) to moje pierwsze dziecko, wiec jestem kompletnie zielona :-p bede siedziec z zeszytem i pilnie notowac :-D

co do spania to ja na poczatek przewiduje spanie w rozku, bo podobno noworodki lubia byc scisniete (rozek jakby co moge rozlozyc do malej kolderki), a jak z rozka wyrosnie to przewiduje spiworki do spania ;) kocykow raczej tylko do wozka bede uzywac.

reklama
Nasze będzie spać w śpiworku, ponieważ Dziadkowie w swojej radości i nieograniczonej miłości do pierwszego/pierwszej wnuczka/i już zainwestowali:-)
Musze ich trochę pohamować:-D

Do góry