reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poród w Żeromskim

Czytałam opis teraz o becikowym w krakowie
NIe ma nic o zameldowaniu cały czas posługują się terminem miejsce zamieszkania

ale oboje rodziców czy dalej wystarczy jedno?
Bo u nas tylko Tż mieszkał przez cały rok- ja tylko 9 miesięcy...

Jak każą podzielić na 3 to my się załapiemy z 850złl, a jeżeli dziecka nie wezmą pod uwagę to nie...

Jutro będę miała chwile czasu w pracy to obdzwonię gdzie trzeba i wszystkiego się dowiem :D Jakby na to nie patrzeć 1000zł zawsze się na dzidziusia przyda :D

reklama
co do państwowego to 1900 na os netto
a u nas w mieście 850 na os netto
ale jakie będą jeszcze kryteria to się okaże ... bo co chwilę coś wymyślają
Dziewczyny jestem taka zła na nich o ten macierzyński że dzieci urodzone w I kwartale i ich matki są poszkodowane ... bo ja chętnie wzięłabym ten roczny i 80% wynagrodzenia bo tak wychodzi że ja muszę Moją Kruszynkę zostawić pod koniec roku i wrócić do pracy :-( ale z kim to nie wiem bo wiadomo jak ze żłobkami ;/

Ciekawa jestem jak tam nasza Ania z Jagódką :-)

oczekujaca trzymam kciuki obyście jak najdłużej wytrzymali w dwupaku :-)
ja mam wizytę jutro lub w środę (zależy jak się zbiorę) i też się martwię bo już 3tyg temu mówił mi że za szybko szyjka się skraca :-(

Margosia ale Ty masz termin na czerwiec ?! mamusie dzieci urodzonych po 17 marca będą miały taką możliwość.

Co do spania to ja też słyszałam że najlepiej na początku w rożku bo dziecku przypomina to brzuszek :-) śpiworek to dla większego żeby się nie wykopał i nie było za zimno :-)

Tak na czerwiem:tak:

Ostatnio znajoma dzwoniła do ZUS-u i jej tam baba powiedziała, że obejmie tylko te co rodzą we wrześniu...
Mówię, że mają taki bałagan, że sami nic nie wiedzą ;/

to napisz co się dowiesz .. my bedziemy załatwiac w tym tygodniu więc będe wiedzieć co i jak. Ważne jeżeli gdzieś jest napisane adres zamieszkania to nie ma nic do rzeczy zameldowanie ... mój mąż jest oficjalnie bezdomny (brak adresu w dowodzie) ja jestem zameldowana w lubelskim, i zawsze jak cokolwiek chcemy zalatwić w krakowie w urzędach pojawiają sie problemy .. ale wystarczy tylko znaleść rozporządzenie gdzie jest napisane adres zamieszkania + umowa o pracę + umowa wynajmu mieszkania i troche pokrzyczec na urzędników i da się załatwić większość rzeczy mam nadzieje , że będzie tak z becikowym

Tak, masz w zupełności rację, że wystarczy papier potwierdzający zamieszkanie typu umowa o prace, umowa najmu...niestety, mnie nie dotyczy nic z powyższych :( jakoś nam się nie śpieszyło żeby mnie meldować chociażby czasowo, teraz jestem na siebie zła :growl: Pracuję w innym mieście a mieszkanie jest męża, nie musiałam wynajmować...jednym słowem żadnego potwierdzenia zamieszkania.
Jak się jutro wszystkiego dowiem to szczegółowo napiszę bo strasznie nabałaganili w tym obostrzeniach!

Bardzo mi przykro, że roczne macierzyńskie dykryminuje kobiety rodzące w pierwszym kwartale, to naprawdę niesprawiedliwe! Myślę, że powinni to byli zastosować od 1 stycznia i koniec. Naprawdę, mam nadzieję, że się jeszcze opamiętają.

Koleżanka jak rodziła studiując w Krakowie to zanosiła umowę wynajmu mieszkania ale spisaną taka między nimi a właścicielką- nie zarejestrowaną w żadnym urzędzie skarbowym czy czymś takim- generalnie nielegalną...
Więc może wystarczy jakby mąż taką wystawił?

Ale właśnie wtedy (tylko to było już parę lat) wystarczyło jedno z rodziców- i u nas byłoby fajnie bo Tż od urodzenia zameldowany/zamieszkały w Krk :))

Girin ostatnio słyszałam że jeden z posłów/osłów stwierdził że ktoś musi być poszkodowany bo oni nie mają tyle kasy by objąć wszystkich tym programem ...:wściekła/y:

reklama
Do góry