reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród w Żeromskim

Czytałam opis teraz o becikowym w krakowie
NIe ma nic o zameldowaniu cały czas posługują się terminem miejsce zamieszkania

ale oboje rodziców czy dalej wystarczy jedno?
Bo u nas tylko Tż mieszkał przez cały rok- ja tylko 9 miesięcy...

Jak każą podzielić na 3 to my się załapiemy z 850złl, a jeżeli dziecka nie wezmą pod uwagę to nie...

Jutro będę miała chwile czasu w pracy to obdzwonię gdzie trzeba i wszystkiego się dowiem :D Jakby na to nie patrzeć 1000zł zawsze się na dzidziusia przyda :D

reklama
co do państwowego to 1900 na os netto
a u nas w mieście 850 na os netto
ale jakie będą jeszcze kryteria to się okaże ... bo co chwilę coś wymyślają
Dziewczyny jestem taka zła na nich o ten macierzyński że dzieci urodzone w I kwartale i ich matki są poszkodowane ... bo ja chętnie wzięłabym ten roczny i 80% wynagrodzenia bo tak wychodzi że ja muszę Moją Kruszynkę zostawić pod koniec roku i wrócić do pracy :-( ale z kim to nie wiem bo wiadomo jak ze żłobkami ;/

Ciekawa jestem jak tam nasza Ania z Jagódką :-)

oczekujaca trzymam kciuki obyście jak najdłużej wytrzymali w dwupaku :-)
ja mam wizytę jutro lub w środę (zależy jak się zbiorę) i też się martwię bo już 3tyg temu mówił mi że za szybko szyjka się skraca :-(

Margosia ale Ty masz termin na czerwiec ?! mamusie dzieci urodzonych po 17 marca będą miały taką możliwość.

Co do spania to ja też słyszałam że najlepiej na początku w rożku bo dziecku przypomina to brzuszek :-) śpiworek to dla większego żeby się nie wykopał i nie było za zimno :-)

Tak na czerwiem:tak:

Ostatnio znajoma dzwoniła do ZUS-u i jej tam baba powiedziała, że obejmie tylko te co rodzą we wrześniu...
Mówię, że mają taki bałagan, że sami nic nie wiedzą ;/

to napisz co się dowiesz .. my bedziemy załatwiac w tym tygodniu więc będe wiedzieć co i jak. Ważne jeżeli gdzieś jest napisane adres zamieszkania to nie ma nic do rzeczy zameldowanie ... mój mąż jest oficjalnie bezdomny (brak adresu w dowodzie) ja jestem zameldowana w lubelskim, i zawsze jak cokolwiek chcemy zalatwić w krakowie w urzędach pojawiają sie problemy .. ale wystarczy tylko znaleść rozporządzenie gdzie jest napisane adres zamieszkania + umowa o pracę + umowa wynajmu mieszkania i troche pokrzyczec na urzędników i da się załatwić większość rzeczy mam nadzieje , że będzie tak z becikowym

Tak, masz w zupełności rację, że wystarczy papier potwierdzający zamieszkanie typu umowa o prace, umowa najmu...niestety, mnie nie dotyczy nic z powyższych :( jakoś nam się nie śpieszyło żeby mnie meldować chociażby czasowo, teraz jestem na siebie zła :growl: Pracuję w innym mieście a mieszkanie jest męża, nie musiałam wynajmować...jednym słowem żadnego potwierdzenia zamieszkania.
Jak się jutro wszystkiego dowiem to szczegółowo napiszę bo strasznie nabałaganili w tym obostrzeniach!

Bardzo mi przykro, że roczne macierzyńskie dykryminuje kobiety rodzące w pierwszym kwartale, to naprawdę niesprawiedliwe! Myślę, że powinni to byli zastosować od 1 stycznia i koniec. Naprawdę, mam nadzieję, że się jeszcze opamiętają.

Koleżanka jak rodziła studiując w Krakowie to zanosiła umowę wynajmu mieszkania ale spisaną taka między nimi a właścicielką- nie zarejestrowaną w żadnym urzędzie skarbowym czy czymś takim- generalnie nielegalną...
Więc może wystarczy jakby mąż taką wystawił?

Ale właśnie wtedy (tylko to było już parę lat) wystarczyło jedno z rodziców- i u nas byłoby fajnie bo Tż od urodzenia zameldowany/zamieszkały w Krk :))

Girin ostatnio słyszałam że jeden z posłów/osłów stwierdził że ktoś musi być poszkodowany bo oni nie mają tyle kasy by objąć wszystkich tym programem ...:wściekła/y:

reklama
Do góry