reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poród w Żeromskim

Ja następne USG będę mieć dopiero 5 lutego lub tydzień później i też muszę wytrzymać :D
I też mam skończony 16 t ale jeszcze nic nie czuje:( Więc cierpliwie czekam :)
A kiedy czuć najczęściej te pierwsze ruchy? Tak pod wieczór?? Jak już się leży w łóżku?:)
Bo ja się kładę na boku i jeszcze głaskam brzuch łapką ale nic nie poczułam takiego co by mogło Malucha przypominać :)

reklama
Aisha_2012 - ja robiłam USG na Dietla u dr Łukasz Piotrowskiego. Z wizyt byłam bardzo zadowolona, bardzo skrupulatnie wszystko sprawdzał, na bieżąco informując w trakcie badanie co w danej chwili sprawdza. Nasz synek urodził się zdrowy i silny. Polecałam tego lekarza koleżance mojej mamy i wiem, że ten lekarz wykrył u dziecka jakąś wadę nerki, której nie widział lekarz, o którego chodziła na wizyty.

margosia ja poczulam pierwsze ruchy w 17 tyg.takie delikatne pukania:)teraz to chce mi brzuch rozwalic:-D
mysle nad porodem w zeromskim.mam cukrzyce ale nie taka duza. jak myslicie nie bedzie z tym problemu?

Hej dziewczyny! Też składam życzenia noworoczne troszkę spóżnione. Samych radosnych dni w tym 2013 roku i patrzmy wszystkie na tą jasną stronę życia. Niech nieprzespane nocki zostaną nam jak najszybciej wynagrodzone;-) Zdrowych dzieciaczków i kochających mężów:tak:

Elak ja już dawno przeczytałam Twój opis porodu i dzięki za niego, wcale nie nudny, wręcz czekałam na każdy kolejny etap jak w dobrej książce. Przykre jednak, że musiałaś się tak wycierpieć.

Skleciłam posta jakiś tydzień temu i trafiło go zanim wysłałam więc jakoś ciężko było mi znowu napisać.

U mnie leci ciąża stasznie szybko ale to już trzecia więc to pewnei normalne. Jestem zdecydowana na poród w Zeromskim. Teaż myślałałam poważnie o Ujastku ale za dużo się naczytałamnegatywnych opinii na forum "ujastkowym", a tam skłąniał mnie głownie poród do wody (który nigdzie nie jest możliwy ostatecznie) a Zeromski tchnie naturalnościa i dogodnością "pozycyjną" w trakcie porodu a to jest to na czym mi zależy najbardziej.
Dzięki więc za wszystkie wiadomości.

Dziewczyny czy z badań do porodu wystaczy mieć oryginały tylko tych wymienionych na ich stronie ( OWA, Hbs, GBS, grupa krwi)? Jak świeże muszą być te badania tzn z ilu ostatnich tygodni?
Jestem też ciekawa jak to jest z podpaskami i bielizną. Mają niby wypisane co ale jak wezmę swoje podpaski i normalne bawełniane majteczki, a nie jakieś siatkowe/poporodowe to nikt się nie przyczepi?
Czy po porodzie jak idzie wizyta to oglądają krocze i zakazują ubierania majtek? (Tak robili z 10 lat temu jak miałam tam praktyki) Będę wdzięczna za info, jako, że ja choć należę do personelu medycznego i miałam praktyki na położnictwie to jednak nei rodziłam w polskich warunkach jeszcze i mam inne doświadeczenia:-p

Co do ruchów to przy każdej kolejnej ciąży czuje się je chyba wcześniej. Ja Przy Alku ok 18 tyg, przy Marysi 16-17 tyd a teraz to 15-16 tyd. Mam nadzieję, że to nie warunkuje odpowiednio wcześniejszych porodów tak jak niektórzy sugerują:-p Alek był 3 dni przed teminem Marysia 2 tyg przed. Zobaczymy;-)

Ja mam wyznaczony na razie jeden termin wg om i dziś mi gin powiedziała, że przy ustalaniu drugiego terminu bierze też pod uwagę to kiedy poczuję ruchy? więc może jest coś w tym co piszesz????

A kiedy czuć najczęściej te pierwsze ruchy? Tak pod wieczór?? Jak już się leży w łóżku?:)
Bo ja się kładę na boku i jeszcze głaskam brzuch łapką ale nic nie poczułam takiego co by mogło Malucha przypominać :)
U mnie raczej nie ma reguły. Ruchy sa o zupełnie różnych porach. Narazie sa takie bardzo delikatne jakby ktos mnie łaskotał od środka, cos jakby mnie dotykały skrzydełka motyla ;). Czekam na takie kopniaczki ktore bedzie można juz poczuć przykładając rekę do brzuszka :)
Najbardziej to chyba wyczekuje kopniaczków mój mąż, ktory poki co ani brzucha nie widzi ani kopniaczków nie czuje, biedaczek :(

reklama
Dziewczyny, mam pytanie do starszych stażem ciążowym ;), nie bardzo zwiazane z porodem w Żeromskim, no ale... kiedy najlepiej zrobic tzn genetyczne usg połówkowe?

Jestem umówiona dokładnie na 19 tydzien i zastanawiam sie czy aby nie za wczesnie. Niby na stronie u gr Wiecheć wyczytałam ze najlepiej robić miedzy skończonym 18 a 20 tygodniem, ale na innch stronach z kolei piszą ze lepiej po 20-21 tygodniu. Teraz zgłupiałam i nie wiem czy dzwonić i przekładać wizyte czy zostawić tak jak jest.
Jak wam się wydaje?

Do góry