reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Porod w szpitalu Ujastek

:)

Ad. nacięcie... Przy pierwszym porodzie byłam nacięta (NIE BÓJCIE SIĘ TEGO! NIE BOLI!) bo córka miała obwód główki 36cm i nie mogłam jej wyprzeć bez nacięcia (wtedy rodziłam w Żeromskim, położna przed nacięciem zapytała mnie o zgodę) Teraz trochę pękłam sama, ale to pęknięcie I st. już się w zasadzie zagoiło, od pierwszego dnia bez problemu siedzę na pupie :tak: Mój mały ważył 3250g, obwód główki 34cm.

Tez bym powiedziala, aby nie bac się ewentualnego naciecia ;-) No bo w trakcie porodu to już się nie czuje tam na dole jako jakiś dyskonfort ;-)

Natomiast obwód główki na 36cm nie musi byc wskazaniem do nacinania. Maciek mial taka główkę a rodzilam go bez nacięcia (w Żeromskim), z malym pęknieciem i skończylo sie na jednym szwie ktorego zszycia nawet nie poczulam :tak: Chlopak był spory bo 57cm i 3800g, wiec da sie rade rodzic bez cięcia i wiekszego malucha :tak:
W zasadzie on ze mnie dość łatwo wyskoczyl....

Teraz tez szykuje mi sie duzy synek i wierze ze obejdzie sie bezproblemowo :tak:

moon light
dzieki za info o znieczuleniu.
Tez planuje prysznice w formie znieczulacza :-) jesli mozna tak napisac i tak wlasnie pomyslalam ze te prysznice moga eliminowac uzycie aparatu TENS :sorry: No zobacze na zywo jak tam bedzie to wygladac i co mi zaproponuja polozne :tak:

A jesli jest tu jakas mama ktora rodzila z uzyciem aparatu TENS i ma jakies uwagi na jego temat to prosze o opinie. Bede wdzieczna :tak:

reklama
Nimfii zgadzam się, że obwód głowy 36cm nie jest wskazaniem do nacięcia. Tu chodzi o elastyczność tkanek, w moim przypadku nie było innej możliwości, bo nie mogłam jej wyprzeć bez nacinania (pewnie by się w końcu udało, ale jakim kosztem?) Położna długo próbowała masując, ale nie dało rady. Dlatego (mimo programu ochrony krocza w Żeromskim) zapytała czy może naciąć. PO nacięciu urodziłam w następnym skurczu. Teraz nie było tego problemu. II poród, mniejsza główka itd.

Oczywiście, że w Ujastku stosują szwy rozpuszczalne! A gdzie indziej nie??? (w Żeromskim też rozp.)

pewnie ze rozpuszczalne :p inaczej pewnie do teraz bym z nimichodzila bo bym sie nie dała dotknąc hihi :-)

rodzilam przez wywoływanie balonik..z oxy i bez zadnego znieczulacza...było fajnie :-) 11 godzin ale dalismy z mezem rade:rofl2: oczywiscie mielismy prwatna opieke bo inaczej bym zacisnella nogi i powiedziala ze nie rodze heh:rofl2:

ale wszystkie tam panie sa mile wiec nie ma sie co bac ;-)

Witam!
Dzisiaj byłam 1 raz na KTG. Byłam umówiona na 12, warto za 1 razem przyjechać jakieś 15-20 min wcześniej bo w szklanej recepcji trzeba założyć kartę, pokazać dowód ubezpieczenia i dowód osobisty-to chwilkę trwa a jak jeszcze ktoś czeka przed nami to czas ucieka :) Ja się oczywiście spóźniłam i potem musiałam chwilkę poczekać na swoją kolej.
Z wypełnioną kartą dreptamy do części B budynku gabinet 4, wbijamy się do miłej pielęgniarki i albo hop na łóżko albo chwilę czekamy. Badanie trwa jakieś 30 minut, w trakcie badania kiedy poczujemy ruch dziecka naciskamy guziczek.
Po wszystkim bierzemy wydruk i idziemy do lekarza który tuż obok w gabinecie siedzi i interpretuje wynik.
Na kolejne badanie umawiamy się już u tej pielęgniarki która robiła badanie i następnym razem od razu do niej idziemy.
Wszystko odbyło sie bardzo sprawnie :) Oby tak dalej

moon light wiem wlasnie ze chodzi o elatycznosc skóry :tak: ponoc szerokosc miednicy tez ma jakis wypływ na to, czy konieczne bedzie naciecie czy nie.... I zapewne wiele innych czynnikow :tak:
Tak czy inaczej nie balabym sie nacinania przy drugim porodzie jesli byloby konieczne. Dlatego tez chce dodac otuchy tym dziewczynom ktore boja sie nacinania :tak:
Lepiej naciąc niż męczyć sie nie wiadomo ile czasu z parciem, badz pęknąć.

Katerinka - ja nie miałam nigdy robionego tego badania... żadnych guziczków przy ruchu dziecka nie naciskałam. Czy zrobienie tego badania jest obowiązkowe do Ujastka, czy jak?

KTG nie jest narzucane przez szpital. Podczas mojej ostatniej wizyty u ginekologa (z innego szpitala) dostałam zalecenie żeby około 38 tygodnia je wykonać-gdzie chcę. Mogłam jechać też do szpitala mojego gina, ale wolałam już na Ujastek pojechać przyzwyczajać się do atmosfery :) Jak dotąd coraz bardziej mi się tam podoba.
Jeżeli miałaś kiedyś robione EKG (serce) to wygląda podobnie.

Ostatnia edycja:
to chyba zalezy od lekarza prowadzącego z tym ktg. znam dziewczyny, które dopiero przed porodem miały robione ktg w szpitalach właśnie. ja jestem w 37 tygodniu i moja Pani doktor, mimo że jak mnie umawia na nastepne wizyty to nie wierzy, że mnie jeszcze zobaczy, bo z każdym razem mówi że zaraz urodzę, nic nie wspominała o tym badaniu. a w gabinecie wiem, że wykonują. prosiła,żebym miała wymagane badania do szpitala- morfologię, glukozę, mocz, układ krzepnięcia, elektrolity, wymaz na paciorkowce i tyle

Nie kumam... KTG jest narzucane, ale przez jaki szpital? Wydaje mi się, że u mojego gina nie ma takiego sprzętu... więc - bez tego badania mogę spokojnie jechać rodzić na Ujastek? (o KTG nic na ich stronce www nie pisze):eek:

reklama
Witam!:-)
Mam pytanie do dziewczyn, które ostatnio rodziły siłami natury na Ujastku, a miały podawane znieczulenie ZOP. Czy trzeba od razu poinformować lekarza, ze jest się chętnym na znieczulenie? (wiadomo, ze potrzebny jest do tego anestezjolog, a teraz przy takim obłożeniu w szpitalu może być pewnie z tym różnie). Ponadto czy w momencie założenia cewnika i kroplówki można poruszać się po sali czy trzeba ciągle leżeć? Aa... i jeszcze mam pytanie takie bardziej techniczne ;-) czy dają wtedy koszulę szpitalną, czy trzeba mieć swoją? Ja mam na poród przygotowany męski duży podkoszulek, ale nie wiem czy to będzie wygodne.

Do góry