reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród w Holandii 2011

Astrid, widzisz, wcale nie giniecie z glodu i macie sie dobrze. Majka sie urodzi to tez co kwartal jakas kaska bedzie wpadac. Ja sie troche smieje, ze to takie polskie becikowe, tyle ze co kwartal. Napisalam Ci prv :)

Ja wczoraj troche czytalam na temat kinderbijslag i kinderbonbudget i do tej pory nie wiem co to jest to drugie, czy ktos mi moze wytlumaczyc z tych bardziej zorientowanych ?

reklama
No widze ze znow pozytywne nastroje wrocily:-) tak tzrymac ,wystarczy ze czasem ja mam jakies czarne dni to jeszcze jak byscie wy tak zaczely to by byla masakra .Mi maz w ciazy powiedzial zebym nie czytala tych bzdur bo pozniej plakalam.

AYNI to pierwsze to dostaja wszyscy na dzieci a to drugie jak cie przyznaja to pierwsze to w zaleznosci od waszych dochodow dostajesz co miesiac ha ha :-D rozumiesz :-D pisalas ze podgladasz sobie filmiki z porodow jak chcesz to moge ci podrzucic fotki ,jak dla mnie smieszne ale troche fe. To drugie nie wszyscy dostaja tylko jak ma sie male dochody ale warunkiem jest ze mosisz miec przyznane to pierwsze.

http://www.e-holandia.info/zasilki/211-czym-jest-kindgebonden-budget-

info o kinderbonden budget.

Ostatnia edycja:
Ach nana dzieki, teraz juz rozumiem o co w tym chodzi, bylismy wczoraj na svb tam jest nawet wersja jezykowa polska (wow!) ale bardzo pobieznie napisane moze w 1 czy 2 zdaniach, wiec nie wiedzialam w ogole o co chodzi i z czym to sie je. Na dodatek dobrze, ze skontrolowalam wczoraj nasze dane na belastingu do zorgtoeslagu i huurtoeslagu i sie niezle zdziwilam bo belasting automatycznie przekalkulowal ze w 2012 roku zarobie ponad 20.000 rocznie i dodal nam z tego powodu cale 1 EUR do huurtoeslagu (zamiast wiecej) :wściekła/y:ciekawe jak, skoro nie pracuje i w 2012 juz napewno pracy nie podejme ... Od razu uknulam teorie spiskowa, ze chca mnie Holendrzy oszukac :D

Bardzo madrze prawicie dziewczeta :d

Niewiedza jest blogoslawienstwem ;)
Ja tak strasznie zaluje ze wiem tyle niepotrzebnych info...
Z tym paciorkowcem to mnie wlasnie na forum nastryszyly laski..sepsy,zapalenia pluc itp...
Zapytam jeszcze dla swietego spokoju lekarza i tyle :)

MADZIA no i moja Ksiezniczka ma dzisiaj dzien wygibasow..przez pepek malo nie wyjdzie..durak :d

Apropos wyprawki,ja w pierwszej ciazy mialam wiekszosc juz kolo 18tc. Ale to tylko dlatego ze bylismy w tym czasie w Egipcie,a tam super bawelna w cenie marzenie ;)
No i nie musze mowic co sie ze mna dzialo jak trzeba bylo to wszystko popakowac...:(
Teraz mialam mega opory. I pierwsze body kupilam chyba dopiero w 23-24tc...i to schowane gleboko do szafy...

AYNI, bo to co oni naliczaja jest prognozowane, na koniec roku rozliczeniowego albo masz nadplate,albo niedoplate ;)
My musielismy zwracac :(

MGD kurcze , oni w ogole sie nie domyslaja moich planow na 2012 , zrobilam sobie przerwe od pracy i nie zaplace krolowej niiiic! Ha! Ja juz ich tam odpowiednio skorygowalam, wpisalam tyle ile jeszcze zarobilam w styczniu i w lutym i finito, wiecej 'kokosow' juz nie zarobie :D tam mozna dowolnie samodzielnie korygowac i oni to dostosowywuja. Piekna sprawa. Powiesil dzis Mediozaur firanki w salonie i w sypialni ;] ach jaka ja sie czuje szczesliwa, z byle czego :tak:

Ja już mam większość ubranek ale to tylko dlatego że byliśmy w pl jakiś czas temu a w mojej rodzinie sporo dzieciaczków było które bawiłam a po nich też i troszkę ubranek się nazbierało, w sumie prawie całkiem nowe więc jedną część wyprawki chociaż mam z głowy. przyznam że moj mąż to sie tak średnio by nadawał do takich zakupów:-D A do pl więcej raczej nie pojedziemy więc zawsze to jakaś oszczędność :)

Jeśli chodzi o zorgtoeslag to wg mnie trzeba na to uważać bo oni właśnie z góry obliczają jakie średnie dochody bedzie się miało w przyszłym roku i wg tego wypłacają jakąś tam sume. Moja znajoma zawsze się cieszyła że spory zwrot jej obliczyli, miała tak chyba ponad 3 lata a potem większość musiała zwracać!! wyobrażacie sobie, jeśli ci jakaś kasa przychodzi w każdy mies to nie jest tam jakaś wielka suma ale tak po kilku latach to sie nazbiera, a oni do 5 lat wstecz mogą się upomnieć.
Mi z mężem księgowa obliczyła i tak jakieś symboliczne pieniążki, ale ja to wstrzymałam i żeby właśnie dopiero pod koniec roku wypłacili jeżeli rzeczywiście cokolwiek będzie nam przysługiwać.

Mala rzecz a cieszy :)

Bo oni tak glupio naliczaja,na podstawie roku poprzedniego.
Ja tez korygowalam ale telefonicznie..u cale szczescie musze zwrocic tylko za 3 miesiace, ale gdybym na losi czekala to mialabym pieeekna kwota do zaplacenia :)

A jakie zaslonki??
Ja jestem bezfirankowa ;) mam takie fajne rilety co to swiatlo przepuszczaja ale Ciebie nie widac przez nie (buahaha ale wytlumaczylam)

reklama
Do góry