reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród w Holandii 2011

Jeśli Combinatietest to jest to samo co test Papa w PL to też nie robiłam.A jeśli chodzi o jego wiarygodrośc to nie jest 100% i na dokładnym USG między 11 a 14 tyg ciąży można zauważycpewne ojawy wad genet.i wtedy i tak jeśli się chce miec pewnosc to trzeba zrobic amniopunkję, więc nie idziałam potrzeby robienia testu Papa.
Hej Igi!Cały czas się zastanawiam czy juś rodzisz czy jeszcze czekasz....niestety nie wiem co polecic Ci na te zapalenie,mogę tylko współczuc...;(

reklama
Jeszcze nadal chodzę w tzw. "dwupaku";-) hehe

Na ostatniej wizycie u pani położnej podpytywaliśmy kiedy przewiduje poród...bo termin mam na 10-16 września. Nie chciała wyrokować, ale powiedziała, że statystycznie najwięcej kobiet rodzi 10 dni po terminie, więc może mamy jeszcze troche czasu;-)

Dam znać, obiecuję;-) Jeszcze się dzielnie trzymamy, na razie spokój. W środę mam kolejną, rutynową wizytę u położnej. Brzuszek już coraz niżej, zdecydowanie lepiej się teraz oddycha i jest miejsce na cały obiad;-)

A ja mam jeszcze inne pytanko... czym planujecie się ściągać po porodzie, albo czym się ściągałyście? Jakieś specjalne bandaże, bielizna? Ja mam 2 ściągajace bandaże z kraampakket oraz takie większe majciochy obejmujące brzuszek. W Hemie widziałam podkoszulki dla kobiet z brzuszkiem, które chcą wcisnąć się w mniejszy rozmiar, to może też będzie pomocne. Co Wy na to? Od kiedy można zacząć się ściągać? ..bo wiem, że ćwiczyć na brzuszek można dopiero po 6 tygodniach od porodu.

Ostatnia edycja:
ja tez mysle o jakies bieliznie korygujacej bo 2 miesiace po porodzie moja sis ma slub i nie chce wygladac jak gruba krowa ;) tutaj jeszcze nie rozgladalam sie za taka bielizna, ale na allegro za to tego jest sporo, wiec moze zamowie sobie w PL jak bede przy okazji. a wyprawke kupowalyscie tutaj czy w PL? bo z tego co sie zorientowalam to takie wieksze rzeczy jak lozeczko czy wozek to sa tansze w PL.

Ja nie myślałam do tej pory o bieliźnie korygującej...ale będę miała to na uwadze i się porozglądam za tym oraz poczytam.
Jeśli chodzi o wyprawkę to zależy jakie rzeczy...ja części jeszcze nie mam bo dopiero w czwartek idę na kolejną wizytę u lekarza i będę wtedy decydowac gdzie rodzę! Takie rzecz jak ubranka to przyznam że mało kupowałam bo badzo dużo dostałam od koleżanek, dokupywałam jakieś na letnich wyprzedażach. Wózek kupiłam tutaj i wyszedł mnie taniej niż w PL.Kupowałam Mutsy 4 rider i z kilkoma rzeczami dodatkowymi, które chciałam i tak dokupić, typu folia p/deszczowe, dodatkowy kosz na zakupy, okrycie na nóżki wyszło mnie taniej o prawie 1000 zł, różnica jest taka że tutaj często dają fotelik samochodowy gratis jak kupisz gondolę i spacerówkę a w Polsce musisz za to zapłacić,bo gratis nie dają, więc już dodatkowy koszt.
Często są różne wyprzedaże kolorów z poprzednich sezonów, więc warto wtedy się rozejrzeć.Polecam sklep www.babypark.nl , w tamtym sklepie, przynajmniej w miejscowości Zaanstad mieli na końcu sklepu specjalny dział gdzie wyprzedawali właśnie poprzedni sezon, wózki, foteliki, łóżeczka turystyczne itp.
Jeśli chodzi o łóżeczka to np. ikea ma takie same ceny jak w PL, a wtych dużych sklepach typu baby park czy baby dump często też mają wyprzedaż mebli dziecięcych i można np. kupić tzw. show model.Chociaż co do mebli to może być trochę drożej niż w PL.
Ja jeszcze kupuję produkty których tu nie dostanę a jestem pewna że są dobre!Np. nie widziałam kosmetyków Oilatum, nie ma napewno linomagu i alantanu, którego będę napewno używać.
Muffinek a Ty kiedy rodzisz?

ja dopiero w kwietniu :) 9 tydzien teraz mi leci, wiec jeszcze dluuuuuuuga droga przede mna :-)
a co do slepow int. to jak znacie jakies fajne z dobrymi cenami to wklejajcie tutaj, bo napewno to bedzie przydatne dla innych ;-)

hej dziewczyny
ja polecam robic zakupy w styczniu i lipcu, sa wtedy naprawde duze wyprzedaze, nawet do 70 %, wlasciwie na wszystko, mozna sie wtedy zaopatrzyc :)
Marktplaats - De plek om Nieuwe en Tweedehands spullen te kopen en verkopen to tez swietna sprawa, rzeczy nowe i z drugiej reki, naprawde olbrzymi wybor.
KOsmetykow Oilatum nie ma, to prawda, ale jest seria (nie pamietam nazwy, niestety), takie biale opakowanie z niebieska kaczuszka, jest tam wlasnie emulsja olejowa do kapieli, sklad ten sam co oilatum, ja uzywalam przy drugiej corci, ktora urodzila sie z luszczaca, sucha skora i swietnie to na nia dzialalo.
ta emulsje mozna kupic w sklepach typu Etos, Kruidvat, Dirx, D&A, w dziale z kosmetykami dla dzieci.
bardzo czesto sa promocje, np. 2 halen, 1 betalen, czyli masz 2 w cenie jednego, ja prawie zawsze kupuje w takich promocjach, oplaca sie moim zdaniem. pieluszki tez sa czesto w promocji. w Etosie zawsze jest w promocji jeden rodzaj pieluch, ostatnio byly Pampersy, 9 euro za dwie paczki, a normalnie placi sie 17.
co do ubranek, to polecam popytac kolezanek, czy nie maja do oddania albo odsprzedania. takie male ubranka nie niszcza sie, no bo co taki niemowlaczek moze z nimi zrobic :)a szybko wyrasta, wiec sa naprawde jak nowe.na marktplaats mozna nawet cale serie ubranek wylicytowac, czesto w okolicy i samemu odebrac, zeby nie placic za przesylke.
z zabawkami to samo, dzieciom sie szybko nudza (zwlaszcza holenderskim ;) zarcik) i rodzice wystawiaja na sprzedaz czasem prawie nowe.

Zgadzam się że na Marktplaats można zakupić całkiem fajne rzeczy.Widziałam bardzo fajny i niezniszczony wózek, ze wszystkimi akcesoriami za dobrą cenę, nawet się zastanawiałam ale nie chciałam dla dziecka czarnego wózka, w jakim to kolorze był oferowany.

reklama
Do góry