reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród w Holandii 2011

Czarnego wózka też nie chciałam dla dziecka, bo sam czarny kolor bardzo lubię i często się tak ubieram. Uważam jednak, że Maluszek powinien mieć kolorowo. My wózek kupiliśmy w kolorze piaskowym.

muffinek, to jeszcze masz troche czasu;-) Czasami zazdroszczę... są momenty że chciałabym wcisnąć pauzę i jeszcze troche poczekać:tak: hehe

Co do bielizny korygującej to widziałam spory wybór w sieci sklepów Hema (15-21 Euro), w wersji pasa uciskowego, majtek korygujących i podkoszulka. Myślę, że pas i majtki są najlepszym rowiązaniem dla karmiacej mamy, bo nie komplikują dostania się do rozpinanego biustonosza. Nie wiem tylko kiedy jest dobrze zacząć go używać, ale zapytam jutro swoją położną.

Co do wyprawki to ja sporo kupowałam tutaj, bo transport większych rzeczy z Polski się nam nie opłacał. Rodzina podesłała drobniejsze rzeczy, troche ubranek, kosmetyków, leków, bo wiadomo znane i wypróbowane marki na znajomych, czy w rodzinie.

A sklepy, to polecam Baby Dump (mają oddział w Almere, najbliżej Amsterdamu):
Baby-Dump | De grootste online webshop voor duizenden baby artikelen zoals autostoeltjes, babykamers en kinderwagens

Prenatal (mają oddział w Amsterdamie)
http://www.prenatal.nl/home.html

W sieci sklepów Hema jest sporo fajnych i tanich artykułów dla dzieci, nie tylko ubranek. W sklepach Zeeman są ładne i tanie ciuszki. Polecam jeszcze takie sklepy jak Wibra, Primark, są tanie i zawsze można coś znaleźć np. pościel, kołderki itp.

A co do samego Amsterdamu, to polecam jeszcze taki mały, ale dobrze zaopatrzony sklep Baby Anco:
Baby Anco voor al uw babyartikelen .

Sporo drobiazgów można dokupić w Etosie i Kruidvacie.

reklama
Witam!
Wyprawke dla naszej coreczki, mianowicie mebelki do pokoju kupilismy tutaj, cena mebli w pl i koszt transportu wychodzilo nawte wiecej niz komplet mebli tutaj.Troche ubranek kupilismy w pl jak bylismy na wakacjach a reszte dokupimy tutaj. Zostal nam do kupienia wozek z tych wiekszych rzeczy no i posciel i chyba jestesmy gotowi na przyjecie naszej dzidzi :-).
Mam pytanie do mam ktore juz urodzily, kupywalyscie laktator? Jesli tak to reczny czy elektryczny? Bo zastanawiam sie nad kupnem.

Doris, ja kupowalam laktator elektryczny, ale malo go w sumie uzylam.. jak dalam coreczke do niani, to moze przez miesiac sciagalam mleko dla niej. pozniej olalam sprawe, bo mialam wrazenie, ze niani sie nie chce tego odgrzewac, a i mi sie juz nie chcialo sciagac. malej caly czas dawalam swoje rano, po poludniu i w nocy, wiec mysle, ze jej wystarczalo prosto z cycusia, i tak robilam, az skonczyla rok.

doris336, ja kupiłam laktator ręczny Medela, taki ze strzykawką. Miałam kupić inny reczny, ale dokladnie ten model poleciła mi koleżanka, bo sprawdziła go na sobie. Ja mam w planach karmienie piersią, jedynie okazyjnie będę używać laktatora...więc elektryczny to zbędny (a nie mały) wydatek.

Dokładnie mam ten:
Base

Kurcze, ale jestem ostatnio osłabiona, senna. Czytałam, że to normalne przy koncówke, sporo przyszłych mam tak ma. A w nocy nie idzie się dobrze wyspać, bo co 2-3 godziny wstawanie na siusiu, heh. Dobrze, że już wszystko przygotowane, posprzątane. Dzisiaj myłam podłogę, mieszkanie wysprzątane, wręcz sterylne;-)

Ostatnia edycja:
Ja na poczatku nie mialam zamiaru kupowac laktatora.Na poczatku mialam pozyczony elektryczny z medeli aby pokarmu wiecej bylo bo moj maly nie chcial pic wiec mu z butli dawalam no i po cc to jest gorzej z pokarmem.A teraz zamowilam sobie z Allegro laktator reczny z Aventu,nie byl drogi bo chyba 70 zl+przesylka.I kumpela mi przywiozla,ale szczerze powiem uzywalam go pare razy bo maly pije z piersi a jak gdzies jade to maz robi mu sztuczne-Friso fioletowe.Od recznego troche rece bola ale jest ok.Roznicy nie widzialam duzej,elektryczny glosno chodzi a recznego nie slychac.To chyba tyle,ja nie zaluje ze kupilam reczny i kumpela w pl tez ma taki sam i jest zadowolona.Mozesz sobie poczytac opinie na internecie.
pozdrawiam:-)

Ja tez wlasnie zastanawiam sie nad zakupem laktatora, czy wogole kupowac, jesli tak to jaki...i czy teraz czy moze po porodzie jesli bedzie potrzebny...
Musze troche poszperac w internecie...

Najlepiej samemu poczytać i wybrać laktator odpowieni do tego jak się przewiduje karmić, czy piersią, czy pierś + butelka itd. Im więcej razy się będzie karmić butelką, ale odciąganym pokarmem, tym bardziej oplaca się elektryczny, bo ręcznym się troche człowiek musi napracować. Ja kupiłam ręczny, ale z możliwością dokupienia pompki elektrycznej.

Acha, nie kupujcie laktatorów ręcznych z gruszką, moja znajoma taki kupiła i stwierdziła, że był do d...;-) Potem szybko musiała kupować drugi Medela ze strzykawką i ten mi poleciła. Nie wiem czy ten z gruszką jest faktycznie taki zły i czy miała na myśli tez firmę Medela, no ale na wszelki wypadek kupiłam ten co miała już sprawdzony.

Hej. Decyzja podjęta! Rodzę dziecko w Amsterdamie.Dziś byłam u kardiologa, który potwierdził tezę polskiego lekarza że cięcie cesarskie będzie bezpieczniejsze. Później poszlam do ginekologa i kobieta była bardzo zdziwiona ale powiedziała że musi to wiedzieć od tamtego lekarza, upewniła się i Tymek się urodzi w Amsterdamie w VU Medisch Centrum.
Mam więc pytanie do anp, bo wiem że rodziłaś przez cc, ile dni po cc się leży w szpitalu?Co się dzieje z dzieckiem po urodzeniu, czy gdzieś na jakieś badania zabierają czy zostaje???z kim zostaje? co z mężem? czy może być przy cc gdzieś z boku siedzieć?i kiedy zaczynają Cię uruchamiać po zabiegu, tzn. kiedy wstajesz?

AnnaJ, ogromne gratulacje!!! Super, że się wszysko udało. Myślałam dzisiaj o Tobie i się tak zastanawiałam jak Ci idzie załatwienia spraw z lekarzami.

Ogromnie się cieszę, tym bardziej, że mi nie uciekniesz do Polski i bedę miała koleżankę na wózkowe spacery;-) hehe

Do zobaczenia jutro;-)

gratulacje.gif

reklama
Dzieki Iguana!
Tez sie ciesze zwsie udalo, bo gdybym wyleciala to pewnie az na nowy rok bym wrocila...a tak nie musze sie chociaz martwic o rzeczy dla dziecka, troche tu troche tam....
Wlasnie sie dzis zastanawialam jak tu na spacer wychodzic z dzieckiem w taka pogode jak dzis byla do poludnia.Folie p/deszczowe powinni do kazdego wozka gratis dawac!!!!Mam nadzieje ze zakupilas...;)))

Do góry