reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród w Holandii 2011

Hej dziewczyny!
Ja sie dowiedzialam w 20 tygodniu ze bedzie synus,bo w 17 byl zle odwrocony,ze lekarz nie mogl zobaczyc.
A co do wygladu to jak maly byl w brzuszku to tez sie zastanawialam jak bedzie wygladal,ale tego nie mozna sie domyslac czy tez sobie wyobrazic.
Teraz podejrzewam ze maly ma skaze bialkowa!!Oby nie!!
Milego dnia!!!

reklama
Ja dowiedziałam się że będzie synek w 13 tygodniu, wtedy nie można jeszcze powiedziec dokładnie, bo nie ma wykształconych jąder ani warg sromowych, jedynie b.dobry specjalista może stwierdzic co rozwinie się z tego co ma w 13 tyg dziecko.Robiłam usg wtedy w Polsce u osoby, która wiedziałam że jest najlepsza w Polsce.Jestem pielęgniarką, czyli chyba najgorszą pacjentką, bo w Polsce nie pójdę do pierwszego lepszego lekarza, muszę najpierw przeprowadzic wywiad wśród znajomych lekarzy i pielęgniarek czy warto iśc i czy się ktoś zna na tym co robi.Bo ochrona zdrowia w PL jak wiadomo jest na różnym poziomie;)
Niestety w Holandii nie mam takiej możliwości wybadania lekarzy, znam tylko jednego....
Płec dziecka można spokojnie potwierdzic po 20 tygodniu ciąży bo wtedy już organy płciowe są wykształcone.
U mnie na każdym następnym usg już chłopaka widac...;)

Ja też o płci dowiedziałam się ok 20 tygodnia podczas 2-go usg tutaj, bo podczas tego 1-wszego Maluszek odwrócił się boczkiem, tylko na chwilę pokazał się z przodu, ale tak sobie nóżki skrzyżował, że nie było nic widać;-) Na drugim usg też był dość nieśmiały, pani od usg myślała, że może jednak dziewczynka, aż w którymś momencie odwrócił się całkiem i było dość wyraźnie widać, że to synuś. Aż sie kobieta zaśmiała, że udało się jej go podejrzeć:-)

anp, dlaczego podejrzewasz że Mały ma skazę białkową? Pojawiły się u niego jakieś plamy na ciele? To w sumie dość rzadki przypadek i chyba głównie dziedziczny, jeśli po obu stronach rodziny nikt tego nie miał to małe szanse, aby i Dzidzia miała.

Hej dziewczyny!
ja dowiedzialam sie w 20tyg, ale jeszcze nie bede malowac pokoju na rozowo poczekam do nastepnego usg. Orjetujecie sie moze jak tu jest z pasami bezpieczenstwa? Bo w polsce ciezarna moze nie zapinac, ja co prawda mam taka specjalna podkladke i zapinam ale pytam tak z ciekawosci.

Nie wiem jak jest z pasami, ja też mam podkładkę Be Safe, zapinam dla własnego i dziecka bezpieczeństwa.Bo gdyby był wypadek to bez pasów i tak wylecę przez szybę i nic już po mnie...;(

Skaze bialkowa moj maz byl jak byl maly no w sumie tego nie nie wylecza nadal nie pije mleka itd...a pozatym jest alergikiem i ma astme i ja tez od paru lat.
Co do pasow w ciazy ja jezdzilam autem do 38 tygodnia i zapinalam do konca pasy..

Dziewczyny, a robilyscie combinatietest? to jest u mnie dodatkowo platne i jak dobrze rozumiem to jest usg genetyczne z testem pappa tak?

Ja oczywiscie bezwzglednie jestem za zapinaniem pasow, to jest o ile wiadomo obowiazkowe w holandii, mozna przeciez gorny pas przeprowadzic nad brzuchem, a dolny zaraz pod.
Combinatietest nie robilam, nie uwazalam tego za konieczne, ale to chyba osobisty wybor.

reklama
Co do pasów, to polecam zapinać, zawsze bezpieczniej dla Ciebie i dla maluszka. Jeśli nie masz specjalnej podkładki (coś takiego produkuje np. firma BeSafe), to poprostu dolny pas wkładasz pod brzuszek, a górny między piersi, tak aby nie był ściskany brzuszek.

Tutaj jak wygląda taki adapter do pasów:
BeSafe Pregnant - Adapter do pasów bezpieczeństwa dla kobiet w ciąży - Serwis dla Kobiet naObcasach.pl

A tutaj filmik jak go zamontować:
BeSafe Pregnant belt installation guide - YouTube

Combinatietest nie robiłam.

Kurcze całą ciążę miałam spokój z dziąsłami, a teraz jedna infekcja dziąsła za mną. Ledwo ją podleczyłam, a w innym miejscu zrobiły mi sie ranki i lekko dziąsła krwawią. Dentysta mi powiedział, że może tak się stać, że sporo kobiet tak ma w ciąży, albo pod sam koniec i to powodują hormony. Smaruję dziąsła, myję specjalną pastą, troche pomaga, ale bardzo to uciążliwe, heh:-(Miał ktoś z Was podobny problem? Może mi coś polecicie? Mi lekarz dał płyn Perio Aid (pomaga) do płukania, pasta Lacalut, płuczę jeszcze szałwią.

Ostatnia edycja:
Do góry