reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród w Holandii 2011

Iguana a kiedy dokladnie wybije godzina zero?
Dziewczeta wlasnie wyczytalam w necie ze urlop macierzynski w Nl trrwa 16 tyg. i bardzo sie z tego faktu ucieszylam, lecz moj entuzjazm oslabl gdy dalej wyczytalam ze ten urlop jest bezplatny! Czy to prawda? :-(

Jezeli pracowalas wczesniej to ten urlop jest platny,wylicza ci srednia wedlug zarobkow z poprzedniego roku i tyle bedziesz dostawac.
pozdrawiam

reklama
A po porodzie planujecie od razu wrocic do pracy (po tych 16 tyg.)? U mnie jeszcze za wczesnie, zeby cokolwiek decydowac, ale zaczynam sie powoli nad tym zastanawiac. Mam dobra prace, umowe na stale, ale na full time na pewno nie wroce, bo dziecko by wlasnej matki nie poznawalo......

A po porodzie planujecie od razu wrocic do pracy (po tych 16 tyg.)? U mnie jeszcze za wczesnie, zeby cokolwiek decydowac, ale zaczynam sie powoli nad tym zastanawiac. Mam dobra prace, umowe na stale, ale na full time na pewno nie wroce, bo dziecko by wlasnej matki nie poznawalo......

Mi zostaly wlasnie ostatnie dwa tyg. urlopu macierzynskiego i mialam umowe na stale i full time ale wczoraj sie zwolnilam i szukam czegos na wieczory albo weekendy,bo chce z dzieckiem byc i widziec jak rosnie...,a wieczorami mąz jest w domu.:-)

Dziekuje anp uspokoilas mnie.
Muffinek ja tez mam umowe na stale i na full time, wiem ze napewno wroce do pracy,ale coraz czesciej sie zastanawiam jak to bedzie jak nasza niunia juz bedzie z nami (dzis sie okazalo ze to dziewczynka :-)). Nie chce rezygnowac z pracy bo bardzo ja lubie, ale dzieckiem tez chcialabym sie nacieszyc nie tyko wykompac i polozyc spac jak wroce z pracy. A wy dziewczyny myslicie o niani czy zlobku?

doris336, to gratuluję córeczki:-) U mnie podobno ma być synek.

A ja mam pytanie odnośnie pielęgnacji części intymnych po porodzie. Czym się podmywać i przemywać ranę po pęknięciu? Ja planowałam używać zwykły płyn do higieny intymnej, jaki do tej pory używałam, taki hypoalergiczny, bezzapachowy i teściowa ma mi w paczce podesłać jeszcze preparat do wymaparzania z kory dębu na nasiadówki. Pytałam tutaj po aptekach i sklepach biologicznych z ziołami, ale nigdzie go nie mieli.

A Wy czym się wspomagałyście? W necie, na polskich stronach piszą o szarym mydle Jeleń, Tantum Rosie, Lactacydzie (ale ja go nie toleruję zbytnio).

Doris336 gratuluje coreczki,tez chcialam coreczke ale synek mi sie sliczny urodzil,wazne ze zdrowe a nie jaka plec w sumie.
Iguana ja nie wiem czym sie podmywac bo ja cc mialam i mi rane na brzuchu powiedzieli w szpitalu ze sama woda ,zadnym plynem lub mydlem i piersi tez sama woda bo jak karmisz to sie nie powinno plynem,nie wiem czy w innych szpitalach tez tak mowia,,,
dodaje najnowsze fotki maluszka:-)

Załączniki

• P1070808.jpg
    P1070808.jpg
    39,3 KB · Wyświetleń: 76
  • P1070800.jpg
    P1070800.jpg
    39,3 KB · Wyświetleń: 60
Ostatnia edycja:
doris336, to gratuluję córeczki:-) U mnie podobno ma być synek.

A ja mam pytanie odnośnie pielęgnacji części intymnych po porodzie. Czym się podmywać i przemywać ranę po pęknięciu? Ja planowałam używać zwykły płyn do higieny intymnej, jaki do tej pory używałam, taki hypoalergiczny, bezzapachowy i teściowa ma mi w paczce podesłać jeszcze preparat do wymaparzania z kory dębu na nasiadówki. Pytałam tutaj po aptekach i sklepach biologicznych z ziołami, ale nigdzie go nie mieli
A Wy czym się wspomagałyście? W necie, na polskich stronach piszą o szarym mydle Jeleń, Tantum Rosie, Lactacydzie (ale ja go nie toleruję zbytnio).

Hej.Igi ja ze sprawdzonych źródeł pielęgnacyjnych polecam tantum rosa, trzeba niestety rozpuszczac proszek w wodzie, bo te saszetki służą jako płyn do irygacji i nie mają płynu do higieny intymnej,to jest jedynie mniej komfortowe.Żaden tam lactacyd po porodzie, to tylko dobrze wyreklamowany zwykły płyn do higieny intymnej, z których każdy jest dobry
(oczywiście nie w nadmiarze, żeby nie wypłukac naturalnej flory bakteryjnej pochwy)ale w warunkach nie po porodowych.Po ewentualnym CC podmywanie też jest zalecane tantum rosą, bo ewakuacja wszystkiego następuje normalnie jak po porodzie naturalnym.

Wielkie dzięki dziewczyny za pomoc. Nie wiem czy tutaj można dostać Tantum Rosa, bo nie widziałam, ale specjalnie nie pytałam. Najwyżej poproszę jeszcze teściową to mi dołoży do paczki, bo lada dzień ma mi dosłać pare rzeczy.

anp, śliczny ten twój synuś:-) Ja się cały czas zastanawiam jak będzie wyglądasz nasz skarb, hehe.

reklama
Ja jeszcze nie rodzilam, ale tez moge powterdzic ze Tantum Rosa jest dobra. Wiele razy uzywalam przy roznych infekcjach i zawsze pomagalo.
Co do plci to ja licze na coreczke, ale najwazniejsze zeby dziecko bylo zdrowe, plec to drugorzedna sprawa.
A w ktorym tyg. dowiedzieliscie sie o plci?

Do góry