reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród w Holandii 2011

Hej Nana19! Gratuluje synka, zycze mu, zeby byl zdrowy i pieknie rosl! Tak przy okazji czy to nie Twoje ostatnie posty znajduja sie na wiatraku nl o porodzie w Holandii? Tak mi sie cos nick kojarzy.

Wczoraj wybralimy sie po kolejne katalogi z kartkami z okazji narodzin synka. Lepiej wczesniej niz na ostatnia chwile trzeba by bylo decydowac:tak: Jak to z Wami kobietki? Tez wysylalyscie geboortekaartjes lub moze planujecie? Zdecydowalismy sie na lokalna drukarnie, to wybor mamy troszke wiekszy, cenowo tez mozna przezyc. Wydatek to bowiem spory, ale tez inwestycja warta swej ceny, bedzie pamiatka. Tylko rodzina w Polsce pewnie sie zdziwi, jakos jedynie z okazji chrztu widzialam karteczki, ale moze sie tez pozmienialo. Wysylalyscie karteczki do Polski? Wybor ogromny, az ciezko sie zdecydowac!

Beschuit met muisjes trzeba bedzie tez kupic, ale to za 2 tygodnie dopiero. Czestowalyscie sasiadow tymi sucharkami z okazji narodzin dzieci? Mi sie juz zdazylo dwa razy byc poczestowana,niebieskimi jak i rozowymi:-D Teraz bedzie moja kolej. Antoine musi tez zabrac do pracy, inaczej go wysla do sklepu od razu. Jeszcze sie nie zdecydowalismy co do dekoracji. Napis w oknie i na werandzie to na bank, moze jakas figurka w ogrodku? Macie jakies ciekawe pomysly? Jak Wy udekorowalyscie domki na przybycie Waszych pociech, lub planujecie to zrobic?

reklama
Hej Wioletta!!!
Mój synek ma na imię Tymoteusz...tytaj też wołają na niego Timo.
Ja karteczki wysyłałam również do Polski, my zamawialiśmy przez internet, wstępnie zaprojektowane, mąż dorzucił później tylko zdjęcie.Pisaliśmy kilka słów w języku niderlandzkim, angielskim i polskim, ponieważ mąż(Polak) pracuje w firmie skupiającej ludzi różnych nacjii i nie każdy mówi po niderl.
Ciasteczka z posypką również były ale domu nie dekorowaliśmy...

WiolettaMMS ja jeszcze co prawda mam daleko do rozwiazania ale zastanawialam sie ostatnio gdzie sie kupuje te dekoracje w ogole. Ja i moj M obydwoje jestesmy tu obcy, takze nie do konca obcykani z tymi tubylczymi tradycjami. Z tymi biszkoptami z posypka chodzi sie po calej ulicy ? ja wiem ,ze do pracy sie przynosi, ale nie mam pojecia jak z tymi dekoracjami, gdzie to sie kupuje, kiedy sie to wywiesza w ogole ?

Ayni te dekoracje na dom kupuje się np. w Prenatalu, BabyParku a wywiesza się jak się dzidziuś urodzi. Jeszcze jako ciekawostka to holendrzy płeć dziecka utrzymują w tajemnicy...czasmi nawet przed najbliższymi.Śmiesznie było jak byłam na kursie kulturowym w ciąży w pochwaliliśmy się z mężem że synek będzie...pani się zapytala czy to jest info tylko dla niej??:-D

Hej Nana19! Gratuluje synka, zycze mu, zeby byl zdrowy i pieknie rosl! Tak przy okazji czy to nie Twoje ostatnie posty znajduja sie na wiatraku nl o porodzie w Holandii? Tak mi sie cos nick kojarzy.

Wczoraj wybralimy sie po kolejne katalogi z kartkami z okazji narodzin synka. Lepiej wczesniej niz na ostatnia chwile trzeba by bylo decydowac:tak: Jak to z Wami kobietki? Tez wysylalyscie geboortekaartjes lub moze planujecie? Zdecydowalismy sie na lokalna drukarnie, to wybor mamy troszke wiekszy, cenowo tez mozna przezyc. Wydatek to bowiem spory, ale tez inwestycja warta swej ceny, bedzie pamiatka. Tylko rodzina w Polsce pewnie sie zdziwi, jakos jedynie z okazji chrztu widzialam karteczki, ale moze sie tez pozmienialo. Wysylalyscie karteczki do Polski? Wybor ogromny, az ciezko sie zdecydowac!

Beschuit met muisjes trzeba bedzie tez kupic, ale to za 2 tygodnie dopiero. Czestowalyscie sasiadow tymi sucharkami z okazji narodzin dzieci? Mi sie juz zdazylo dwa razy byc poczestowana,niebieskimi jak i rozowymi:-D Teraz bedzie moja kolej. Antoine musi tez zabrac do pracy, inaczej go wysla do sklepu od razu. Jeszcze sie nie zdecydowalismy co do dekoracji. Napis w oknie i na werandzie to na bank, moze jakas figurka w ogrodku? Macie jakies ciekawe pomysly? Jak Wy udekorowalyscie domki na przybycie Waszych pociech, lub planujecie to zrobic?

witaj Wioletto - jakiez cieplo i pozytywna energia bije z twoich postow...:tak: ja karteczki rowniez wysylalam do PL i tu w NL tez do znajomych Holendrow;-)/ wersje byly dwie pl i nl/ z tym ze karteczki robilam sama z taka foteczka jak ponizej...
Sucharki tez byly z niebieskimi dekaracjami i ...oczywiscie ozdabialismy dom:-) zeby sasiedzi wiedzieli ze juz nasze malenstwo jest z nami...

Załączniki

• 66217_160949627259003_100000319014909_395538_6172037_n.jpg
    66217_160949627259003_100000319014909_395538_6172037_n.jpg
    15,3 KB · Wyświetleń: 35
Anna, ja tez mialam podobne przezycie :-D powiedzialam w prayc jeszcze we wrzesniu chyba, ze bedzie dziewczynka. W zyciu wiekszej konsternacji nie widzialam, jak wtedy na twarzach moich wspolpracownikow :-D

Ciesze sie, ze znalazlyscie czas na odpowiedz!;-) AnnaJ007 gratuluje synka i wyboru pieknego imienia, ze sie tak nieskromnie wyraze. Czyli Timo staje sie coraz popularniejszym imieniem w rankingu holenderskim.
Widze kobietki, ze karteczki byly, do tego wielojezyczne. Aniahaven piekne zdjecie Maluszka, do tego wlasnorecznie wykonane karteczki napewno byly piekne i wyjatkowe!

Ayni biszkopciki to wiadomo dla znajomych jak przyjda zobaczyc niemowlaczka, dla rodziny, co do sasiadow to w zaleznosci jak bliski kontakt utrzymujecie:-D Zawsze mozna w ten sposob blizej poznac sasiadow. U nas to wszyscy po sasiedzku znaja sie od lat, z grzecznosci napewno przyjda chociaz mam nadzieje, ze z sympatii rowniez, to do kawki pare tych ich ,,beschuit met muisjes" postawi sie na talerzyku. W pracy tomoj ukochany nie ma wyboru, wszyscy znaja jego jak i mnie, to wypada tez ze dwie paczki biszkopcikow i troszke posypki zabrac ze soba. To obliczajac calkiem sporo musimy zakupic. Milo chociaz bedzie.

Co do dekoracji z okazji narodzin dzidziusia (czyli jak sie urodzi) wywieszamy napisy i mozemy wystawic figurki. W jednym z prezentow z okazji ciazy juz nie wiem czy to BabyDump czy De Blije Doos z Prenatalu znajdowal sie tam napis do powieszenia na okno. Poza tym jest taki bardzo tani sklep jak Action, oni maja czesto rozne rzeczy na narodziny dzieci za pare euro do zakupu. Tak jak AnnaJ007 wspominala BabyDump, Marktplaats, czy przez internet jak np.:partyartikelen.nl i otrzymasz przesylke do domku przez TNT.
To zawsze wywoluje usmiech na twarzy jak sie widzi te dekoracje, wiadomo ze pojawil sie kolejny maly domownik:laugh2: Chociaz hmm moze tez sama sprobuje cos stworzyc? Taki napis lub bociana z dykty jak mi moj drogi partner wytnie szablon to tylko pomalowac i bedzie... AniaHaven dziekuje za inspiracje tymi wlasnorecznymi karteczkami z okazji narodzin dziecka, az poczulam inspiracje.

Pozdrawiam i zycze milego weekendu drogie Panie!:-)

Witam, jestem tutaj całkiem nowa:) dopiero dzisiaj odkryłam forum, jak narazie jestem na stronie 26, więc jeszcze sporo przede mną.
Jeśli chodzi o moją ciążę, jestem obecnie w 13tym tygodniu i na etapie poszukiwania kraamzorg. Słyszałam wiele negatywnych opinii, dlatego wolę zaasięgnąć rady.
Moje pytanie, kieruję szególnie do Iguana. Też jestem z Amsterdamu, dokładnie z Nieuw Sloten. Szukam sprawdzonego kraamzorg, czy możesz coś polecić? Nie czytałam dalszych postów, jestem na etapie godziny 0 (jesli chodzi o Twoj przypadek:)) dlatego nie tracąc czasu piszę.
Jestem też zainteresowana kursem rodzenia, coś w rodzaju prywatnych lekcji, podobnie jak Wy mieliście. Zanazłam kilka anglojęzycznych, ale ponownie, wolę sprawdzone i dobrze ocenione. Nie chce trafic na fatalny service.
Z góry dziękuję za odpowiedź
Magda

madeatha ja też z Amsterdamu.Moge również polecić moje Kraamzorg(De Baker Kraamverzorging) a szczególnie moją panią(LINDA), która cały czas do mnie przychodziła i robiła wszystko(opieka nad dzieckiem, sprzątanie, pranie , prasowanie)!!! Mają też poradnię laktcyjną i kobietka w razie czewgo do domu przychodzi i rozpisują to w ramach pracy kraamzorg.

reklama
Do góry