reklama
anetka880
Fanka BB :)
No ja jestem w oczekiwaniu na drugiego chlopczyka a imiona to juz pisze pierwszy to Kubus a drugi Filip.
A jezeli moglabys porownac porod w Polsce i w Holandii to ktory lepiej wspominasz?. Bo ja szczerze mowiac nie mialam najgorszego porodu ale nie wspominam dobrze samej opieki lekarskiej w Polsce.
LU2012CY czekam na relacje z porodu domowego. Chcialam sie zapytac w jaki sposob podnosisz lozko do porodu?
A jezeli moglabys porownac porod w Polsce i w Holandii to ktory lepiej wspominasz?. Bo ja szczerze mowiac nie mialam najgorszego porodu ale nie wspominam dobrze samej opieki lekarskiej w Polsce.
LU2012CY czekam na relacje z porodu domowego. Chcialam sie zapytac w jaki sposob podnosisz lozko do porodu?
anetka880 my wypozyczylismy w thuiszorgwinkel[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] [/FONT]te metalowe stozki (bedklossen) do podnoszenia lozka, to jest za darmo, ubezpieczenie pokrywa a slyszalam tez ze mozna 4 kraty po piwie albo po prostu extra materac
anetka880
No mi polozna wlasnie kazala te 4 kraty po piwie dac wiec juz tez mam gotowe.
Wsumie juz wsztsko mam gotowe mebelki rozlozone, ciuszki, pieluszki itp
LU2012CY chcialam jeszcze zapytac czy byla u ciebie jakas polozna badz pielegniarka w domu na rozmowie? Bo mnie do 30 tyg prowadzila Polska polozna i z tego co pamietam to mowila mi ze miedzy 34 a 36 tygodniem ciazy powinna do mnie przyjsc jakas babka z kramzorg ale jak narzie dostaje pisama ale nikt nie byl.
Wsumie juz wsztsko mam gotowe mebelki rozlozone, ciuszki, pieluszki itp
LU2012CY chcialam jeszcze zapytac czy byla u ciebie jakas polozna badz pielegniarka w domu na rozmowie? Bo mnie do 30 tyg prowadzila Polska polozna i z tego co pamietam to mowila mi ze miedzy 34 a 36 tygodniem ciazy powinna do mnie przyjsc jakas babka z kramzorg ale jak narzie dostaje pisama ale nikt nie byl.
anetka880 u mnie byla ta babka z kramzorgu, ale to bylo na poczatku grudnia, wiec jesli chodzi o kramzorg to u Ciebie tez powinna juz byc ... najpierw dostalam od nich list ze jakiegos tam dnia (nie pamietam) o jakiejs tam godzinie mamy zadzwonic zeby umowic sie na wizyte domowa wlasnie i ta odbyla sie misiac pozniej... wiec moze te listy co dostajesz to jest wlasnie to? A na ile wzielas ten kramzorg, ja na 3godz dziennie, pamietam jak do szwagierki przychodzila na 8godz to kurcze moze ze 3 cos porobila a tak to wyjadala wszystko z lodowki i sciemniala ....
anetka880
No dlatego mnie to dziwi ze nie przyszedl nikt. A te listy co dostalam to z gratulacjami i takie tam nic konkretnego. Bo myslalam ze ktos przyjdzie wczesniej ocenic czy moge wogole w domu rodzic czy np. wielkosc sypialni im odpowiada itp bo nie wiem czy oni maja jakies wymogi co do tego. A w twoim przypadku to co ja interesowalo na tej wiyzcie?
Mam nadzieje ze mnie ktos jeszcze odwiedzi, czulabym sie lepiej wiedzac ze jest wszytsko ok.
Mam nadzieje ze mnie ktos jeszcze odwiedzi, czulabym sie lepiej wiedzac ze jest wszytsko ok.
anetka880
A co do tej kobiety z Kramzorg to najchetniej bym jej nie brala ja nie musialam narazie nigdzie wybierac ile chce godzin ale napewno minimum. Ale moja kolezanka ktora rodzila we wrzesniu to trafila na taka co przychodzila tylko sprawdzic wage dziecka stan dziecka i wychodzila. Pewnie sobie zapisywala godziny ale ja bym wolala na taka wlasnie trafic :-)
Ogolnie to interesowalo ja czy dostalam juz ta paczke z ubezpieczalni z tymi rzeczami do porodu, policzyla ile mam body ile tych ciuszkow ogolnie, czy mam te termofory metalowe do rozgrzewania dzidzi, posciel do lozeczka razy dwa, dwa termometry, wanienke i pieluchy tetrowe, wogole to 5 pieluch tetrowych kazala mi wyprac wyprasowac i wsadzic do plastikowego worka, jeszcze nie wiem po co ale przygotowalam jak byla to lozko stalo jeszcze na ziemi i tylko zaznaczyla ze mamy je podniesc i chyba to wszystko z tego co pamietam. A polozna ostatnio sie pytala mnie czy wszystko juz gotowe i czy lozko podniesione, powiedzialam ze tak ona to zapisala i chyba ma zamiar odwiedzic mnie dopiero jak zaczne rodzic :-)
A jesli chodzi o kramzorg to wogole mozesz zrezygnowac, to nie jest obowiazkowe. A i tak co drugi dzien przychodzi do Ciebie polozna zeby wlasnie zbadac Ciebie i dzidzi, wiec jesli uwarzasz ze to Ci wystarczy to nie musisz decydowac sie na pomoc kramzorg. Ja wzielam ja na 1tydz po 3 godz dziennie pozniej przyjada moi rodzice wiec pomoc bede miala, to moja pierwsza ciaza wiec moze bede potrzebowac wskazoweg przy kapieli albo karmieniu czy co kolwiek a jak nie to chociaz mi poodkurza i posciel zmieni albo udzieli extra lekcji z jezyka hehe (marzenia )
reklama
anetka880
No to ja dostalam taka kartke od mojej poloznej teraz w czwartek co powinnam miec juz gotowe od 37 tyg. I tam wlasnie pisalo ze musze juz miec lozko podniesione naszykowane 2 wiadra i worki na smieci na odpady podczas porodu. Z tego co mi mowila to worek jest potrzebny na lozysko tez:-) No na pieluch tetrowych to nie mam bo przy pierwszym jak kupilam 10 szt to ani jednej nie uzylam, dlatego teraz kupilam takie reczniczki zeby podkladac do karmienia itp.
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz bo my mamy 2 pojedyncze lozka polaczone i nie wiem czy 2 podnosic czy tylko jedno wystarczy.
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz bo my mamy 2 pojedyncze lozka polaczone i nie wiem czy 2 podnosic czy tylko jedno wystarczy.