reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród w Holandii 2011

Witaj na forum.
Ja ci powiem na swoim przykładzie. Gdy zrobilam test ciążowy to poszłam go potwierdzić do swojej huisatrs czyli lekarki rodzinnej. Ona policzyła tygodnie i dała mi skierowanie na pierwsze USG, które mialam wykonywane w szpitalu w 13 tygodniu ciąży. Po obejrzeniu wyników zostałam odesłana do położnej.
Akurat w moim przypadku jest tak, że inny huisatrs w mojej przychodni jest równocześnie położnikiem i mialam wybór chodzić do niego lub szukac innej położnej. Wybralam jego, bo mam w miare blisko.
Na początku chodzilam do niego co 4 tygodnie, oczywiście z zaleceniem natychmiastowego przyjscia lub zadzwonienia do niego w razie jakichkolwiek problemow - bole, krwawienie, problemy w pracy.
Przez ten czas mialam dwa razy badanie krwi oraz 2 razy. Mialam tez badania prenatalne, ale mialam je robione raczej z racji wieku (40l) i nie musialam za nie płacić.
Teraz mam już wizyty co 2 tygodnie.
Na szczęscie ciąża jest niemal "książkowa", nie mam żadnych większych problemów i nie muszę się stresować, ze chodzę "tylko" do polożnej zamiast do ginekologa jak w PL...

Pozdrawiam i życzę udanych następnych tygodni

reklama
Witam wszystkie kobietki:-)Mam na imię Ola,czytam wasze forum już troszkę i powiem wam, że ciężko was dogonić:-) Ja również jestem w ciąży ( w 14 tygodniu) i zamierzam urodzić w Holandii. Mam do was wiele pytań i mam nadzieje, że mi pomożecie bo powiem szczerze, że na razie jestem w tym wszystkim zielona:) Możecie mi powiedzieć od którego tygodnia waszej ciąży prowadzi położna??

Witaj na forum :-). Iskierka się już wypowiedziała, więc nie będę powtarzać.

Hej Astrid - jak samopoczucie???
Ja wczoraj leżąc w łóżku doszłam do śmiesznych wniosków - po pierwsze zaczyna mnie nosić, bo obawiam się, że akcja porodowa zacznie sie przez wyznaczonym terminem (pomiędzy 34 a 38 tygodniem), a tak naprawdę może być tak, ze ja czekam na szybvszy poród, a ten może być własnie o czasie, lub nawet 1-2 tygodnie później:-D
Jakby nie było to powoli szykuję torbę do szpitala i "coś" już mam. Muszę jeszcze dokupić koszule rozpinaną do karmienia i jakiś mały płyn pod prysznic. bo skoro mam zaraz wrócić do domu, to branie całej butelki płynu uważam za zbędne...
W ogóle to wczoraj kupilam sobie fajne klapeczki jako kapcie do szpitala. Wieczorem je przymierzyłam i... oddałam córce, bo pomimo naklejki rozm. 37/38 to te klapeczki pasują na "malutką" nogę mojej córki (41):-D:-D:-D

Moja ciąża prowadzona jest trochę inaczej z tego względu, że w pierwszą ciąże straciłam w 7 tygodniu i miałam zrobiony zabieg wyłyżeczkowania. Po 4 miesiącach poszłam na kontrole i lekarz stwierdził, że wszyto jest ok i możemy starać się o dzidzię:-) gdy zrobiłam test poszłam to potwierdzić do mojego lekarza. Miałam wizyty co 2 tyg.( przynajmniej nazbierałam zdjęć dzidziusia :-)) I niedawno wszystkie badania. Teraz jak badania wyszły wręcz książkowo lekarz zalecił mi wizytę za 4 tyg. A z położna miałam tylko taki kontakt jak zmierzenie ciśnienia i ważenie.

hej moje perełki ;)

Maryśś witam serdecznie na forum :)

nie mam dzis czasu na przebicie sie przez wasze posty ale chcialam sie tylko zameldowac ze juz jestem w pl :)
pamietam o was , buziaki ;)

Bobry :)

ASTRID wez ty sie kobieto nam melduj przynajmniej co 3 godziny :D jakos mam wrazenie ze szybko sie rozpakujesz ;)

ISKIERKO nie wywoluj wilka z lasu :p
Chociaz ja tez mam przeczucie ze do 40tc nie dociagne...moze to przez te skurcze...?
Bylas w c&a?? Kupilas te reczniczki??

MARYS witaj na forum :) pytaj o co chcesz.
Ja to zalatwialam w pierwszej ciazy tak-test, potwierdzenie u rodzinnego, telefon do poloznych i pierwsze spotkanie okolo 8-9tc.

Moje dziecko po wczorajszych "wyginam smialo cialo" milczy jak zaklete. Sie zmeczyla biedna :D

EDIT: aaaa no to kochana ty jestes w takiej sytuacji jak ja w obecnej ciazy.
Ja swoja stracilam w 21tc.
I teraz po ujrzeniu II na tescie od razu skierowano mnoe do ginekologa, i do dnia dzisiejszego mam usg co 2-3 tygodnie. Plus 3 extra badania w AMC, na prenatalogii.
Bardzo mi przykro z powodu pierwszego dziecka :( zycie parszywe jest..

MADZIA truskawki wzielas z soba??
Nie zapomnij zrobic zdjecia w sukience!!

Ostatnia edycja:
Melduję się dalej w dwupaku. Byliśmy z M. u Turka po chlebek :-). Spotkaliśmy jeszcze sąsiadkę, z która trochę pogadaliśmy, bo akurat z PL wróciła. Fajnie wyglądała, taka wypoczęta. Ja prognozuję, że się rozpakuję w przyszły weekend. We wtorek muszę śmigać na Charlois do innego oddziału moich położnych, bo u nas na Delfshaven coś tam robią. Mam nadzieję, że przeżyjemy w dwupaku tą podróż za Maastunel. Jakby co, to mam blisko do Sophii :-D.

ISKIERKO nie wywoluj wilka z lasu :p
Chociaz ja tez mam przeczucie ze do 40tc nie dociagne...moze to przez te skurcze...?
Bylas w c&a?? Kupilas te reczniczki??
Hej mgd - nie wywołuje wilka z lasu, po prostu jakoś mnie nosi:-D
Co do ręczników - byłam w C&A, ale u nas nie ma ręczników.... Same ciuszki:baffled: Owszem, jest promocja, że kupującx dwie rzeczy to za drugą (oczywiście tańszą;-)) płacisz tylko 50%, ale ręczników nie ma....
Skorzystalam z okazji i kupilam sobie nowe legginsy słusznych rozmiarów - najleposze do latania w ciązy jak dla mnie, bo miękkie, nie uwierają nigdzie i można założyć do kazdej tuniki czy sukienki - i komplecik dla małej - koszulka + szorty. Tyle że w rozmiarze 68 bo mniejszych nie bylo...
Ręcznik za to kupiłam w Kruitvacie - żółciutki z Kubusiem Puchatkiem, za 7.99€;-) Były jeszcze różowe z Prosiaczkiem, ale najpiewrw sprawdzę jak ten po pierwszym praniu będzie zbierał wodę;-)

mgd sziet , zapomnialam hahaha moze trafie na promocje ;)

sukienka?? omg mam nadzieje ze w ogole takową znajde :) trzymaj kciuki ;)

reklama
Do góry