reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród w Holandii 2011

Iskierka, no wlasnie, ja ten sam problem mialam, jak tu "zapewnic" kobicie 3 godziny roboty... Moja kolezanka wziela sobie kraamhulp na 8 godzin dziennie! chyba by mnie roznioslo.
Moja juz po 2 godzinach szla do domu, bo nie bylo juz co robic i tylko mnie meczyla..

reklama
a wiecie ze w kontrakcie kraamzorg jest napisane ze jesli bierze sie minimum (3-5 godzin) to ona nie ma obowiazku sprzatac mieszkania? :sorry::confused2:

a wiecie ze w kontrakcie kraamzorg jest napisane ze jesli bierze sie minimum (3-5 godzin) to ona nie ma obowiazku sprzatac mieszkania? :sorry::confused2:

To, co potencjalnie ma ona ze mną robić? Mamy siedzieć i większość czasu pic kawę i sobie patrzeć w oczy? Już wolałabym ściągnąć do domu którąś z Was, żeby pogadać i napić się kawy. Szczególnie, że za kraamzorg się płaci, a jedna co u mnie była, to tak średnio mi się z nią rozmowa kleiła. Może gdybyśmy były w podobnym wieku, ale ona była gdzieś w wieku mojej mamy, na dodatek słabo mówiła po angielsku, a ja holenderski słabo rozumiem.

Ostatnia edycja:
W ogóle dzisiaj zaprognozowałam M., że Mała urodzi się za tydzień. Nie, żebym miała jakieś objawy czy coś, ale tak sobie wymyśliłam. Chociaż... Majka jakaś taka leniwa się zrobiła ostatnio, nie rzuca się, jak jakiś świrek, tylko wygina.

TheHague spoko spoko, na kawkę pewnie się nie raz umówimy :-)

Ostatnia edycja:
Astrid a mowilam ze czesto dziewczynki rodza sie przed terminem :D takze moze to juz za niedlugo :D w kazdym razie napewno blizej niz dalej :)

Właśnie ją zaczepiam, bo ona się teraz wyśpi, a o 1-2 w nocy mi zacznie się przemieszczać. Ważne, że odpowiada na zaczepki, ufff. Bo już się bałam, że będę musiała do położnej dzwonić.

reklama
Ja napewno bym nie chciala zeby w tym czasie ogladala tv i wyzerala mi zarcie z lodowki jak ktos napisal :-D
No własnie, kąpać dziecko umiem, ubierać, przewijac bez problemu. Co do siedzenia przed TV...
Zastanawiam się jak to ma wyglądać - ja z dzidzią (lub sama) w sypialni wymęczona po porodzie (przez pierwsze 2 dni), a kraamzorg bez nadzoru na dole....
Nie mam tam nic wartościowego i nie boje się o kradzież czy coś, ale chyba zamiast spać i relaksowac się to bedę się zastanawiać co ona tam sama robi.....
No fakt, sama nie bedzie, bo bedą ja psy pilnowały:-D Ale tak mysle jak to będzie - mąż w pracy, dzieci w szkole... Chyba na szybko sciągne tu teściową jakims nocnym busem, czy jak....
Moja kolezanka wziela sobie kraamhulp na 8 godzin dziennie! chyba by mnie roznioslo.
Mnie chyba też, bo mnie to nawet mama i teściowa w domu drażnią, a co dopiero obca baba:-D:-D:-D
Obowiązku może i nie ma, ale cos robić musi - przynajmniej niech prysznic czy kibelek umyje, śniadanie mi zrobi, herbatke poda :-p:-p:-p
Zresztą, o oboiwiązki to ja się wypytam w czwartek.

A wlasnie - bylam u położnika. Malutka już leży nisko główką w dół i chyba faktycznie czas sie szykowac do szpitala :)
Następną wizyte mam za dwa tygodnie, a 12 czerwca (jak zdążę) to moge sobie jechac szpital obejrzeć:-)

Do góry