reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poród siłami natury, sposoby łagodzenia bólu, porady i ciekawostki :)

Agnes może przyśpieszyć poród, w spermie są jakieś tam na p :-D i właśnie one powodują przyśpieszenie. Więc jeśli nie ma przeciwskazań to jak najbardziej :tak:

reklama
Nie do końca z tym sexem jak z masażem. Masaż robi się w szczególny sposób kładąc nacisk na ten odcinek dolny na granicy z odbytem, bo tam najczęściej są pęknięcia. Robi się go właśnie w tamtym miejscu, przy sexie zazwyczaj, działa góra ;) no i olejek działa rozmiękczająco i nawilżająco, zupełnie inaczej niż śluz. No i sperma nie przyśpiesza porodu, tylko rozmiękcza szyjkę :)
Masażu nie wolno robić przy infekcjach, no i wiadomo, że robimy go na czysta piczkę umytymi rękami. Przy sexie tez można sobie infekcję zafundować ;)

Sex też jest bardzo dobry jako masaż krocza, rzeczywiście działa to inaczej niż w przypadku masażu palcami ale jeżeli ktoś współżyje codziennie czy prawie codziennie to też ryzyko uszkodzenia krocza spada bardzo znacznie.
Druga sprawa- pochwa nie jest środowiskiem jałowym, zresztą penis także sterylny nie jest ;) więc taki masaż palcami o ile oczywiście wcześniej się dokładnie je umyje na pewno nie zaszkodzi- w sensie infekcji!
Po trzecie- w spermie zawarte są prostaglandyny- substancje naturalnie wpływające na konsystnecje szyjki- przy sztucznym wzniecaniu porodu np przy ciąży obumarłej czy po terminie stosuje się właśnie dopochwowo żel ze sztucznymi prostaglandynami. Ale warto dodać, że szyjka musi być podatna na działanie takich substancji- więc jeśli jeszcze nie jest pora, to i tak nie pomoże. Ale na pewno nie zaszkodzi;-)
Więc dziewuchy- do dzieła!

No tak...ja od położnej usłyszałam, że jej zdaniem sex to jedyny skuteczny sposób by przyspieszyć poród...(oczywiście tak jak piszecie jeśli nie pora to i tak nic nie da) Mi osobiście wydaje się bardziej zachęcający niż masaż :) A tak się po cichu zastanawiam czy te wszystkie metody rzeczywiście przynoszą efekt...Ja też dużo czytam i dowiaduje się o przebiegu porodu, sposobach na ból etc. Zawsze lepiej być przygotowanym...ale i tak myślę, że życie zweryfikuje...

No ja też od położnej słyszałam, ze seks na przyspieszenie porodu :tak: choć wiadomo na niektórych podziała, na innych nie :-p Ale masaż krocza to już nie na przyspieszenie ile na przygotowanie szyjki do porodu, żeby nie popękała.

katjusza mysle ze w trakcie porodu to bym sie za bradzo skupic nie mogla, no tak jakos wiesz:-D:-D:-D
Ja od czasu do czasu jak sobie przypomne to cwicze kegla, ale masowanie krocza to juz nie wiec mam nadzieje ze chociaz sex ktorego nie przerwalismy z M na czas ciazy cos pomoze:-D mam wielka nadzieje unikniecia pekniecia czy naciecia krocza...
A co do masowania to czy jakbym teraz regularnie masowala to pomogloby czy juz za pozno aby cos to dalo???

reklama
Teoretycznie powinno się zacząć w 34 tygodniu, co 2-3 dni. My masujemy od 32 ;) co 3 dzień, teraz co 2, jesteśmy już na 3 palcach.

Do góry