reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Poród siłami natury, sposoby łagodzenia bólu, porady i ciekawostki :)

kakakarolina jakies tam malutkie plusiki cc sa mimo wad... Np. porod przebiega sprawniej niz sn a wiec Ty i Dzidzius sie nie nameczycie( bo przeciez porod sn to spory wysilek rowniez dla Malenstwa), cc mozna zaplanowac, uniknie sie boli ze skurczow, dziecko ma mniejsze szanse uszkodzen, niedotlenienia, szybki porod przy dobrym znieczuleniu.
Po porodzie wiadomo moze trudniej dojsc do siebie ale to juz bedzie po a wiec Dzidzia bedzie najwazniejszy, bole po itp,zejda na drugi plan;-)

reklama
Agnes ja chyba tez będę musiała zacząć szukać plusów cesarki, choć bardzo nie chce. Uparłam się, że chce SN, ale wygląda na to, że moje dziecko wymyśliło sobie inaczej. I tu mam do was pytanie: Moje dziecię było poprzecznie ułożone, teraz czuje, że się obróciło, ale nie wiem jak czy główka do góry czy na dół. Po czym to poznać? Lekarz mówił, że ruchy bardziej odczuwalne na górze oznaczają, ze główkę ma na dole, ale ja najbardziej czuje ruchy po środku- wypycha mi pępek. ...i jak to jest? Wiecie?

Ifena ponoć można spróbować wyczuć położenie lokalizując po czkawce :confused: ja czuję ją w dole brzucha, na samej górze pow. pępka czuje coś okrągłego i gładkiego - to dupcia :-) i na górze po prawej stronie pod żebrami czuje ciosy - to stópki :-)
W "oczekiwaniu na dziecko" radzą tak: "plecki płodu zwykle są gładkim, wypukłym kształtem znajdującym się naprzeciwko nieregularności jakimi sa dlonie, stopy, łokcie. Główka jest okrągła, dość twarda a kiedy to miejsce naciśniesz - odskakuje :szok: ono z powrotem, podczas gdy reszta ciała płodu po naciśnięciu się nie porusza. Pośladki dziecka mają mniej regularny kształt niż główka i sa bardziej miękkie"

karolina, to super :-) a ile Ola waży?

Mój mały dalej głową do góry, lekarz powiedział, że ma jeszcze dwa tygodnie, a ja już trochę się nastawiam na cesarkę

Ta czkawka to dobry sposób na określenie położenia :) Moja Anielka w zasadzie cały czas głową w dół i czkawki zawsze na dole, a ostatnio to już w ogóle bardzo bardzo nisko. Aż się boję myśleć, gdzie ona już tam zalazła ;)

Za to plecki czy tam pupę udaje mi się bardzo dobrze wyczuć, bo Aniela się często rozpycha jak głupia. Tyle że jak nacisnę, to od razu przeskakuje na drugą stronę i z drugiej się rozpycha - trochę inaczej niż piszą w książce ;) No ale co poradzić - jeszcze jej nie czytała :D

Karolina, no i super, że się Ola obróciła! A powiedz - co z łożyskiem? Przy przodującym da się rodzić sn? Moja Mama ze mną miała przodujące, no ale ja wypięłam się tyłkiem na świat, na który zresztą wyszłam w 31 tygodniu przez cc (z wagą 2,5 kilo!!! strach pomyśleć, ile by było w 40...). Więc nie wiem, czy łożysko miało jakiś wpływ na decyzję o cc, bo były ku temu inne przesłanki.

O, doczytałam, że już pisałaś o łożysku na wizytowym wątku :D

Emka waży 2300 czyli idealnie średnio, ma małą głowę ale długie nogi i duży brzuch ;-) strasznie się cieszę bo dla mnie jednak cc nie ma zalet.
Mój tydzień temu ważył 2 czyli też w środku, to może jeszcze się nie nastawiam, tylko biorę się za masaż krocza i idę kupić maliny :-)

reklama
Do góry