reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

poród siłami natury czy cesarskie cięcie?

I tu masz rację! Zawsze są wyjątki! Ja mam dwóch synów po cc jeden nerwus, strasznie wrazliwy i zamknięty w sobie, nieufny , drugi jeszcze malutki ale juz widze że będzie inny od pierwszego. Wesoły smieszek, chętnie idzie do innych na ręce, niczego ssię nie boi u lekarzy nie płacze... wiem że za wcześnie aby cos o nim powiedziec ale jak porównuje ich rozwój emocjonalny w tym samym okresie czasu to widzę kolosalną różnicę. Obaj urodzeni przez cc.

reklama
Ewan i Aniulka zle pojelyscie moj powyzszy post - nie chodzi ze "jednej matki nie rowne dziatki" tylko chodzi o to ze dzieci po cc maja czestsze zachorowania na choroby mozgu .... o to w tym chodzi - ::) ;)

ANIULKA NO WŁASNIE SKAD JESTES?? i powiedz czy nie dostałas zadnych leków przeciwbólowych w 1 dobie po cesarce ::) :mad:

ja uważam, że to nie od cc zależą choroby mózgu tuśka. Może się to zdarzyć, (a poprzedniczka jest przykjładem) jednej matce po dwóch porodach cc-jedno takie a drugie inne dziecko, chociaż oba przez cc. To chyba nie przez to.

Jestem z Leszna, tylko z tą cesarką rodzinną to też różnie bywa, bo jak akurat odbywa sie jedna operacja to druga, jesli nie można czekać odbywa sie na sali "normalnych" cesarek, i wtedt tatus nie może oglądać. U mnie tak właśnie było w przypadku drugiego porodu. Wpuścili męża na salę pooperacyjną dopiero jak budziłam się z narkozy. Ale cały czas był za drzwiami i wszystko słyszał.

W pierwszej dobie dostałam domięśniowo chyba to się nazywa Ketonal czy jakoś tak, ale tylko raz, potem powiedziały mi, że jak chce to mi dadzą ale karmię i może to być ze szkodą dla dziecka.

Tuska wiem o co Ci chodzi... mój syn nie jest chory, tylko nerwowy co może miec związek z porodem przez cc, tylko, że ja go rodziłam 16 godzin i miał niedotlenienie wewnątrzmaciczne. I to też może być powód jego nerwowości.

Drugi się nie męczył tylko jak rozpoczęła sie akcja porodowa, to zaraz na stół i go wyjęli. Tak więc te choroby mozgu o których piszesz moga miec związek z porodami przez cc ale po długim i nieudanym porodzie naturalnym... takie jest moje zdanie

Mam nadzieję że nie zamotałam za bardzo i rozumiecie o co mi chodzi...

Ja wam powiem co do problemów neurologicznych - ja mialam wywoływanu porod bo mala sie nie ruszała i słabo bilo serduszko - rodziłam ja przez 3 godziny- ale moja córcia sie główka źle ustawiła i była dupa zbita - lekarze chcieli ja wypychac kładac mi sie na brzuch- efekt byl taki, że moja córeczka miala potężne wzgniecenia w czaszce- no oczywiście co już pisałam wszystko skończyło sie cc - tyle, że ja ma kolejny problem przez to wypychanie na siła mo ja mała moze ( jeszcze neurolog tego nie potwiedzil to jest diagnoza pediatry) miec problemy neurologiczne - a czym to sie objawia:
- nierównymi źrenicami
- skrecaniem sie cialka w jedna stronę
- podwjaniem stupek
- zaciskaniem piąstek
Troche sie na to wsztstko zaczynam solidnie fqrwiac - bo nie dość, że ja przez ta pieprzona cesarke nie umarłam to moje dziecko przez proby lekarzy moze miec poważny problem :mad:
Nie bardzo rozumiem tez dlaczego w sytuacji kiedy moje dziecko słablo ( a ja mam silna astmę i duże problemy z oddychaniem) nie zrobili odrazu cesarki tylko ją i mnie katowali pare godzin.....

mrowka czytałam twoją historię już kiedyś... jak urodziłaś.... ja myślę że ty mogłabyś skarżyć tych lekarzy. Powinni Ci przy takich dolegliwościach od rtazu zrobic cesarkę. A jeszcze się tak zastanawiam... jeśli jestes astmatyczką to chyba wogóle powinni brac pod uwagę cesarkę zamiast porodu naturalnego????

U mnie też musiało dojśc do niedotlenienia i dopiero wzięli się biegiem do roboty... a czekali 16 godzin. Dobrze, że miałam duże i silne dziecko bo inaczej chyba juz bym go nie miała....

reklama
Dobrze ze mnie sie nic takiego nie przydarzylo
mrowka - zeby byla cc zrobiona z pwodu jakiejs choroby - tak jak np. w Twoim przypadku lekarz prowadzacy prod musi dostac do reki zaswiadczenie specjalisty co do przeciwskazan do naturalnego porodu .... i to wtedy jest podstawa do wykonania ciecia ...

wiec albo nie dostarczylas takiego zaswiadczenia (wiec mozesz miec pretensje do siebie dlaczego tak sie meczylas)
albo lekarz ktory leczy u Ciebie Astme - uznal ze nie jest zagrozeniem .... (to tu mozna miec pretesnsje co do lekarza - i wyrazic kilka slow "uznania")
a tak apropo's to co to za jakies kamieniolomne metody podczas porodw naturalnych - co to za wypychanie dziecka - toz to juz dawno jest zabronione - ( to w tym przypadku jesli neurolog stwierdzi obrazanie po cc co do malej Twojej - mozesz zaskarzyc szpital - co ja na Twoim miejscu uczynilabym - bez wzgledu na to czy wygralabym czy tez nie)

kurde Ty masz tyle tralmatycznych przezyc na koncie ze nie wiem czy ktos na Forum BB Cie pobije .... przykro mi ze takie cos WAS  spotkalo - dbajcie o siebie dziewczyny i trzymajcie sie zdrowo

a tak jeszcze na dozutke to powiem ze gdybym trafila do szpitala i jakis kutas by mi ba brzuch sie walil to bym policje wzywala przez kom.

pozdrawiam

Do góry