reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród - pytania, wątpliwości, wskazówki...

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Ja mam ta sama sytuacje co Wy... Gole sie na czuja i czasem mi to srednio wychodzi, bo krew jak w Kill Bill`u cieknie ;-) A w ogole to zauwazylam, ze w ciazy jaos szybciej wlosy odrastaja... Niestety nie tylko te na glowie... ;-)

reklama
Jeśli chodzi o golenie to na ostatniej wizycie dostałam taki opie.prz od lekarza, że hoho.. Wieczór wcześniej gimnastykowałam się z lusterkiem 1,5 godziny.. po skończonej akcji zadowolona, że gładka jak pupcia niemowlaczka sobie pójdę na popołudniową wizytę następnego dnia.. Kurna.. krem do golenia, którego używam od wielu lat, a jednak mnie uczulił + przytępa maszynka + leginsy + pogoda = okropne podrażnienie całego krocza - na wizycie wyglądało jak poparzone pokrzywą, nie wspomnę już jak pieeeeekło :no: Gin "zwyzywał", ale ostatecznie zalecił sudcrem - powinien się nazywać "cudokrem" - 4 razy zastosowany i od wtorku do dziś dolegliwości minęły.
A co do zaleceń lekarza - (skoro nie mam gąszczu, no i przez ten miesiąc nie urośnie więcej niż 1cm, to) kategorycznie zakazał golenia się tam jak już się zacznie coś dziać, chodzi właśnie o to, że własnoręczne golenie podczas np. skurczu grozi dodatkowym zacięciem, a i skóra jest zaraz po goleniu podrażniona, w połączeniu z potem i "płynami które będą się z nas wydobywać" podczas porodu to będzie powodowało dodatkowy bół, pieczenie czy szczypanie.
Zatem podsumowując słowa mojego gina: ma być higienicznie, co nie oznacza że musi być idealnie gładko, wystrarczy, że owłosienie będzie krótko przystrzyżone. I tego będę się trzymać.

Ja od dłuższego czasu używam maszynki elektrycznej z Brauna dla kobiet i tam jadę na czuja zawsze jest git, NIGDY się nią nie zacięłam i można jeszcze wybrać regulację długości. Mogę śmiało polecić :-)

Zuzia - ja mam depilator Brauna i nakładam funkcję maszynki i lecę tak samo jak Ty:tak:

martulka - no oczywiście że nie musi być odealnie gładko, właśnie dość krótko, ale nie idealnie, to nie pokaz "kaśkowych" fryzur wkońcu:-D

jak byłam na porodówce to połozna pokazała salę przedporodową, w której następuje pierwsze badanie, ew. lewatywa i golenie to ostatnie powiedziała, że goli się tylko od sromu do odbytu tam gdzie ewentualne cięcie, położna w SR całkowicie odradza golenie maszynkami ze względu na podrażnienie i możliwość zapalenia mieszka, jej zdaniem najlepsze są kremy tylko, że to znowu chemia...

ja tez mam już wielki problem z goleniem. przedwczoraj goliłam się na czuja a potem malutkim lusterkiem starałam się ocenić swoją pracę:-D ale pewnie lekarze nie już się przyzwyczaili że kobietki nie są tam idealnie gładkie pod koniec ciąży.

Może też powinnam taką maszynkę elektryczną kupić bo ja już nie wiem czego używać żeby mnie nie wysypywało i nie bolało i nie piekło;/ A brunetki pewnie mnie rozumieją:zawstydzona/y:

ania - ja też mam bardzo wrażliwą skórę, ale chyba już się przyzwyczaiła do mojego samookaleczania :-) Ja używam pianki do golenia od M i maszynkę kupiłam sobie męską wilkinsona bo te damskie jakieś do bani...

Mysza ja używam maszynek Venus (dość drogie wkłady) , ale póki co najlepsze. Bo te typowo jednorazowe mnie kaleczyły:) I pianki też Venus takiej nowej i jest fajna. I raz mam krostki raz nie, ale cóż taki nasz los.
Raz kiedyś poszłam na stałą depilację (powinno się iść 3 razy) , ale ból był taki, że drugi raz już się tam nie pojawiłam :szok:

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry