reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poród - pytania, wątpliwości, wskazówki...

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
dziewczyny a możę któraś z Was wie czy poród w wannie lub na krześle porodowym jest łagodniejszy od zwykłego i czy w ogóle warto o to prosić położną?sprawa pilna termin na piątek, a wiadomo, że może to być lada moment;)

reklama
To jest super strona. Dużo na ten temat czytałam. Może przyda Ci się.
Poród w wodzie - Wiedza o porodzie - Strona internetowa Fundacji Rodzić po Ludzku
Co do porodu na krześle, to nie wiem czy chodzi Ci o poród w pozycji wertyklanej? Doświadczona położna na pewno Ci podpowie co i jak. Jeśli na takową trafisz. Ja nie stety całą ciąże nastawiałam się na sn ale okazło się że muszę mieć cc. Trochę żałuję bo dużo czytałam na temat porodu w wodzie lub też właśnie w pozycjach wertykalnych.

mi się wydaje że najlepszą pozycje wybierze Ci położna ... bo ona wie jak dziecko jest ułożone i jak mu ułatwić powiedzmy albo zejście do kanału albo obrócenie się odpowiedno ... bo czasami nie każda pozycja jest korzystna dla postępu porodu ;- )

nie liczę w 100 % na położną niestety, a to z tego powodu, że moje koleżanki rodzące w ostatnim czasie mówią, że położna ogranicza się do tego że każe ci się położyć na plecach ewentualnie na boku i karze przeć. Nie uważam aby pozycja leżąca była wskazana. Liczę na pozycje naturalne a więc krzesło porodowe, jest to taki specjalny jakby stołek na którym się siedzi i dziecko naturalnie wychodzi w dół a nie jak na łóżku w pozycji całkowicie niekorzystnej dla dziecka i matki. Dużo otym czytałam m.in właśnie na stronie rodzić po ludzku. Zastanawiam się jeszcze nad tą wanną tylko nie wiem jak jest z tym co wydalamy podczas porodu no i czy faktycznie woda pomaga, dlatego czekam z niecierpliwością na dalsze opinie ;)

Musisz sie dowiedzieć czy w twoim szpitalu jest w ogóle możliwość rodzenia w wodzie, czy mają ten stołek do rodzenia. Niestety rzeczywistość wygląda nieco inaczej niż to co opisują na stronach internetowych, a rodzić po ludzku to w wielu szpitalach rzecz bardzo względna. Jeśli chodzi o poród w wodzie to raczej nie z finałem w wannie, będą kazali wyjść na ostatnią fazę porodu. Do porodu w wannie należy też mieć porobione aktualne badania, szczególnie chyba na paciorkowca. Z krzesłem się nie spotkałam, mój szpital raczej nie ma tego sprzętu. Na poród w wannie sie nie zdecydowałam, choć mogłam, zdecydowanie bardziej podpasowała mi zwykła piłka i masaż męża.

Niestety tak jak piszą koleżanki w Polsce przeważnie poród aktywny ogranicza się tylko do I fazy ( i to nie zawsze jest możliwe), w drugiej fazie jest już ciężko w praktyce z teoriami "rodzic po ludzku". Woda rozluźnia więc poród w wodzie dla Ciebie jest łatwiejszy ale już niekoniecznie dla innych - do porodów np. w wannie musi być personel z odpowiednimi szkoleniami, co do krzesełka - przy pierwszym dziecku chciałam spróbować ale położna twierdziła że ułożenie dziecka nie pozwala itp.Nie we wszystkich szpitalach są krzesełka i inne udogodnienia.
Ale nie jest tak źle:)w większości szpitali są łóżka porodowe które pozwalają na całkiem wygodne pionowe pozycje. Jak trafisz na "otwartą" położną, z którą będzie ci się dobrze współpracowało to masz szanse na aktywny i przyjazny poród - ale to też zależy od samego przebiegu porodu. Zawsze możesz w niektórych szpitalach wynająć sprawdzoną położną która będzie wspierała Twoją aktywność. Możesz też przyjechać do szpitala z planem porodu (włącza się go do dokumentacji medycznej) ale wszystko zależy od .....położnej i lekarza:)
Tak więc najlepiej nie nastawiać się wg wytycznych rodzić po ludzku bo można się mocno rozczarować. Ale np. warto walczyć o ochronę krocza i aktywizować do tego położną:)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry