reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

PORÓD i wszystko co z nim związane.

Widzę, że jeśli chodzi o cc to faktycznie wszystko zależy od kobiety. a o znieczuleniu zewnątrzoponowym chętnie też się czegoś dowiem

reklama
Jak bedę rodzić sn to już miesiąc przed terminem bede o nie prosić :p
jak sie dostanę do tego szpitala do którego chce to tam chyba zniesiona opłata za zzo na szczescie. W zeszłym roku kosztowało 750 chyba:szok::szok:

bo jest za darmo, jeśli szpital pobiera za nie opłaty, robi to nielegalnie, a na rachunku (o ile taki wystawia), pewnie wpisują sobie coś innego, jak np opłata za poród w podwyższonym stardarcie, lub inne bzdety.

ja nie miałam żadnego znieczulenia i nawet nie myślałam, żeby brać, znieczulenie wydłuża poród, a ja chciałam mnieć to szybko za sobą :)

Nie konieczznie wydłuża zależy kiedy podane, moja siostra dostała chyba przy 4 czy 5 cm i jak znieczulenie zaczęło działać mały poprostu się wypchał ;] nawet położna była w szoku ze to już.

ja rodziłam obie dziewczynki bez znieczulenia ale rozważam teraz...
fundusz refunduje znieczulenie ale nie każdy szpital wykonuje je, w jednym z trójmiejskich szpitali tzeba odbyc odpowiednie "szkolenie" na ten temat m-c przed porodem ale i tak nie ma się gwarancji czy ci je podadza gdyz potrzebny jest anastozjolog a jest ich mało na cały szpital ...

ja szukam informacji odnośnie skutków znieczulenia , tych pozytywnych i negatywnych w trakcie i po fakcie

ZZO, czyli znieczulenie do porodu

trochę info, więcej jest na wikipedii, jest to też tam bardziej specjalistycznie rozpisane. moja sis rodziła z ZZO i miała powikłania w postacie popunkcyjnych migren, przez tydzień leżała i wręcz rzygała z bólu. pomógł jej dopiero zastrzyk robiony z jej krwi, nie wiem dokładnie na czym to polega, ale mogę jej podpytać.

ZZO, czyli znieczulenie do porodu

trochę info, więcej jest na wikipedii, jest to też tam bardziej specjalistycznie rozpisane. moja sis rodziła z ZZO i miała powikłania w postacie popunkcyjnych migren, przez tydzień leżała i wręcz rzygała z bólu. pomógł jej dopiero zastrzyk robiony z jej krwi, nie wiem dokładnie na czym to polega, ale mogę jej podpytać.

Ja to cholerstwo miałam po cc! nie byłam w stanie usiąść i nakarmić dziecka ani nawet się ruszyć, żeby ściągnąć pokarm!
Dlatego teraz chcę naturalnie rodzić :D

reklama
Cesarskie cięcie - Strona internetowa Fundacji Rodzić po Ludzku
trochę informacji o cc
Standard opieki okołoporodowej - Strona internetowa Fundacji Rodzić po Ludzku
Znieczulanie porodu - Ból porodowy - Strona internetowa Fundacji Rodzić po Ludzku

Z własnego doswiadczenia mogę dodać że w moim przypadku 10 lat po pierwszym cc odczułam skutki uboczne znieczulenia mam uszkodzony kręgosłup nie mogę już pracować, cięzko mi długo stać badz długo siedzieć spanie też nie jest rewelacyjne jest to skutek uszkodzenia opony twardej w kregoslupie nie wiem jaki jest odsetek procentowy tego typów urazów po znieczuleniu ,inne skutki to bóle głowy ja mam takie napadowe migreny. Zzo podane w odpowiednim czasie może spowolnic poród w czego konsekwencji trzeba zrobić cc lub uzyć kleszczy lub próżnociągu widziałam wiele takich przypadków ,lepiej chyba skorzystac z innych form łagodzenia bólu .

Do góry