reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
jaszczurka, mnie w ZUSie powiedziano ze nie mam co liczyć na pieniądze w styczniu, może w lutym:szok:, ja nie chce odsetek tylko kasę, bo za co mam żyć?
Krewetka ja podlegam pod ZUS od 1 listopada a pierwsza kase dostałam na początku stycznia oczywiście nie wszystko i już mi idzie znowu 3 zwolnienie niezapłacone ale co ich to obchodzi:wściekła/y:
Anusiak ja też mam mniej kasy:wściekła/y:
Jeśli nie macie więcej niż 504zł netto/ os wliczając dziecko to dostaniesz zasiłek rodzinny chyba ok 60zł i możesz wystąpić do MOPS-u o dodatkowe 1000zł oprócz tego becikowego co nasze kochane państwo daje.

reklama
Anusiak ale po macierzyńskim będzie ci przysługiwał w PUP zasiłek dla bezrobotnych - ponad 400 zł miesięcznie przez kilka miesięcy. Więc jak tylko skończy się macierzyński to leć się zarejestrować w PUP. A składając wniosek o zasiłek macierzyński w ZUS nie zapomnij zawnioskować o te dodatkowe 2 tyg. żebyś miała w sumie 22 tyg macierzyńskiego - bo o dodatkowe 2 tyg trzeba zawnioskować oddzielnie. Więc przez kilka miesięcy będziesz miała nawet troszkę większą kasę zasiłku dla bezrobotnych niż byś miała wychowawczego.

Aldonta od tego czasu to się w tej sprawie wszystko zmieniło - łącznie z płatnikiem :tak:

Anusiak ale po macierzyńskim będzie ci przysługiwał w PUP zasiłek dla bezrobotnych - ponad 400 zł miesięcznie przez kilka miesięcy. Więc jak tylko skończy się macierzyński to leć się zarejestrować w PUP. A składając wniosek o zasiłek macierzyński w ZUS nie zapomnij zawnioskować o te dodatkowe 2 tyg. żebyś miała w sumie 22 tyg macierzyńskiego - bo o dodatkowe 2 tyg trzeba zawnioskować oddzielnie. Więc przez kilka miesięcy będziesz miała nawet troszkę większą kasę zasiłku dla bezrobotnych niż byś miała wychowawczego.

Aldonta od tego czasu to się w tej sprawie wszystko zmieniło - łącznie z płatnikiem :tak:
Od razu po macierzyńskim mogę iść do PUP? Dobre i to. Tylko tam chyba trzeba czekać 3 m-ce na pierwsze pieniążki, a potem płacą chyba 6 m-cy, a zasiłek wychowawczy 24 m-ce(z tego co wyczytałam w necie). Trudno...trochę tyłek tylko boli bo mnie w******** :-(
Dzięki lenka ;-)

Jeśli nie macie więcej niż 504zł netto/ os wliczając dziecko to dostaniesz zasiłek rodzinny chyba ok 60zł i możesz wystąpić do MOPS-u o dodatkowe 1000zł oprócz tego becikowego co nasze kochane państwo daje.

A jak to jest w przypadku gdy ja nie pracuję, mąż jest studentem? Becikowe wiadomo przysługuje kazdemu, a jakies dodtakowe pieniądze da się wyskrobać od państwa jeszcze?

Anusiak ---> Nie zawsze po 3 miesiącach - jak zlikwidowany zakład pacy to od razu. Te różnice w terminie wypłacania zasiłku wynikają z charakteru zwolnienia, np. jak ktoś sam wypowiedział umowę to dopiero po 6 m-cach dostanie, ale nie znam szczegółów tego rozporządzenia. Z obserwacji wiem ze kobietki zaraz po macierzyńskim dostawały ten zasiłek z PUP - bo musiały to zgłaszac u nas jak pobierały zasiłek rodzinny - i nie były to długie terminy od wygaśnięcia prawa do macierzyńskiego, więc nie powinaś długo czekać.
A co do okresu wypaty - to fakt będziesz w plecy - ale pod warunkiem że zakwalifikowałabyś się do urlopu wychowawczego płatnego - czyli pod warunkiem że twój mąż nie zarobiłby w 2009 i 2010 więcej niż 1512zł netto miesięcznie - bo te lata byłyby brane pod uwagę przy przyznawaniu Ci macierzyńskiego. Jakbyście przekraczali tą kwotę to byłabyś i tak na bezpłatnym wychowawczym. Poza tym dowiedz się czy u was nie płacą zasiłku przez 12 m-cy bo w niektórych regionach - gdzie jest statystycznie większe bezrobocie - tak jest, okres wypłaty zasiłku wydłużony jest do 12 m-cy.

reklama
wiesz wyleciało mi to z głowy i stwierdziłm, ze poczekam do 10go i zobcze czy dostane więcej jak nie to od razu dzwonię

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry